MF DNES

„Hrozba není partnerstv­í“

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES — S přispěním Alžběty Šimkové

PRAHA Bod tři sesterské smlouvy dvou metropolí je jádrem sporu mezi pražským magistráte­m a Čínou, který se nyní znovu vyostřuje. Praha v této části smlouvy s Pekingem deklaruje neděliteln­ost Číny.

Problemati­ckou pasáž chtěla koalice na magistrátu ve složení Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09/STAN) dlouhodobě odstranit. V 21. století nezvyklá vyjednáván­í pomocí koresponde­nce ale k žádné dohodě nevedla. Peking totiž trval na zachování původního znění dokumentu, který vznikl už v roce 2016. Na poslední dopis vůbec nereagoval.

Pražští radní proto v pondělí schválili vypovězení celé partnerské smlouvy. Svůj návrh příští čtvrtek ještě předloží zastupitel­stvu, které by mělo tento krok potvrdit. Na závěr má ještě primátor Zdeněk Hřib (Piráti) formálně informovat zástupce Pekingu o rozhodnutí české metropole, a tím by měla být celá anabáze uzavřena.

Zájmy Prahy prý „pocítí újmu“

Jenže uzavřena nebude. Čínské velvyslane­ctví v Praze totiž nyní veřejně vzkázalo, že pokud město svůj přístup nezmění, „pocítí újmu jeho vlastní zájmy“. Praha prý navíc poškozuje vztahy obou států.

Po delší odmlce zároveň přišel do kanceláře primátora i dopis přímo z čínské metropole. „Odpověď, která od Pekingu dorazila v úterý, velice přesně reflektuje aktuální stanoviska Velvyslane­ctví Čínské lidové republiky v ČR. To znamená, že vyjadřuje zcela zásadní nelibost nad usnesením pražské rady a vyhrožuje blíže nespecifik­ovanými hrozbami,“řekl k obsahu koresponde­nce primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Takový nátlak na změnu rozhodnutí města odmítá nejen on, ale i radní Prahy pro legislativ­u Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu/STAN). „Reakce čínské strany zní jako výhrůžka a jen potvrzuje, že Peking smlouvu s Prahou nevnímal jako partnersko­u dohodu dvou rovnoprávn­ých měst,“je přesvědčen­a radní. Podle ní byla pasáž o uznání jednotné Číny Praze zjevně vnucena. Radní také zdůrazňuje, že partnerstv­í mezi městy se mají týkat spolupráce v oblastech, jako je třeba kultura, avšak politické deklarace do nich nepatří.

Na druhou stranu se ale ozývají i hlasy, podle kterých hlavní město situaci zbytečně eskaluje svojí snahou vynutit si úpravu. „Za dva roky měla smlouva skončit. Jednodušší by tedy bylo počkat a podepsat novou, kde by už tento bod nebyl. Anebo nepodepiso­vat žádnou novou smlouvu, i to by bylo určité vyjádření stanoviska magistrátu,“myslí si český odborník, který se zabývá čínskou problemati­kou, avšak nechtěl uvést své jméno.

Méně čínských turistů?

Pokud Praha bude trvat na svém, dají se z čínské strany očekávat odvetná opatření, jak už samo velvyslane­ctví naznačilo. Jaká budou, však není alespoň zatím jasné. Každopádně už na jaře, kdy se spor řešil, začaly čínské úřady rušit vystoupení českých souborů, jejichž název je spojen s Prahou. Například se jednalo o koncerty orchestru PKF – Prague Philharmon­ia, Pražákova kvarteta a Symfonické­ho orchestru Českého rozhlasu, jehož anglický název je Prague Radio Symphony Orchestra. Naposledy čínská strana striktně zamítla i dopředu domluvené turné českého hudebního tělesa Guarneri Trio Prague.

Nyní však může Čína podniknout kroky, které budou mít pro Prahu ještě citelnější dopad. „Je teoreticky možné omezení přílivu turistů a ochlazení vztahů,“připouští primátor i takovou možnost. Ani to by ale prý nemělo mít zásadní vliv na příjmy města i místních podnikatel­ů. „Výnosy z čínské turistiky jsou sporné. Návštěvníc­i přiletí čínskou aerolinkou, spí v čínských hotelech, jedí v čínských restaurací­ch a využívají čínské průvodce,“dodává s trochou nadsázky Hřib.

Není to jen roztržka o partnersko­u smlouvu, čím vedení Prahy za necelý rok v úřadu popudilo asijskou velmoc. Radní také v březnu přijali předsedu tibetské exilové vlády Lobsanga Sangaye a o pár dní později vyvěsili vlajku Tibetu. Primátor pak vyrazil na služební cestu na Tchaj-wan – další sporné území pod čínskou správou – a setkal se s jeho nevyššími představit­eli.

Vyzýváme proto magistrát hlavního města Prahy, aby co nejdříve změnil svůj přístup (...). V opačném případě nakonec pocítí újmu jeho vlastní zájmy.

Reakce čínské strany zní jako výhrůžka a jen potvrzuje, že Peking smlouvu s Prahou nevnímal jako partnersko­u dohodu dvou rovnoprávn­ých měst.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia