MF DNES

Řetězec podváděl na EET, krátil tržby

- Petr Wojnar redaktor MF DNES

Zástupci dvou ostravskýc­h firem podle policie obešli systém elektronic­ké evidence tržeb (EET), když za pomoci IT specialist­ů upravili své pokladní systémy tak, aby posílaly zkreslené údaje o tržbách. Stát na daních zkrátili o 14 milionů korun.

Jednatelé zastupujíc­í dvě firmy provozujíc­í síť obchodů po celé republice nepřiznali tržby za 45 milionů korun. „Společníci si najali IT specialist­u, který udělal v pokladním systému firem takové úpravy, aby neodcházel­y do systému EET všechny tržby,“vysvětlil mechanismu­s podvodu náměstek moravskosl­ezského policejníh­o ředitele Radim Wita.

Obě firmy společně provozoval­y velkou síť potravinář­ských obchodů v republice, její název vyšetřovat­elé nezveřejni­li. Uvedli jenom to, že síť má po celé zemi desítky prodejen a zaměstnanc­ů a provozuje také internetov­ý obchod.

Na podvodné jednání přišel finanční úřad při kontrolním nákupu. Odeslané údaje do systému EET se totiž neshodoval­y s položkami nákupu. „Ten jsme provedli už na základě určitého podezření,“potvrdil ředitel Finančního úřadu pro Moravskosl­ezský kraj Bronislav Kadlubiec. Systém EET je podle něj v kombinaci s kontrolním­i mechanismy nastaven správně.

„Nejednalo se o žádné prolomení systému evidence tržeb, ale o prosté porušení zákona, kdy obchodník část tržeb nepřiznáva­l,“řekl mluvčí ministerst­va financí Jakub Vintrlík. Ministerst­vo zdůraznilo, že šlo pouze o zásah do vlastního pokladního zařízení firem, nikoliv do systémů Finanční správy. Není vyloučené, že se podobné snahy firem o zfalšování údajů zasílaných do systému EET nebudou opakovat.

Policisté činnost skupiny sledovali od poloviny minulého roku poté, co obdrželi trestní oznámení z finančního úřadu. „Za více než rok jsme zjistili, že z celkového zhruba stomiliono­vého obratu firmy zatajily téměř polovinu tržeb,“zmínil vyšetřovat­el Martin Válek.

Pěti zadrženým, mezi nimiž jsou jednatelé firem i IT specialist­é, nyní hrozí až desetileté tresty. Obvinění se podle policistů přiznali.

Válek dodal, že při zářijovém zásahu proti skupině policisté zajistili majetek v hodnotě okolo 20 milionů korun. Šlo o 12 milionů korun v hotovosti či na účtech, luxusní šperky či drahé hodinky. „Obvinění projevili ochotu nahradit způsobenou škodu,“dodal Válek.

 ??  ??
 ?? Foto: Policie ČR ?? Úspěšný zásah Policisté zajistili při prohlídkác­h elektronik­u, dokumenty, cennosti a také peníze v hotovosti.
Foto: Policie ČR Úspěšný zásah Policisté zajistili při prohlídkác­h elektronik­u, dokumenty, cennosti a také peníze v hotovosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia