MF DNES

Hurricanes. Úkaz, jejž se vyplatí sledovat

- — Jan Daněk

Když si Tom Dundon před sedmi lety postavil v Dallasu honosné sídlo, nezapomněl na bazén, dva tenisové kurty, taneční studio, motokárový okruh nebo baseballov­ý trenažér.

Počátkem loňského roku si americký miliardář sportovní portfolio rozšířil. Koupil klub z NHL.

„Věřím, že ho můžu posunout na vyšší úroveň,“pronesl tehdy nový majitel Carolina Hurricanes.

Už na jaře, kdy Dundon úřadoval první kompletní sezonu, Hurricanes senzačně proletěli mezi poslední čtyřku uchazečů o Stanley Cup. Teď má Carolina bilanci, s níž se týden po začátku nového ročníku nemůže pochlubit jiný tým NHL. Čtyři zápasy, čtyři výhry. „Tohle byl asi náš nejhorší zápas,“upozornil kouč Rod Brind’Amour, když Hurricanes v noci na včerejšek zpustošili Floridu 6:3. „Jsme na tom dobře, ale přitom pořád vidím, kde se zlepšovat.“

Stejně vydařený vstup do NHL zažil klub naposledy před 24 lety. Tehdy ale nesídlil v městě Raleigh, jeho symbolem ani nebyl ničivý živel.

Název Hartford Whalers si dnešní generace hokejistů už stěží vybaví. Klub se přemístil do Severní Karolíny, ale dlouhodobý nezájem diváků a nevalné výsledky vyvolávaly spekulace o dalším stěhování.

Teď je vše jinak. Kromě proměny přehlížené­ho klubu zaujmou i působivá počínání na ledě. Před výletem na Floridu, kterou zničila čtyřgólová smršť v první třetině, Hurricanes v prodloužen­í nebo po nájezdech přetlačili Montreal, Washington i Tampu. Právě poslednímu suverénovi základní části dovolili za 60 minut jen 13 střel. „Snad poprvé jsem v NHL zažil, že na mě za třetinu nic neletělo,“žasl Petr Mrázek.

Z brankovišt­ě druhým rokem pozoruje, jak se mladý tým vyvíjí a učí zvládat vyrovnané mače. Od loňska také borci Hurricanes po domácích výhrách pořádají rozverné oslavy, skáčou po mantinelec­h a z hokejek si dělají vesla nebo létající košťata. „Banda blbců,“tepal je známý kritik Don Cherry.

V Raleigh ale i díky tomu bývá vyprodáno. Carolina frčí. Vyšvihla se mezi nejpozoruh­odnější atrakce hokejového cirkusu.

Na soupisce teď najdete jen dva třicátníky – kapitána Staala a gólmana Reimera, jenž se zatím pravidelně točí s českým konkurente­m Mrázkem. Před nimi válí Finové Aho s Teräväinen­em nebo ruský zázrak Svečnikov, jemuž ještě není ani dvacet. Hurricanes mají druhý nejnižší věkový průměr v celé NHL

a dolů ho tlačí i Martin Nečas. Opěvovaná naděje už loňskou sezonu načala v NHL, jenže po sedmi startech zamířila na farmu. „Ale talentu má hodně, že?“prohodil kouč Brind’Amour. „Pro NHL se musí ještě něco naučit, ale pracujeme na tom,“dodal.

Dvacetilet­ý Čech za čtyři duely zaznamenal gól a asistenci, průměrně za zápas odehraje skoro 13 a půl minuty. Neřadí se k ofenzivním oporám, ale naskakuje ve druhé přesilovko­vé formaci. „To je místo, kde chci být. Můžete vytvářet šance a dávat góly, díky tomu se cítíte dobře,“řekl Nečas.

Má Čechy, originální oslavy a vytváří napínavé hokejové příběhy. NHL teprve odstartova­la, ale je zřejmé, že tenhle tým se vyplatí sledovat.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Start jako hurikán Carolina zažívá vydařený start do sezony, vyhrála všechna čtyři utkání. A tak je čas i na oslavy.
Foto: Profimedia.cz Start jako hurikán Carolina zažívá vydařený start do sezony, vyhrála všechna čtyři utkání. A tak je čas i na oslavy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia