MF DNES

Turecký útok: utečou džihádisté?

Kurdové vězní tisíce bojovníků Islámského státu. Západ se bojí, že v chaosu turecké invaze zmizí

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Snad zajatí bojovníci Islámského státu, kteří hnijí v kurdských vězeních, nečtou po ránu západní noviny: dozvěděli by se z nich, že bezprostře­dně hrozí jejich únik. Představa, jak se v chaosu turecké invaze otevírají věznice a z nich prchají tisíce džihádistů, je zmiňována jako jedno z největších rizik.

Kurdové drží v oblasti na severových­odě Sýrie na 90 000 lidí, kteří mají něco společného s Islámským státem. Celkem dvanáct tisíc jsou bývalí bojovníci. Ti jsou v sedmi větších vězeních a řadě malých. Zbytek tvoří ženy, vdovy a děti, jež žijí hlavně v táboře u města Hól. Podle úvah expertů by se vězni mohli dostat na svobodu třemi způsoby. Zaprvé – pustí je sami Kurdové. Jeden kurdský generál už řekl, že ve chvíli turecké invaze je střežení džihádistů „až priorita číslo dva“, protože hlídači odcházejí bojovat.

Druhou možností je útěk v chaosu válečných operací. Kurdové mohou být zatlačeni a Turci ještě nepřevezmo­u plnou kontrolu. Nebo je osvobodí bývalí kolegové, kteří se pořád skrývají v poušti. Anebo náhodný zásah bomby třeba zničí zdi věznic (včera už se to prý stalo).

Třetí možností je, že vítězní Turci nechají džihádisty jít, aby se o ně nemuseli starat. S IS neměli vyhrocené vztahy, říká se, že ho potají pomáhali udržovat při životě, protože se jim hodil proti Bašáru Asadovi a Kurdům.

Na všech třech úvahách něco je – a současně jsou příliš divoké. Například představa, že Kurdové klidně pustí členy Islámského státu, protože mají jiné starosti a taky se tím pomstí Západu, který je zase nechal na holičkách, opomíjí to podstatné: hlavní obětí Islámského státu byli právě Kurdové. Džihádisté se k nim chovali jako středověcí nájezdníci, Kurdové tudíž nemají zájem je jen tak pustit.

Většina vězení leží vně hranice zóny, kterou chce Turecko obsadit. Ale i tak: nejsou to skutečné kriminály, jen provizorní vězení. Školní budovy, městské sály a podobně. Řídké snímky ukazují džihádisty, jak jsou tam namačkaní jako zboží v regálu. Minulý týden byla v jednom takovém vězení vzpoura, Kurdové měli co dělat, aby ji zvládli.

Západ je z vyhlídky na útěk mužů Islámského státu zděšen, ale sám si nechce převzít ani své bývalé občany. Cizinců jsou mezi nimi asi dva tisíce, Evropanů několik set. Nechává je jako horký brambor Kurdům.

Američané si však včera pro jistotu odvezli skupinu nejhorších, mezi nimi dva britské džihádisty ze čtveřice přezdívané „Beatles“, kteří podřezával­i západní rukojmí.

Donald Trump řekl, že varoval Turky, že nyní budou mít možná zodpovědno­st za tisíce vězňů oni. A když byl dotázán, jestli se nebojí, že utečou, řekl: „Budou utíkat do Evropy. Tam chtějí jít.“

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Tvrdé podmínky Zajatí bojovníci Islámského státu.
Foto: ČTK Tvrdé podmínky Zajatí bojovníci Islámského státu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia