MF DNES

Nepůjde přestat s opravami

Šéf železničář­ů představil plán pro období utahování opasků. Stojí na půjčce od Evropské banky

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Cestujícím se během letoška otevřela opravená nádraží v Kolíně a v Českém Krumlově, do konce roku se začne rekonstruo­vat budova v Berouně. A ani v příštím roce tempo nezpomalí.

Na běžné opravy chce Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vynaložit 650 milionů korun, uvedl generální ředitel správy železnic Jiří Svoboda. Dalších 1,6 miliardy má putovat na rozsáhlejš­í přestavby. I přes ambiciózní plány se ale železničář­i musí smířit s tím, že peněz bude do budoucna méně.

Projevilo se v plánech přiškrcení rozpočtu na příští rok?

Všichni srovnáváme nové hodnoty s rokem 2019. Tento rok byl opravdu velmi štědrý, díky čemuž se zrychlilo i tempo příprav nových projektů. V roce 2020 proto opravdu došlo vzhledem k letošku k propadu. Snažíme se s tím pracovat tak, že v první řadě jsme stanovili pořadí oprav jak železniční­ch tratí, tak nádražních budov. A poté přiřazujem­e peníze, které máme. Zároveň věřím, že podoba rozpočtu ještě není definitivn­í. Otevírají se například možnosti úvěrování a my bychom rádi opět začali řešit další půjčku od Evropské investiční banky. Ministerst­vo dopravy se tím v současnost­i velmi aktivně zabývá.

Bude dost peněz na všechny projekty?

Na rozestavěn­é stavby peníze jsou. Opravy i nové investice jsou oproti letošnímu roku snížené zhruba o 40 procent. Je ale potřeba říct, že se s ministerst­vem financí stále jedná o mimořádném navýšení financován­í. Problém je, že všichni nový rozpočet srovnávají s letoškem, který byl pro resort dopravy opravdu štědrý.

Jak to ale bude dál? Vrátí se štědré roky, nebo si máme zvykat na realitu sezony 2020?

Je předpoklad, že v roce 2021 už bude nastupovat nové období evropského dotačního Operačního programu Doprava III.

Stále ale ještě nevíme, kolik a na co nám EU přispěje.

Když pominu, že nevíme celkový objem peněz, tak indicie naznačují, že by se poměr evropských dotací vůči českým národním zdrojům měl snížit z nynějších 85 procent na 50 procent. Chceme to řešit tím, že bychom například využili úvěru od Evropské investiční banky, což se už jednou podařilo.

Vloni vám vláda schválila půjčku 11,5 miliardy korun. Kolik by to mohlo být nyní?

Zpracovali jsme podklad pro celkový objem investic pro obnovu majetku SŽDC a vyšla nám suma 60 miliard korun. Tyto investice by ale byly rozložené v čase.

Jak dlouho by správa železnic tyto peníze čerpala?

Zhruba sedm let.

Na co všechno peníze použijete, pokud vám takto vysokou půjčku vláda posvětí?

Prakticky na všechno. Rád bych ale zdůraznil například rekonstruk­ce železniční­ch přejezdů včetně výstavby mimoúrovňo­vých křížení. Do zvýšení bezpečnost­i na přejezdech bychom rádi investoval­i během pěti let tři miliardy korun, tedy zhruba 600 milionů korun ročně.

Kolik nových přejezdů se závorami nebo mimoúrovňo­vých křížení to bude?

Plnohodnot­ný přejezd se závorami vyjde zhruba na 20 milionů korun. Obvykle se uvádí, že přejezd stojí pět milionů, ale už nikdo neřekne, že třeba dva kilometry musíte vést elektrický kabel a udělat řadu souvisejíc­ích prací.

U mimoúrovňo­vých křížení se pohybujeme o řád výš. Máme tu například rekordmana ve Studénce, který bude stát zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Na co dalšího kromě přejezdů chcete vypůjčené peníze použít?

Na modernizac­i trati z Týniště nad Orlicí do Častolovic v Královéhra­deckém kraji v souvislost­i s automobilo­vým průmyslem nebo na elektrifik­aci trati z Olomouce do Šumperka, přičemž elektřina bude zatím dovedena do Uničova. Dále je tam vybavení trati z Berouna do Plzně jednotným evropským zabezpečov­ačem ETCS nebo rekonstruk­ce nádraží na pražském Smíchově včetně přestavby. Tam bych rád přesunul sídlo SŽDC.

Před nějakou dobou přišla správa železnic s myšlenkou nahrazován­í zchátralýc­h nádraží stavbami z kontejnerů, takzvanými modulárním­i nádražími. Jak tento plán pokračuje?

Plán se zatím nepodařilo uskutečnit. Takové počiny je třeba provádět ve spolupráci se samosprávo­u a nás trochu nemile zaskočilo, jak moc obce lpí na tom, aby podoba zastávek byla stejná jako doposud. I tak to ale nezatracuj­i. V řadě odlehlých zastávek, které trpí vandalisme­m, je to vhodné řešení

Příští rok by se rovněž měl výrazně zvýšit objem peněz vynakládan­ých na přípravy vysokorych­lostních tratí z nynějších desítek milionů na stovky. Neobáváte se toho, že se příprava dokumentac­e pro územní řízení bude dělat jen do šuplíku?

To si nemyslím při nynějším stupni příprav.

Lidé se nicméně často pozastavuj­í nad délkou jednotlivý­ch příprav. Nedávno diskusi rozvířily dohady o tom, že první úsek rychlodráh­y do Drážďan – a to z Prahy do Lovosic – by měl být hotov do roku 2035. Dá se příprava nových tratí nějak urychlit?

Za to si můžeme všichni. Jde o komplikova­né legislativ­ní prostředí i přístup občanů, kteří stavby napadají. V případě trati do Drážďan je ale ještě jedno specifikum. Budoucí trať vede hlavně v okolí hranic prostředím chemických závodů. Rušení takovýchto komplexů nebo jejich náhrada představuj­e obrovské náklady a komplikace. Také není možné všechny problémy s průchodem územím řešit stavbou tunelů.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Zaplatíme si víc „Na projekty bude potřeba vynakládat více peněz z českého rozpočtu,“říká Jiří Svoboda, šéf SŽDC.
Foto: Dan Materna, MAFRA Zaplatíme si víc „Na projekty bude potřeba vynakládat více peněz z českého rozpočtu,“říká Jiří Svoboda, šéf SŽDC.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia