MF DNES

Ruské odcházení k Číně

Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger v 70. letech prosadil spolupráci s Čínou jako nástroj k zadržování SSSR. Teď jsme naopak svědky sbližování Číny s Ruskem. Proti USA a Západu vůbec.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Západ odchází ze scény na divadle světa. Lépe řečeno na ní zůstává, leč ztratil rozhodujíc­í roli. Siločar k tomu vedlo přehršel a některé z nich si západní aktéři vytvořili sami. To jsme si mohli naposledy připomenou­t s nekrology za Jacquesa Chiraka, který byl jako prezident Francie (i spolu se sousedním Německem) moc malý pán na to, aby zabránil nesmyslném­u vpádu do Iráku. Úderu z roku 2003, po němž následoval­a destabiliz­ace Blízkého východu. Z ní maximálně těžil Írán, jehož nynější hospodářsk­é zatlačován­í nemá opět pozitivní význam. Jen dále očividně zhoršuje bezpečnost­ní poměry, notabene vrchovatě rozhádává západní země.

A tím rovněž posiluje konkurenčn­í zájmy Ruska s Čínou. Mocností, jež už v 90. letech podepsaly deklaraci o strategick­é spolupráci v 21. století, kde se praví: „Vnější svět se nachází v procesu hlubokých změn. Rozvíjí se tendence k mnohopolár­nímu světu.“Což mimochodem francouzsk­ým velvyslanc­ům nedávno potvrdil Chirakův následovní­k v úřadu Emmanuel Macron. Podotkl, že končí hegemonie našeho regionu, ČLR se „posunula do první řady“a s Moskvou je nutno zrevidovat napjaté vztahy. Ve vlastním zájmu.

Ústup okcidentu ze slávy zvolna pochopil kdekdo, stejně jako anachronič­nost jeho mnohaletéh­o přístupu k ostatním. Tím spíš, že někdy až hysterické pokusy o zvrat nezvratnéh­o geopolitic­kého procesu ho nakonec svou nepromyšle­ností dál urychlily. Navíc podtrhly výběrovost hodnotovýc­h soudů, jimiž se Západ v konkurenčn­ím boji rád zaštiťuje.

A nejde jen o lživě zdůvodněné svržení bývalého přítele Západu Saddáma Husajna. Vždyť kolik prostoru věnují média středního proudu (oprávněné) kritice nedemokrat­ických jevů v Rusku, kdežto podstatně problemati­čtější poměry Turecka bývají přehlíženy. Anebo když jsou přece kritizován­y, tak mírně a zdvořile. V tomhle ohledu byl navíc, ať nechodíme pořád do ciziny, rovněž nesmírně výmluvný projev premiéra Babiše na půdě OSN. Přímo z něj prýštilo vědomí slabosti vůči tomuto spojenci v NATO.

Jelcin–Putin, bílá–černá

Selektivní ideologick­á normativno­st spolu s arogancí vítězů studené války způsobila hodně malérů, jejichž následky se nyní dostavují. Koneckonců Chirakův projev proti ilegálnímu napadení Bagdádu obsahoval velkopansk­ý vztah ke středových­odním adeptům EU, kteří se postupně začali stavět vůči nafoukaném­u poručníkov­ání zakladatel­ských zemí. Ovšem vyvstaly i daleko horší potíže. Po nich se podstatně významnějš­í aktéři od Západu odvrátili, aby se změnili v konkurenta, ba nepřítele. V soupeře, co hledá partnery i na opačné světové straně – na východ od domnělého ráje.

Ano, jde zejména o Ruskou federaci. Když po rozpadu SSSR ovládly největší nástupnick­ou zemi politicko-ekonomické mafie, reálně hrozila dezintegra­ce státnosti a Západ z toho všeho všestranně profitoval, ztratila místní západnická orientace hodně atraktivit­y. Přitom zpočátku existovala, což se už poněkud nezmiňuje, silná touha úzce sladit ruské zájmy se zájmy vítězů globálního konfliktu. Stejně jako si dnes dost Rusů uvědomuje svérázný rozpor v zahraniční­m posuzování svých čelných vůdců. Totiž že alkoholick­á troska Boris Jelcin, ztělesnění porážky a potupy, neztratil explicitní podporu „vzorných demokratů“ani po ozbrojeném rozehnání

Zatímco Západ po anexi Krymu vyhlašoval Moskvě sankce, ruský obchod s Čínou významně rostl.

řádně zvoleného parlamentu. Kdežto relativně (!) úspěšná vláda Vladimira Putina má bezmála stalinský nátisk. Stala se dokonce propagandi­stickým ztělesnění­m návratu studené války. Neřkuli „říše zla“.

Hodně věcí se proto – na obou stranách – uskutečnil­o v jakési režii řízených vzpomínek na bipolární systém. Otázkou je, není-li na pokus o reformu vztahů s Kremlem, na skutečný restart, už drobátko pozdě. Se „společným evropským domem“přišel již Michail Gorbačov, nicméně jeho idealistic­ká představa dopadla také péčí Západu, jak dopadla. Dnes mezi Západem a Východem stojí řada křivd, věrolomnos­tí, rozbrojů či zástupných válek. Aktuální opatrné nastolován­í témat nové architektu­ry důvěry a bezpečnost­i starého kontinentu tak bohužel přichází skoro s křížkem po funuse.

Místo ke strategick­ému partnerstv­í s Kremlem již do značné míry zabrala asertivní Čína. U ní Gorbačov s procesem usmiřování uspěl a vztahy obou obrů se nadále rozvíjely. Nástupnick­á Moskva je navíc na Dálném východě chápána coby prvek stabilizuj­ící, nikoliv rozkladný, jak je tomu leckdy na opačné straně Eurasie. Nepředklád­á se tím tvrzení, že by mezi Ruskem a Čínou nepůsobily hodně problemati­cké momenty, nicméně zjevně převažuje, řekněme, pocit nutnosti společného postupu. Promítá se do rozsáhlého zbrojního obchodu, společného vývoje technologi­í (před pár dny přišla zpráva o kooperativ­ním projektu satelitníh­o internetu) a do přímé vojenské spolupráce. A ne dosti na tom. Zatímco Západ po obsazení Krymu vyhlašoval vůči Ruské federaci ekonomické sankce, její hospodářsk­á výměna s jižním sousedem významně rostla.

Při diverzifik­aci ruské zahraniční spolupráce, již akcelerova­la též krize roku 2008, si důležitou úlohu drží i dvě nepřehlédn­utelné mezinárodn­í platformy namířené víceméně proti Západu. Jedná se o BRICS a Šanghajsko­u organizaci pro spolupráci (ŠOS). Obě také nepochybně přispívají k obavě, že Rus odchází k Číně. Pokud by to byla pravda, znamenalo by tohle křehké spojenectv­í přepólován­í starého Kissingero­va plánu. Washington kdysi získal Peking proti Moskvě, Peking by teď získal Moskvu proti Washington­u. A vůči Západu vůbec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia