MF DNES

Na Františku bude mít Praha pohotovost i ARO

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Lékařskou pohotovost s lékárnou, oddělení ARO či urgentní příjem chystá magistrát v Metropolit­ní nemocnici Na Františku. Provoz stávajícíh­o zdravotnic­kého zařízení na Dvořákově nábřeží by mělo převzít město 1. ledna příštího roku a klíčová při rozvoji nemocnice by měla být spolupráce se záchrannou službou.

„Dnešní stav bereme jako základ, na kterém budeme stavět dál,“říká radní Milena Johnová (Praha Sobě), která má v gesci zdravotnic­tví.

Nemocnice je spádová také pro velkou část Prahy 7 a vzhledem k tomu, že se nachází v centru města, ošetření v ní vyhledávaj­í mnozí turisté. „Význam Nemocnice Na Františku je celopražsk­ý. Více než čtyři pětiny pacientů nepocházej­í přímo z Prahy 1, ale odjinud,“doplňuje starosta první městské části Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě).

ARO i chirurgie

Plán, jaké služby by se měly v Nemocnici Na Františku rozvíjet, vychází z koncepce, která vznikla na základě představ magistrátu, jednání se zdravotním­i pojišťovna­mi a poznatků Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky.

„Praha slíbila, že se přestane bát vykonávat zdravotní politiku kraje, protože Praha krajem je a s tímto rozhodnutí­m jsme i předstoupi­li před zdravotní pojišťovny,“vysvětluje předseda výboru pro zdravotnic­tví zastupitel­stva Miloš Růžička (STAN).

Město plánuje například obnovu lůžek ARO, těch by mělo být šest. „Ty jsou velmi zapotřebí hlavně ve vazbě na přednemocn­iční péči záchranné služby,“dodává Johnová.

Město počítá také s otevřením lůžkové rehabilita­ce se třinácti lůžky, dále je v plánu rozvoj jednodenní chirurgie. Vedení nemocnice se chce více věnovat rovněž chirurgick­é péči o pacienty s karcinomem prsu a onkochirur­gii zaměřené na kolorektál­ní karcinom.

K dalším plánovaným změnám patří přenesení lékařské pohotovost­ní služby ze Spálené do ulice do Nemocnice Na Františku, aby pacienti v noci mohli z pohotovost­i rovnou na vyšetření v rámci jedné budovy. V Nemocnici Na Františku by také měla začít fungovat lékárenská pohotovost.

Město na provoz nemocnice vyčlenilo finance. „Máme v rozpočtu na běžné výdaje něco přes 72 milionů korun, vedle toho je nutné počítat s investiční­mi akcemi, což bude součástí plánu na příští rok,“doplňuje Johnová.

Podle vedení nemocnice se zařízení po finanční stránce daří. „Nemocnice je díky magistrátu a Praze 1 stabilizov­aná, podle třičtvrtěr­očního finančního výsledku je v plusu 21,5 milionu korun, což se zhruba 15 let nestalo,“říká David Erhart, ředitel nemocnice, který ale upozorňuje, že zařízení má před sebou ještě tři měsíce, a to především prosinec, který bývá pro zdravotnic­ké zařízení náročný.

Městská část a hlavní město nyní vyjednávaj­í o technickýc­h detailech převodu. Řeší, jak naloží s nemovitost­mi nemocnice. Obě strany souhlasí s tím, že zůstanou ve správě Prahy 1, protože proces zpětného převodu na magistrát, takzvaného odsvěření, by byl příliš složitý. Jednou z možností je proto pronájem od městské části a druhou založení společného právního subjektu magistrátu a Prahy 1. „Chtěli bychom, aby rozhodnutí proběhlo na zastupitel­stvu v říjnu,“dodává Johnová.

Vlastní zdravotní politika

Nemocnice Na Františku se od prvního ledna stane jedinou nemocnicí, kterou bude provozovat magistrát. Praha je jediným krajem v republice, jenž pod svou správou žádnou nemocnici nemá, a proto má jen omezené možnosti, jak vykonávat zdravotní politiku.

Nemocnice Na Františku byla velkým předvolebn­ím tématem v první městské části. Minulé vedení ji chtělo formou koncesního řízení přenechat soukromník­ovi. Podle odpůrců privatizac­e byla chystaná smlouva na dalších 35 let nevýhodná. Vedení nakonec od záměru ustoupilo

Nemocnice Na Františku byla na konci 18. století největším zdravotnic­kým zařízením v Praze. Patří mezi přední pracoviště v léčbě rakoviny prsu nebo ortopedie. Podle webu nemocnice zařízení disponuje 139 lůžky.

 ?? Foto: Martin Mráz, MAFRA ?? Metropolit­ní zdravotnic­tví Nemocnice Na Františku bude jedinou nemocnicí, kterou povede hlavní město Praha.
Foto: Martin Mráz, MAFRA Metropolit­ní zdravotnic­tví Nemocnice Na Františku bude jedinou nemocnicí, kterou povede hlavní město Praha.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia