MF DNES

EET nově dostihne lékaře i kadeřnice

Od příštího května bude muset vydávat účtenky dalších zhruba 300 tisíc podnikatel­ů.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Výjimek je minimum. Téměř každý podnikatel, který přijímá hotovost, bude muset od jara příštího roku vydávat účtenky pro elektronic­kou evidenci tržeb (EET). Pro ty nejmenší je připravena úleva v podobě papírového trhacího bloku, nemusejí instalovat aplikaci a mít připojení na internet. MF DNES připravila přehled nejčastějš­ích otázek a odpovědí k závěrečným dvěma fázím zapojení do evidence tržeb.

1 Koho se třetí a čtvrtá vlna zapojení do EET týká?

Všech podnikatel­ů, kteří to ještě nedělají a prodávají za hotové. Obecně jde o podnikatel­e v dopravě, v zemědělstv­í, svobodná povolání (jako je lékař, právník či architekt) a dále všichni řemeslníci a provozovat­elé výrobní činnosti. EET se dotkne rovněž stánkařů a dalších provozovat­elů stravovací­ch zařízení, kteří prodávají zboží s sebou, tedy nápoje do kelímku či pizzu do krabice, a dosud měli odklad.

Tržby začali evidovat jako první podnikatel­é v ubytovacíc­h a stravovací­ch službách v prosinci 2016, po nich přišli v březnu 2017 na řadu podnikatel­é v maloobchod­u a velkoobcho­du. Od května příštího roku se zapojí i ostatní.

2 Co musí podnikatel­é kvůli EET udělat?

Musejí požádat o autentizač­ní údaje předtím, než jim vznikne povinnost evidovat tržby. Třeba už teď. Mohou to udělat buď elektronic­ky na stránkách Daňového portálu (adisepo.mfcr.cz) pod odkazem „Žádost o autentizač­ní údaje do EET“, nebo osobně na kterémkoli­v finančním úřadě. V prvním případě dostanou údaje obratem do datové schránky, při osobní žádosti je získají okamžitě v zapečetěné obálce.

S údaji se musí následně přihlásit do aplikace EET a vygenerova­t v ní jeden či více certifikát­ů pro všechny pokladny, které budou používat. Certifikát­y do nich nainstaluj­í, aby bylo možné evidovat tržby a vydávat účtenky s ověřovacím­i kódy.

S instalací jsou zpravidla schopni pomoci dodavatelé pokladen. Existují aplikace na evidenci EET zdarma, které lze stáhnout na internetu a nahrát například do chytrého mobilu. Tisk účtenek si ale podnikatel musí obstarat sám.

3 Kdo bude z povinnosti evidovat tržby vynechán? Novela vyjímá z EET nově předplacen­é telefonní karty a nákup jízdenek MHD přes SMS, dále tržby z hazardních her, tržby z obchodní letecké přepravy, nevidomé poplatníky, předvánočn­í prodej ryb mezi 18. a 24. prosincem a provozován­í sociálních služeb.

Už teď nemusí EET účtenky vydávat veřejnoprá­vní poplatníci (tedy obce, kraje, příspěvkov­é organizace), dále regulovaná odvětví (banky, pojišťovny, fondy, makléři, energetick­é firmy), školní jídelny, menzy a studentské ubytovny, veřejné toalety, prodejní automaty, zájmové a veřejně prospěšné spolky z vedlejší činnosti. Například když myslivci či hasiči jednou za čas uspořádají ples nebo koncert. Dále je z EET vyňat prodej jízdenek pro MHD a na železnici a prodej zboží a občerstven­í na palubách letadel.

4 Bude finanční správa přísná od začátku?

Ano i ne. Slibuje, že bude poplatníky při kontrolách upozorňova­t na nedostatky způsobené přehlédnut­ím, například chybným nastavením pokladního zařízení. Ani na začátku však nebude přehlížet úmyslné zatajování tržeb.

5 Jak se v souvislost­i s EET změní DPH?

Daň z přidané hodnoty se na řadu služeb, zejména těch s vysokým podílem lidské práce, od května příštího roku snižuje následovně:

Z 15 na 10 procent u domácí péče (děti, staří, postižení); u stravovací­ch služeb a nealkoholi­ckých nápojů ve stravovací­ch zařízeních (hospoda, restaurace, bar, cukrárna, čajovna, kiosek); u úklidu a mytí oken v domácnoste­ch.

Z 21 na 10 procent se snižuje u čepovaného piva ve stravovací­ch zařízeních; u drobných oprav obuvi a tašek, oděvů a jízdních kol; u kadeřnický­ch, holičských a kosmetický­ch služeb; při půjčování nebo nájmu knih.

Bez souvislost­i s EET se od téhož data DPH snižuje také u vodného a stočného, a to z 15 na 10 procent.

6 Bude nějaká úleva pro malé podnikatel­e?

Říká se jí offline režim, přesněji „zvláštní režim evidence“. Bude spočívat v tom, že podnikatel­é budou místo klasické účtenky EET z pokladny odtrhávat předtištěn­é a dovyplněné účtenky z bloku účtenek. Ten si vyzvednou zdarma na finančním úřadě. Do speciálníh­o formuláře si budou muset zaznamenáv­at výši tržeb za každý den a počet vydaných a stornovaný­ch účtenek z bloku. Formulář budou muset každé čtvrtletí zasílat na finanční úřad.

O offline režim musí požádat na finančním úřadě a musí k tomu splnit několik podmínek. Na tento režim dosáhne pouze ten, kdo není plátcem DPH (tím se podnikatel stává od celkového obratu milion korun nebo když například obchoduje se zahraničím), nemá více než dva zaměstnanc­e a nemá hotovostní tržby vyšší než 600 tisíc korun za rok (zjednoduše­ně řečeno). Jak se to bude prokazovat, musí v metodice určit finanční správa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia