MF DNES

„Nebyli s námi v Normandii“

Erdogan: Pokud se Evropě invaze do Sýrie nelíbí, můžeme jí poslat syrské uprchlíky, kteří jsou u nás.

-

Zatímco Turecko pronikalo rychle do nitra „bezpečné zóny“v Sýrii, prezident Donald Trump v bizarním výroku velmi natvrdo vysvětlil Kurdům, proč je USA hodily přes palubu, i když byli v boji proti Islámskému státu jejich jediným spojencem.

„Kurdové bojují o svoje území, jen abyste tomu rozuměli,“řekl Trump novinářům. „Bojují o svoje území. A jak dnes někdo napsal, nepomohli nám ve druhé světové válce, nepomohli nám s Normandií, například. Kromě toho jsme vynaložili obrovské peníze na pomoc Kurdům, co se týče munice, co se týče zbraní.“

V bojích proti IS padlo jedenáct tisíc Kurdů.

Turecká invaze měla za sebou včera večer první den. Turecké jednotky podporovan­é proturecký­mi syrskými milicemi postoupily rychle sedm kilometrů do hloubky.

Experti byli podle agentur překvapeni rozměrem operace. Odborník na Blízký východ Mutlu Civiroglu řekl televizi Al-Džazíra, že záběr útoků je překvapivý. „Zasáhli území v délce 300 kilometrů a v šířce 50 kilometrů, byla zasažena téměř všechna větší města,“prohlásil.

Turci podle jeho kolegů chtějí vrazit klín mezi kurdské oddíly, které území na severu Sýrie mají pod kontrolou. Další expert Soner Cagaptay řekl, že se Turecko na začátku zaměřilo na města, kde žijí hlavně Arabové. „Z hlediska Ankary je to docela chytré, protože arabské obyvatelst­vo turecké vojáky přijme snáze, jelikož Turecko je vůči Arabům přátelské.“

Turecký bezpečnost­ní analytik Necdet Özçelik si myslí, že první fáze turecké operace potrvá zhruba deset až 14 dní a že v této době Turci chtějí obsadit hranici mezi Tál Abjádem a Rás al-Ajnem.

Vpád se setkal s mohutnou kritikou ze strany evropských států. Jeden řecký poslanec dokonce poněkud nesrozumit­elně prohlásil, že Řecko je připraveno zasáhnout v Sýrii na pomoc Kurdům po boku Francie, pokud tak Francie učiní.

Turecký prezident Erdogan na kritiku včera odpověděl, že pokud Evropa označuje tureckou operaci v Sýrii za invazi, pak může Turecko poslat do Evropy syrské uprchlíky, kteří jsou na tureckém území. „Jestliže Evropa definuje operaci v Sýrii jako invazi, pak můžeme otevřít dveře a poslat 3,6 milionu syrských uprchlíků k vám,“řekl Erdogan na adresu Evropanů.

Ankara do vytvořené zóny chce umístit až dva miliony syrských uprchlíků, kteří jsou v Turecku. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia