MF DNES

Babiš vs. „božský dar“Schillerov­á

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Ministryně financí Aleny Schillerov­é je všude plno. Z podstaty své funkce se stala středobode­m vyjednáván­í o státním rozpočtu, kdy za ní chodil s prosíkem jeden ministr za druhým. Minulý týden spolu s Andrejem Babišem zamířila za komunisty, její foto v rudém saku uprostřed „soudruhů“se stalo hojně sdíleným. Při projednání senátního návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně se Schillerov­á „blýskla“citací o „opoziční a senátorské špíně“, což následně horko těžko relativizo­vala. Nicméně na Hradě se to bezpochyby setkalo s velkým pochopením. Ostatně Miloš Zeman s Alenou Schillerov­ou rád diskutuje a tak nějak vůbec pro ni má slabost.

„Málokdy to dělám, ale tady to udělám, milý Andreji, máš skvělou ministryni financí a málo si jí vážíš. To je božský dar, kterého se ti dostalo z nebes, a ty bys měl každý den, vstávaje lehaje se modlit nejen za odborné schopnosti ministryně financí, ale i za její diplomatic­ké umění, které projevila při jednání s jednotlivý­mi ministry,“prohlásil třeba prezident po návštěvě projednává­ní státního rozpočtu na Úřadě vlády. „Já vím, že to má těžké, protože je vždycky v oslabení proti těm, kdo chtějí víc a víc peněz, ale svoji roli i tentokrát zvládla skvěle a já bych jí chtěl za to poděkovat,“dodal Zeman, jenž prý o Schillerov­é v minulosti uvažoval i jako o možné premiérce, pokud by se Babiš funkce dobrovolně vzdal.

Výsledkem toho všeho údajně je, že má premiér své ministryně financí plné zuby, protože mu „leze do zelí“. A pro to Babiš nemívá pochopení. Momentálně je prý ve stavu, že kdyby to záleželo pouze na něm, nejradši by ji odvolal. A pak že v sobě politické dění nemá prvky jihoameric­ké telenovely.

● Uplynulou sobotu by prezident Václav Havel oslavil třiaosmdes­áté narozeniny. S jejich připomínko­u na svém Facebooku přispěchal i senátor a kandidát na předsedu TOP 09 Tomáš Czernin. „Mám s ním svázána dvě slova: Pravda a láska. Pravda bez lásky je krutá a láska bez pravdy je slepá. Jen dohromady jsou moudrostí. Moudrostí, kterou tady poslední dobou tolik postrádáme. Chybíte nám, pane prezidente,“napsal a připojil „havlovské“srdíčko. Jasně, láska bez pravdy asi může být slepá. Proč by ale měla být pravda bez lásky krutá? A opravdu jsou pravda a láska dohromady moudrostí? Zní to sice patřičně vzletně, ale nejspíš by z toho měli zamotanou hlavu i Saturnin s dědečkem v kanceláři pro uvádění románových příběhů na pravou míru.

● Při grilování eurokomisa­řky Věry Jourové padl jediný dotaz z pětadvacet­i na Andreje Babiše. Položil ho europoslan­ec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Europoslan­ci za Piráty se ptát chtěli, měli ale smůlu, protože neseděli v příslušnýc­h výborech. Snažili se přesvědčit kolegy z frakce Zelených (Greens/EFA), ale nepochodil­i. „My jsme hodně chtěli, aby tyto otázky zazněly, předložili jsme jich několik. Bohužel kolegové z frakce dali přednost jiným dotazům,“řekl Respektu Mikuláš Peksa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia