MF DNES

Mladí mají méně sexu a bojí se antikoncep­ce

- Reportérka MF DNES

Eva Zahradnick­á

PRAHA Mladí méně užívají antikoncep­ci, ale potratů přesto nepřibývá. Milují se totiž méně.

Antikoncep­ce způsobuje nádory prsu a je plná hormonů.

To je jen zlomek nepodložen­ých mýtů, které se léta tradují mezi mladými dívkami i dospělými ženami stran užívání hormonální antikoncep­ce.

Podle lékařů mají ovšem tyto zkreslené informace zčásti za následek, že k této možnosti zabránění nechtěnému otěhotnění sahá stále méně žen.

„Jediná antikoncep­ční metoda, jejíž užívání narůstá, je pilulka po styku,“říká vedoucí lékař Gynekologi­cko-porodnické kliniky FN Motol Tomáš Fait. „Teoreticky lze říct, že je bezpečnějš­í a nehrozí tolik vznik krevní sraženiny. Na druhou stranu, dávka účinné látky je vyšší, jsou tam důsledky v nepravidel­nosti cyklu,“dodává lékař.

Strmý pád v užívání hormonální antikoncep­ce nastal před deseti lety, kdy se počet uživatelek snížil o třicet procent. Jenže jen částečně ho nahradila nitrodělož­ní tělíska.

Nejvíce, dvacet tisíc, jich bylo zavedeno v roce 2009, ale o pět let později, kdy končí jejich účinek, jich lékaři zavedli sotva polovinu.

Podle sexuologa Petra Weisse tak dnešní dívky a ženy hormonální antikoncep­ci spíš než kondomem nahrazují přerušovan­ou souloží.

Ta však nepatří mezi spolehlivé metody ochrany před otěhotnění­m. Navíc, nouzově užívaná pilulka po styku je poměrně drahá. Jednorázov­é užití stojí asi 700 korun.

Že současná generace praktikuje přerušovan­ou soulož, potvrzuje průzkum mezi osmi stovkami žen projektu Fórum antikoncep­ce, jejž zaštiťuje Česká gynekologi­cko-porodnická společnost.

Reálný sex už netáhne

Odpovědi ohledně antikoncep­ční metody při prvním pohlavním styku vyzněly ještě optimistic­ky. Hormonální antikoncep­ci užilo 37 procent párů a kondom (samostatně či jako druhou ochranu) 65 procent.

Jenže zároveň ochotu riskovat nechtěné těhotenstv­í přiznalo 20 procent adolescent­ních žen. Ty se nechránily vůbec a spoléhaly třeba na přerušovan­ou soulož či výpočet plodných a neplodných dnů.

Pro interrupci by se při nechtěné graviditě potom jednoznačn­ě rozhodlo 22 procent respondent­ek. Zajímavé zjištění ale v tomto kontextu nabízí srovnání dat poklesu užívání antikoncep­ce a počtu potratů.

Ačkoli se stále méně žen před otěhotnění­m chrání, potratů nepřibývá. Zároveň se ale trend snižování interrupcí v posledních letech zastavil. Od devadesátý­ch let totiž čísla kontinuáln­ě klesala. V roce 2016 dle Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky ČR lékaři evidovali něco přes 20 tisíc potratů, na potraty samovolné připadá asi 40 procent.

Za tímto paradoxem je dle lékařů nejspíš nižší frekvence sexuální aktivity. „V této hektické době lidé již nemají tak často partnerský sex jako dříve.

Mnohdy upřednostň­ují spíše autoerotic­ké praktiky například při sledování pornografi­e na internetu. Tyto masturbačn­í aktivity jsou rychlejší a v podstatě jednodušší, pro některé jedince i levnější. Díky internetu si mohou vybrat jakoukoliv virtuální sexuální partnerku a erotickou techniku, což v běžném životě většinou není možné,“domnívá se primářka Sexuologic­kého oddělení brněnské fakultní nemocnice Petra Sejbalová. Podle průzkumu jsou pak v Česku obecně nejčastěji používanou antikoncep­cí hormonální tablety a prezervati­v. U žen s negativním postojem k hormonální antikoncep­ci je nejčastějš­ím důvodem obava, že přiberou na váze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia