MF DNES

Ke katedrále se dostanou čtyři tisíce lidí

Rozhovor s organizáto­rem mše Krulišem

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Zítra se s Karlem Gottem rozloučí až tisícovka vybraných hostů při zádušní mši v katedrále svatého Víta. Fanoušci se mohou přijít podívat alespoň před katedrálu na III. nádvoří Pražského hradu. „Přála si to tak rodina,“přibližuje šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Kancelář prezidenta republiky smuteční ceremoniál zařizuje ve spolupráci s Úřadem vlády a Arcibiskup­stvím pražským.

Jak dlouho trvají přípravy Gottova pohřbu?

Několik dnů. Je potřeba do detailů naplánovat bezpečnost­ní opatření, průběh, protokolár­ní příchod jednotlivý­ch osob. Přijdou nejvyšší ústavní činitelé, samozřejmě pan prezident. Teď je potřeba dořešit technické věci – umístění velkoplošn­ých obrazovek před katedrálu a na Hradčanské náměstí, vyladit zvuk, vstupy novinářů...

Odkud budou moci lidé, kteří nemají pozvánku do katedrály, mši sledovat?

Pro lidi bude vyhrazeno Hradčanské náměstí a ti, kteří budou chtít přijít až do areálu Pražského hradu, mohou jít vstupem z Hradčanské­ho náměstí přes IV. nádvoří. Musí počítat samozřejmě s klasickou bezpečnost­ní kontrolou. Mohou projít až na III. nádvoří, kde pro ně bude vyhrazen prostor. Také tam bude velkoplošn­á obrazovka, kde budou moci sledovat, co se děje uvnitř v katedrále. Jenom připomínám, aby si s sebou nebrali zbytečná zavazadla a rozhodně ne žádné zbraně ani ostré předměty. To by jenom zdržovalo kontrolu.

Kolik lidí se na III. nádvoří a Hradčanské náměstí vejde?

Na Hradčanské náměstí rozhodně desítky tisíc. Nicméně kapacita III. nádvoří je kolem tří až čtyř tisíc osob. Poté, co bude naplněna, další lidé nebudou vpuštěni. Stále však budou moci zůstat na Hradčanské­m náměstí.

Také považuji za důležité sdělit, že by lidé měli přicházet pěšky nebo využít městskou hromadnou dopravu. Celá oblast bude uzavřena a nebude možnost tam vjet ani parkovat.

Mše začíná v 11.00. V kolik hodin byste doporučil přijít těm, kdo se budou chtít zítra dostat na III. nádvoří?

Těžko říct, ale vstup se otvírá v osm hodin ráno. A až se naplní kapacita, vstup bude uzavřen. Jinak celý Hrad bude uzavřen zhruba do 14 hodin. Pak už bude po zádušní mši a provoz Hradu bude zase bez omezení.

Jak to bude vypadat uvnitř katedrály? Chystá se speciální výzdoba?

Některé věci, které patří k pohřbu se státními poctami, tam budou. Ale s dovolením bych na to teď ještě neodpovída­l, protože detaily se ještě ladí. Tím, kdo rozhoduje, je rodina. My jejich rozhodnutí plně respektuje­me a v tuhle chvíli ještě nemůžu popsat, co se v katedrále bude přesně dít. Všechno necháváme na domluvě s rodinou a na přání zesnulého. Dáváme rodině možnosti a oni si z nich vybírají. Kam pustí novináře. Že budou moci lidé na III. nádvoří.

Kdo ponese rakev?

Ponesou ji příslušníc­i Hradní stráže. Nebude to posádkové velitelstv­í. Na III. nádvoří Pražského hradu pak bude připraven vůz, do kterého po mši rakev naloží. Takže lidé, kteří se dostanou na III. nádvoří, tak budou tomuto aktu přítomni.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Protokolář Respektuje­me přání rodiny, říká šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš (na snímku ve Vladislavs­kém sále).
Foto: Michal Růžička, MAFRA Protokolář Respektuje­me přání rodiny, říká šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš (na snímku ve Vladislavs­kém sále).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia