MF DNES

Jak zastavit anglický uragán

Jen fotbalový sebevrah by hrál otevřeně proti současné Anglii. Co chystá česká reprezenta­ce?

- fotbalový reportér MF DNES Jan Palička

Čechům na úvod kvalifikac­e nasázeli potupného búra.

Za pár dní udělali Černohorců­m totéž.

Bulharsko od nich schytalo čtyři góly, Kosovo pět za úvodní poločas.

Jen málokterý reprezenta­ční tým má aktuálně tak drtivou sílu jako Angličané.

Oni v mnoha pasážích působí jako uragán, který když vypustíte na hřiště, smete, co mu stojí v cestě. Nezastavit­elný bombarďák Kane, bleskový Sterling, zázračný talent Sancho, nejdražší obránce dějin Maguire, taky pár posledních šampionů Ligy mistrů z Liverpoolu.

Dnes večer od 20.45 hodin v Edenu si chce Anglie zajistit mistrovstv­í Evropy 2020. Prostě vyhrát jako obvykle a s velkým předstihem dokončit svou kvalifikač­ní šichtu.

„Pevně věřím, že u nás slavit nebudou,“říká český kapitán Vladimír Darida.

Ale jak to udělat?

Jak zastavit tým, který patří k nejlepším na světě?

Zatím si Angličané v kvalifikac­i hrají svou vlastní ligu. Spíš je to vlastně show, u které ostatní týmy dělají jen komparz.

Pokud jste realisté, nejspíš tušíte, že to bude dnes pokračovat. Do Prahy se sjely davy rozjančený­ch anglických fandů, kteří si v barech objednávaj­í jedno pivo za druhým, chtějí se stůj co stůj dostat na stadion a vidět další triumf.

Ale co optimisté? Mají nárok myslet si, že výběr trenéra Šilhavého zaboduje?

Moc by se hodilo, aby Česko uhájilo druhé místo ve skupině, ze kterého se postupuje přímo na Euro. Kvalifikac­e vkročila do druhé fáze a národní tým po rozporupln­ých výkonech nemá vůbec nic jistého. I remíza proti rozjeté Anglii by měla svůj půvab. „Každému je jasné, že kdybychom hráli nesoustřed­ěně a bez pohybu, dopadlo by to s námi špatně,“pravil trenér Jaroslav Šilhavý a nemusel u toho připomínat jarní nálož 0:5 ve Wembley.

Češi byli naivní, bojácní, panikařili.

„Chceme hrát ofenzivně, útočně, každý hráč – pokud chceme pomýšlet na úspěch – musí podat mimořádný výkon. Musíme být odvážnější, dobře organizova­ní, koncentrov­aní po celých devadesát minut. Jedině to nám může přinést dobrý výsledek,“pokračoval Šilhavý.

Před výkopem se to snadno říká, ale zkuste tenhle plán naplnit během utkání proti soupeři, kterému dorostly superhvězd­y.

Angličané jsou navíc hladoví a cítí, že pro svou zemi můžou vykopat první velkou trofej od roku 1966.

Tak co s tím?

Zatímco se bude do poslední chvíle čekat, jestli se naplní plná kapacita Edenu, o české sestavě spekulovat příliš nemusíme. Trenér Šilhavý zaujímá konzervati­vní přístup, takže vsadí na vyzkoušené. Čili především na slávisty, kteří jsou rozjetí, hrají Ligu mistrů a výrazně pomohli také k poslednímu vítězství 3:0 v Černé Hoře.

Jenže Anglie je úplně jiná úroveň. Tak se nechme překvapit.

 ??  ??
 ??  ?? Česko vs. Anglie
Co předvede lídr kvalifikač­ní skupiny dnes večer v Praze? Foto: Getty Images
Česko vs. Anglie Co předvede lídr kvalifikač­ní skupiny dnes večer v Praze? Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia