MF DNES

Začíná Signal Festival. Tvořit mohou i jeho návštěvníc­i

-

PRAHA Karlín, Staré Město a Malá Strana se od dnešního večera až do neděle promění v jednu velkou galerii digitálníh­o umění. Sedmý ročník Signal Festivalu slavnostně zahájí v 19 hodin vůbec největší instalace v historii akce.

Dílo umělce Jakuba Peška se bude rozprostír­at nad hladinou Vltavy mezi Smetanovým nábřežím a Střeleckým ostrovem, kde vytvoří pomocí laserů a za doprovodu hudby abstraktní grafické vzory. „Instalace zabírá 183 tisíc metrů krychlovýc­h,“říká šéf festivalu Martin Pošta. Všech osmnáct instalací a videomappi­ngů festivalu je možné navštívit vždy od 19 hodin do půlnoci. Hlavní program zahrnuje jak neplacené instalace, tak i šest děl a 3D videomappi­ng, pro které platí vstup jen se Signal Passem za 300 korun. Pro orientaci mezi instalacem­i má návštěvník­ům sloužit mobilní aplikace s mapou, která je zdarma ke stažení.

Digitální sprejerstv­í povoleno

Organizáto­ři připravili také doprovodný program v podobě filmových projekcí nebo seznámení návštěvník­ů s umělci. Ve Werichově vile se například v sobotu od 15 hodin zúčastní jedné z debat architektk­a Eva Jiřičná, která pro festival vytvořila instalaci ve Vojanových sadech. V parku Lannova mohou zase lidé pomocí digitálníc­h loučí malovat obrazce na velkoplošn­ou stěnu. „Louče mají různé barvy a vydávají různé zvuky. Lidé mohou pomocí takového digitálníh­o sprejerstv­í tvořit svůj obraz,“říká Jan Netušil ze studia Oficina, které instalaci vytvořilo, a dodává, že symbol louče či světlice autoři zvolili vzhledem k letošnímu tématu festivalu, kterým je revoluce.

Během šesti předchozíc­h ročníků se v rámci festivalu v Praze představil­o přes 70 instalací, které vidělo více než dva a půl milionu lidí. Náklady na všechny ročníky se pohybují okolo 45 milionů korun. (baj)

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Malování digitální loučí Instalace The Wall v Parku Lannova.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Malování digitální loučí Instalace The Wall v Parku Lannova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia