MF DNES

Svoboda už pro mě není samozřejmo­st

- — Monika Zavřelová

Prahu poznal poprvé jako turista. Po natáčení Pražských orgií se však představit­el hlavního hrdiny Nathana Zuckermana, kanadský herec Jonas Chernick, vrací do Prahy se zcela jinými pocity a zkušenostm­i.

Philip Roth, Nathan Zuckerman i vy vidíte Česko očima cizince. Jaký to je pohled?

Velmi odlišný od toho prvního. Tentokrát jsem se ponořil do historie, poznal mladé i pamětníky. Došlo mi, jak moc jsem rozmazlený. V jakém blahobytu celý život žiju. Můžu si od dětství říkat, co chci. Využívám všech výhod svobodné společnost­i a ještě donedávna jsem to bral jako samozřejmo­st. Přitom v Česku to pro vás samozřejmo­st ještě v nedávné minulosti nebyla. Na to budu už vždy myslet.

Vaše příjmení Chernick je nápadně podobné českému Černíkovi. Máte zde předky?

O žádných konkrétníc­h nevím, v rodině se jen traduje něco o ruském a ukrajinské­m původu.

Sehrálo to roli při vašem výběru pro roli?

Myslím, že ne. Důležité bylo, že jsem Kanaďan, protože jde o kanadskou koprodukci. Nicméně si vzpomínám, že když mi Irena Pavlásková poprvé volala po Skypu, hned vyhrkla – vy jste můj Nathan! Tak jsem tu roli vzal.

Neměl jste tendence jí mluvit do scénáře? Přece jen jste také scenárista.

Když hraju, čtu první scénář jako herec, až pak jako scenárista, který rozpoznává struktury a logiku příběhu. Taky proto asi s režiséry o scénářích diskutuju víc než jiní kolegové. V případě Ireny bylo skvělé, jak se dokázala mým nápadům otevřít. Navzdory tomu, že měla svou velmi jasnou představu.

Viděl jste její další filmy?

Všechny. Můj nejoblíben­ější je Zemský ráj to napohled z roku 2009. Vím, že tady je velmi populární Čas sluhů, ale musím říct, že mi jako Kanaďanovi chyběl kontext. Nedokázal jsem ho zcela pochopit, bavil mě, ale všechny ty dobové odkazy a metafory mě bohužel míjely.

Nehrozí něco takového i Pražským orgiím?

Nemyslím si. Už jen kvůli tomu, že v USA i Kanadě je Philip Roth tak populární, má film velkou šanci. Navíc ho Američané a Kanaďané neznají tak dobře jako jiné Rothovy romány. Jeho síla vězí také v tom, že jde o věčné téma. Na jednu stranu se sice Pražské orgie velmi detailně týkají vaší země, v obecné rovině však hovoří o svobodě, umění a snaze uchránit své dědictví. No a taky tam jsou nahé ženy. A ty, jak víme, fungují.

Zaznamenal jste nějaké rozdíly mezi natáčením v Evropě, Česku a v Severní Americe?

Zaujalo mě, že jsme se po každé scéně společně se štábem podívali na záznam a řekli si, co udělat jinak, dokud z toho nevyšel stoprocent­ní výsledek. Tyhle diskuse u nás neznáme.

Na internetu je teď velmi populární seriál Workin Moms, ve kterém se máte od čtvrté série objevit i vy.

Vy se tady díváte na Workin Moms? To není možné, jsem v šoku! Hned to musím říct Catherine Reitman, která seriál píše. Bude nadšená. A ano, je to tak. V nové sezoně hraji klienta hlavní hrdinky, který se snaží zpropagova­t marihuanov­é pivo. Znovu se můžete těšit na spoustu legrace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia