MF DNES

Jsi odepsaný, díky! Jak se v Česku (ne)loučí ikony

- Jan Daněk reportér MF DNES

Je posledním kapitánem mistrů světa a nejspíš mu tenhle primát nějakou dobu vydrží. Do včerejška byl i jednou z mála pozoruhodn­ých postav hokejové extraligy.

Jenže Tomáš Rolinek v milovaných Pardubicíc­h skončil. „Rozhodnutí přišlo z jeho strany. Děkujeme a přejeme mu hodně štěstí,“uvedlo mimo jiné Dynamo v krátkém prohlášení na webu.

Víc nic. Doopravdy? Rolinek za Pardubice dýchal. Odehrál 545 duelů. Má s nimi titul i dvě stříbra. Neodešel, když klub krachoval. Zadržoval slzy dojetí, když tým předloni jako kapitán udržel v extralize. Podobný kousek zopakoval na jaře, fandové ho zbožňovali.

„Rozhodnutí přišlo z jeho strany. Přejeme mu hodně štěstí.“

V Česku se tak nějak stalo normou, že klubové persony odcházejí bez potlesku, podivně, nedůstojně. Když na Spartě nedávno odstavoval­i Jaroslava Hlinku, vyřadili ho ze sestavy, aby ve čtyřiceti zapracoval na dynamice. Kultovní historkou je ta s Karlem Poborským, jemuž vyhazov z fotbalové Sparty přišel esemeskou.

Rolinkův konec vypovídá i o diletantst­ví pardubické­ho vedení. Dynamo nejprve vyřadilo matadora kvůli zvýšení bojovnosti týmu, byť on sám by proti puku skočil jen ve slipech. Potom si v Pardubicíc­h vymysleli, že odstavenéh­o lídra trápí třísla. „Natočil jsem o tom krátké video, aby měli kluci v šatně klid,“vysvětlil Rolinek. Klub mu oficiálně nedal šanci, aby se rozloučil. Objasňoval to ve vzkazu, který včera na facebookov­ý profil nahrála jeho manželka Darina.

Rolinek potvrdil spory s trenérem Lubinou. Nevrátil se do sestavy ani poté, co Lubinu vyhodili.

V Pardubicíc­h už ale není ani Rolinek. Takhle by se osobnosti neměly loučit s kluby, v jejichž dresu se dlouhé roky potily. „Přeju si, ať to kluci zvládnou,“pověděl Rolinek. „Nejde o mě, jde o Dynamo.“

Jenže teď Dynamo předvedlo, že mu na ikoně tolik nezáleželo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia