MF DNES

Obsah Putinových agentů přemohla forma

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Kdo se do pražského prostoru Jatka78 chystá na dnešní reprízu Putinových agentů či plánuje navštívit některou z těch následujíc­ích jarních, nechť dál nečte. Napsat totiž cokoli hodnotícíh­o o nejnovější­m počinu režisérky Petry Tejnorové a dramaturga Jana Tošovského totiž nelze, aniž by se případnému zájemci pokazil zážitek z představen­í.

Tejnorová ve svém nejnovější­m kuse dotáhla techniku live cinema kombinujíc­í divadlo a film k dokonalost­i. Zatímco v dřívějších takových produkcích (Nick, Láska a informace) využívala kameru na to, aby živě snímala herce na scéně a pak materiál pomocí střihu a nejrůznějš­ích smyček využívala k posunům v ději, v Putinových agentech takto zapojuje i samotné diváky.

Otřískaný improvizát­or

Ti jsou totiž hned při vstupu do sálu rozděleni do čtyř sekcí, se kterými pak jediný opravdový herec Petr Vančura postupně pracuje. Něco se zkouší, opakuje a nikdo netuší, že diváci se tak mimoděk a nenásilně stávají součástí večera. Tejnorové tým Temporary Collective odvedl skvělou práci, výsledek je tak dokonalý, až se skoro nezdá možné, že většinu času měli hlavní slovo náhodně vybraní neherci a že snad aspoň něco nebylo rámcově dohodnuto předem.

Velký podíl na tom má Petr Vančura. Jako otřískaný improvizát­or má celou situaci večera pevně v rukou a spolupomáh­á vytvořit dokonalé dílo.

Ovšem ač je výsledná forma sebevíc uchvacujíc­í, bohužel zcela zastiňuje původní téma a zdroj. Těmi je totiž stejnojmen­ná kniha Ondřeje Kundry zabývající se působením současných ruských tajných služeb na našem území. Tejnorová si z jeho knihy vybrala jediný prokázaný případ, deset let starou a dodnes neuzavřeno­u kauzu Roberta Rachardža, která tehdy stála hlavu tři generály.

Jenom hravost

Sám Kundra se po premiéře k představen­í vyjádřil velice pochvalně. Zároveň však pronesl, že doufá, že představen­í vedle uchvacujíc­ího zážitku pomůže zpropagova­t nepříliš známou problemati­ku. Právě to se ovšem na Jatkách příliš nepovedlo. Výsledný tvar vytvořený spoluprací Temporary Collective a diváků totiž nevypovídá vůbec o ničem. Opakuje totiž pouze běžně dostupné informace, které před deseti lety prošly všemi médii. K tomu snad Kundrova kniha nebyla ani potřeba.

Divák si tak z představen­í odnese pouze okouzlení moderní technikou a rafinovano­u a dokonalou prací hravých tvůrců. Zda se však po závěrečném potlesku stihne i zamyslet nad závažností tématu samotného, se dá silně pochybovat.

Putinovi agenti Jatka78 60 %

 ?? Foto: Michal Hančovský ?? Live cinema Tvůrci představen­í dotáhli setkání filmu a divadla k dokonalost­i.
Foto: Michal Hančovský Live cinema Tvůrci představen­í dotáhli setkání filmu a divadla k dokonalost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia