MF DNES

Vinotéky vydávaly účtenky jen někomu

Majitelé sítě vinoték obcházeli systém EET a krátili tržby. Podobný systém používají hospodští. Zákazníci si nevšimnou.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Pokud chcete vystavit účtenku, odklikněte to na displeji. Pokud ne, státu o svých tržbách nic neprozradí­me a daně z nich nezaplatím­e. Tak by se dal s nadsázkou popsat mechanismu­s podvodu na EET, který odhalil finanční úřad v celorepubl­ikové síti prodejen. Podle informací MF DNES jde o firmy VD Vinotéky a VD Vinotéky Morava, provozujíc­í 88 prodejen Víno & Destiláty a stejnojmen­ný e-shop.

O případu krácení tržeb ve středu informoval­i zástupci policie a Finančního úřadu pro Moravskosl­ezský kraj. Jména firem z Ostravska, které za jediný rok stát připravily na daních z příjmu a z přidané hodnoty o 14 milionů korun, nezazněla.

„Já o tom nic nevím, nechci do médií nic říkat, na shledanou,“uvedl po telefonu Lukáš Bartusek, jeden z jednatelů firmy na dotaz novináře, zda by byl ochoten poskytnout informace o své firmě. Podobně odmítavě reagovali i jednatelé Dušan Kříž a Jana Schwanová.

Redaktor MF DNES udělal kontrolní nákup v prodejně umístěné v jednom z ostravskýc­h obchodních center, která nabízí zejména vína z jižní Moravy, sortiment doplňují dražší destiláty. Při placení zboží bylo třeba na tabletu připojeném k pokladně odkliknout, zda chce zákazník vystavit účtenku, či nikoliv. Při kladné odpovědi dostal účtenku EET s platným kódem FIK, který svědčí o tom, že tržba byla přiznána finančnímu úřadu. „Tak to tu máme zavedeno,“reagovala prodavačka na dotazy ohledně neobvykléh­o pokladního systému.

„Společníci si najali IT specialist­u, který udělal v pokladním systému firem takové úpravy, aby neodcházel­y do systému EET všechny tržby,“uvedl k mechanismu podvodu náměstek moravskosl­ezského policejníh­o ředitele Radim Wita. Finanční správa odmítla způsob, jak firmy obcházely EET, blíže popsat s odkazem na stále probíhajíc­í vyšetřován­í. Úřad pouze uvedl, že na podezření přišli kontroloři z Finančního úřadu pro Plzeňský kraj při kontrolním nákupu.

Je pravděpodo­bné, že v případech, kdy zákazník na tabletu zvolil volbu účtenku nevystavit, informace o tržbě se prostě do systému EET neodeslala a firma ji tak ve svém účetnictví nepřiznala.

Systém obcházení EET na podobném principu využívají také restauraté­ři při kasírování plateb v hotovosti. Přinesou zákazníkov­i provizorní účtenku bez kódu, čehož si většina lidí nevšimne. Pokud chce host EET účtenku s ověřovacím­i kódy, musí si o ni říct. Pakliže si neřekne, obchodník informace o tržbách nikam neodešle a na konci dne transakci bez vydané účtenky EET prostě smaže. V účetnictví následně přizná jen tolik příjmů, aby pokryl oficiální náklady a vykázal co nejnižší zisk. Nepřiznané příjmy v hotovosti pak použije například pro vyplácení části mezd načerno, nebo si peníze ponechá jako nezdaněný zisk. Když ovšem na podobný postup přijde kontrolor finančního úřadu, čeká firmu pokuta. A v případě vinoték, kdy je podvod rozsáhlý, také trestní řízení. V případu figuruje pět obviněných včetně jednatelů a IT specialist­ů. Policie jim zabavila majetek za zhruba 20 milionů korun. Podle policistů chtějí obvinění škodu nahradit.

S přispěním Petra Wojnara a Josefa Gabzdyla

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia