MF DNES

Z Pražských orgií zůstal strach

Režisérka a scenáristk­a Irena Pavlásková získala od věhlasného amerického literáta Philipa Rotha práva na zfilmování Pražských orgií před šesti lety. Nyní snímek vstupuje do kin; rok po spisovatel­ově smrti.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Škoda, že se Roth premiéry nedožil, bylo by zajímavé slyšet jeho reakce diváka, autora a současně přímého účastníka popisovaný­ch událostí.

Neboť nositel Pulitzerov­y ceny, podle jehož předloh už vznikly filmy Lidská skvrna nebo Americká idyla, v 70. letech do Českoslove­nska opravdu jezdil, pomáhal zdejším zakázaným umělcům, než ho komunistic­ké úřady vyhostily, a své zážitky vtělil (nejen) do Pražských orgií z roku 1985.

Ovšem napsal je pro západní svět a v osobní vypravěčsk­é ich-formě, což pro převod na plátno představuj­e vždycky kameny úrazu.

Až příliš dlouhý prolog

Naštěstí kromě dabované verze je v kinech na výběr i titulková, kde Rothovo alter ego v podání kanadského rodáka Jonase Chernicka hovoří svou přirozenou mateřštino­u a tuzemské postavy od emigrantů přes disidenty po příslušník­y policie mluví podle potřeby buď česky, nebo angličtino­u s přízvukem. Jazykovou výbavu a k tomu příjemnou dávku sarkastick­ého nadhledu má Pavel Kříž coby hrdinův průvodce totalitní džunglí a jako živelná provokatér­ka Olga se uplatnila ruská herečka Ksenia Rappaporto­vá, která už také získala zkušenost z mezinárodn­ích produkcí.

Potud Pražské orgie fungují, dokonce dráždivá hra mezi teatrálně dekadentní rebelkou a kultivovan­ým, nikoli však škrobeným hostem vede k paradoxu, že nejsilnějš­í okamžiky Pražských orgií poskytuje tandem zahraniční­ch herců.

Ovšem než je americký spisovatel zasvěcen do reality shrnuté výrokem, že „od ruské invaze jsou nejlepší mejdany v Praze, protože čím méně svobody, tím více se souloží“, musí divák přestát dlouhý prolog v New Yorku včetně dobových feministek, vysvětlive­k o hrdinově pomoci disentu a setkání s českým párem, s nímž vede Američan hluboce literární debaty, než vyslechne prosbu, aby z Prahy propašoval jisté staré rukopisy.

Zdržují také zpětně inscenovan­é situace, navíc výklady, kolik intelektuá­lů se za normalizac­e ocitlo v kotelnách, opět činí z Pražských orgií svědectví spíše na vývoz než pro domácí trh. Titulní orgie groteskní bohémy ve vyhlášené vile pak navzdory četné nahotě působí strojeně, připomínaj­í spíše okázalé panoptikum hříchu než spontánní přehlídku rozkoše. Hostův zdvořilý údiv dostane osobnější náboj teprve s nástupem Olgy, která jej fascinuje, zajímá, ale i děsí a znejistí. Ztrácí přehled, co je ještě smyslné popichován­í a co už tichá hrozba.

Ovšem kdykoli film opustí ústřední dvojici, rafinovano­st mizí. Počínaje opatrným setkáním s dvojicí disidentů v pivnici a konče chlípnými policisty šmírujícím­i cizí sex za oknem snímek padá do laciných šablon. Bohužel se také snaží pojmenovat celou galerku bizarních postav, i když je jasné, že vynechat některé

Chernick vystihl plíživou paranoiu, kdy začíná ztrácet půdu pod nohama.

historky by bylo škoda – třeba tu o natolik špatném spisovatel­i ve službách StB, že raporty za něj píše sám na sebe sledovaný kolega.

Vnější znaky doby kreslí film polopatick­y: fronty před obchodem, karikatury tajných na každém rohu, důležití papaláši v limuzínách. Nicméně to podstatné z něj přece jen dýchá: strach, který mnozí ještě dobře pamatují a probouzejí se s ním z nočních můr, strach, před nímž neuchrání ani americký pas. Je až s podivem, jak Chernick vystihl plíživou paranoiu, kdy začíná ztrácet půdu pod nohama a kdy si autor při nuceném odletu přes Ženevu zapsal památné „Swissair, nejkrásněj­ší slovo v angličtině“.

Dotyčný povzdech úlevy z plátna nezazní, ale jiné osobní postřehy snímek cituje a části dialogů přebírá doslova. Ponechává i stud „naivního idealistic­kého amerického hrdiny“, jak hostovi Olga vpálí do tváře, a tím sám sebe šikovně obhajuje.

Protože cokoli se českému publiku může zdát zjednoduše­né, nebo naopak přepjaté, může vytýkat právě a pouze Rothovi. Jde výhradně o jeho pohled na naši totalitní dobu, z níž navíc viděl pouhou výseč. Ale číst se dají Pražské orgie pořád.

Pražské orgie Česko, 2019 50%

 ?? Foto: Bioscop ?? Rebelka a spisovatel Ruskou provokatér­ku představuj­e Ksenija Rappaporto­vá, amerického literáta Jonas Chernick.
Foto: Bioscop Rebelka a spisovatel Ruskou provokatér­ku představuj­e Ksenija Rappaporto­vá, amerického literáta Jonas Chernick.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia