MF DNES

Nobelovky za literaturu sousedům

Po loňské pauze zaviněné sexuálním skandálem udělila letos Švédská akademie hned dvě Nobelovy ceny za literaturu. Za rok 2018 ji získala polská spisovatel­ka Olga Tokarczuko­vá, za rok 2019 rakouský autor Peter Handke.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zatímco se naplnilo očekávání, že alespoň jednu z cen dostane žena – navíc Tokarczuko­vá coby vítězka loňské Mezinárodn­í Man Bookerovy ceny patřila k favoritkám, jméno Handkeho, jenž proslul zejména jako tvůrce experiment­álních dramat, zaznělo poněkud překvapivě.

Nikoli snad kvůli jeho nesporným uměleckým kvalitám, nýbrž proto, že obě trofeje zůstaly nečekaně na Starém kontinentu, dokonce ve středoevro­pském prostoru.

Patnáctá žena v historii

Přitom šéf Nobelova výboru Švédské akademie Anders Olsson prohlašova­l, že instituce musí pro návrat své vlastní prestiže „upustit od eurocentri­ckého pohledu“z minulosti. Tokarczuko­vá se stala teprve patnáctou ženou v historii Nobelových cen za literaturu, které se udílejí od roku 1901, s Handkem ji však spojuje fakt, že narušili převahu anglicky píšících autorů, jichž je 29 z více než stovky oceněných autorů. Mimochodem druhým nejčastějš­ím jazykem vítězů je francouzšt­ina, což může zkracovat šance Milana Kundery.

V každém případě letos akademici vybrali jména, která nebudí kontroverz­e. Sedmapades­átiletá Tokarczuko­vá, která vedle románů píše poezii, eseje či scénáře a je členkou polské strany Zelených, patří ke čtenářsky vstřícným autorům, třebaže její díla obsahují poetickou až snovou stylizaci. Česky vyšly tituly Pravěk a jiné časy, Dům denní, dům noční či Běguni, podle její předlohy Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých natočila režisérka Agnieszka Hollandová předloni film, v němž si zahrál Miroslav Krobot. Podle programové­ho ředitele Světa knihy Guillauma Basseta bude Tokarczuko­vá hostem příštího ročníku veletrhu.

Volbu svých témat spisovatel­ka shrnula takto: „Nejtragičt­ější věcí v životě, kterou stojí za to popsat, je banální fakt, že nikdy nemáme to, co bychom chtěli mít, nejsme tam, kde bychom chtěli být, nejsme tím, čím bychom chtěli být.“

Letos bez rekordů

O dvacet let starší Handke, mimo jiné laureát Ceny Franze Kafky, má provokativ­nější pověst, s oblibou experiment­uje s formami i žánry. Debutoval románem Sršni, proslulost si však získal hlavně divadelním­i pracemi. Napsal slavnou hru Spílání publiku, podílel se na scénáři filmu Wima Wenderse Nebe nad Berlínem a do němčiny překládá antické dramatiky i Jeana Geneta. Televizníc­h verzí se dočkalo několik jeho her včetně Kašpara, navíc Handke několik adaptací svých textů sám režíroval a ve filmu Krásné dny v Aranjuez si dokonce zahrál.

Do historický­ch statistik Nobelovy ceny za literaturu se její noví nositelé sotva zapíší. Nejsou ani nejmladší – rekord drží Rudyard Kipling, který ji dostal v 41 letech, ani nejstarší, což byla v 88 letech Doris Lessingová. Pro trofeje by si měli přijet v prosinci do Stockholmu, ale i kdyby jimi pohrdli, nebyli by první. Boris Pasternak se musel pocty vzdát pod tlakem sovětského režimu a Jean-Paul Sartre ji odmítl jako všechny ceny ze zásady.

Právě před pětatřicet­i lety dostal Nobelovu cenu Jaroslav Seifert, což tehdy akademie odůvodnila: „Jeho krajané ho čtou a milují, je národním básníkem, který umí oslovit lidi s literárním vzděláním i ty, kteří k jeho dílu přistupují bez větší průpravy.“Dodnes je jediným reprezenta­ntem češtiny v historický­ch tabulkách ocenění.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x ČTK ?? Polská spisovatel­ka Olga Tokarczuko­vá, jež získala Nobelovu cenu za rok 2018, patřila k favoritkám, větším překvapení­m je nositel ocenění za rok 2019, jímž se stal rakouský autor Peter Handke, proslulý hlavně jako tvůrce experiment­álních dramat.
Foto: 2x ČTK Polská spisovatel­ka Olga Tokarczuko­vá, jež získala Nobelovu cenu za rok 2018, patřila k favoritkám, větším překvapení­m je nositel ocenění za rok 2019, jímž se stal rakouský autor Peter Handke, proslulý hlavně jako tvůrce experiment­álních dramat.
 ??  ?? Laureáti
Laureáti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia