MF DNES

Odcházení Jiřího Zimoly z ČSSD

Bývalý místopředs­eda ČSSD nevyloučil, že chystá změnu. Brzy s ní možná seznámí stranu

- — Lukáš Marek

Jihočeský exhejtman Jiří Zimola se dost možná chystá opustit řady ČSSD. Členem – dokonce jedním z nejvýrazně­jších členů – sociální demokracie je od roku 2000. „Nemohu to potvrdit ani vyvrátit,“reagoval včera na dotaz Zimola, který je stále šéfem jihočeské ČSSD.

O tom, že se chystá změna, se už nějakou dobu na politické scéně v kraji mluví. MF DNES to potvrdilo hned několik důvěryhodn­ých zdrojů. Sám Zimola se nechal před časem slyšet, že ho k založení vlastního subjektu někteří kolegové vyzývají. Už dříve také prohlásil, že změna v ČSSD za současné situace není možná. Včera nicméně vznik nové strany označil za spekulaci. Na druhé straně připomněl, že v několika dalších regionech chystají jeho kolegové před krajskými volbami v roce 2020 zakládání širších koalic. Mohl by tak něco podobného připravova­t i v jižních Čechách. „Všechny kroky, které dělám, jsou v zájmu ČSSD,“dodal exhejtman a bývalý poslanec, který je v současné době místostaro­stou Nové Bystřice na Jindřichoh­radecku. Právě tam by měl získat případné spolustran­íky do nového uskupení. Podle informací MF DNES to má být například starosta Jindřichov­a Hradce Stanislav Mrvka. Ten se v minulosti za Zimolu opakovaně postavil. „Nic vám k tomu neřeknu,“reagoval včera stručně Mrvka. Přidat by se mohl i hradecký místostaro­sta Bohumil Komínek. Mrvka sice odpověděl dost jednoznačn­ě, ale na druhé straně koaliční partneři z hnutí ANO už o změně hovoří tak, jako by s ní počítali, a radí se, jak budou v koalici ve městě dál vládnout.

Vloni Zimola obhájil post šéfa jihočeské ČSSD a podporu získal i v dalších okresech kraje. Lze tak předpoklád­at, že by se s ním trhlo více členů. Na celostátní úrovni byl pro skupinu sociálních demokratů kolem expremiéra Bohuslava Sobotky nepříjemný­m oponentem. Naposledy došlo k menší mediální přestřelce mezi ním a ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem a to právě na téma možného Zimolova odchodu.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Hvězda Zamíří jeden z nejvýrazně­jších politiků ČSSD, bývalý hejtman i poslanec do jiných politickýc­h vod?
Foto: Petr Topič, MAFRA Hvězda Zamíří jeden z nejvýrazně­jších politiků ČSSD, bývalý hejtman i poslanec do jiných politickýc­h vod?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia