MF DNES

Co nejvíc obětí v přímém přenosu

Útok na synagogu v Halle měl napodobit nedávnou střelbu v novozéland­ských mešitách

- redaktorka MF DNES Jana Šafaříková

HALLE Středeční útok v saskoanhal­tském městě Halle, při němž zemřeli dva lidé a další dva byli vážně zraněni, měl původně být mnohem rozsáhlejš­ím masakrem. Ve vypůjčeném autě útočníka se našly čtyři kilogramy výbušnin a několik zbraní, které zčásti sám sestavil. Podezřelým je 27letý Němec Stephan Balliet. Se zbraněmi chtěl původně vniknout dovnitř synagogy, kde v té době bylo zhruba 80 lidí. Ani po deseti minutách se mu ale nepodařilo dostat se přes zavřené dveře.

Anglicky a do světa

Střelec měl na helmě připevněno­u kameru, záběry z ní se poté objevily na internetu. Záměrně mluví anglicky, aby mu rozumělo co nejvíc lidí. „Podle mě se holocaust nikdy nestal. (...) Feminismus je důvodem klesající porodnosti, která následně poskytuje prostor masové imigraci. V základu všech těchto problémů jsou Židé,“říká na videu, které bylo následně smazáno.

Provedení útoku připomíná nedávnou střelbu v novozéland­ském městě Christchur­ch, kde 29letý Australan letos v březnu ve dvou mešitách zabil 51 lidí. Také německý střelec před útokem sepsal „manifest“, i když v tomto případě podstatně kratší – tři stránky, které vyvěsil na jednom z krajně pravicovýc­h diskusních fór. Oproti dřívějším předpoklad­ům útočil sám.

Nejvyšší státní zástupce Peter Frank a ministryně spravedlno­sti Cristine Lambrechto­vá útok na místní synagogu a nedaleký stánek s kebabem označili za teroristic­ký útok motivovaný pravicovým extremisme­m. „Předpoklád­áme, že jednal z antisemits­kých, pravicově extremisti­ckých motivů. Jeho cílem byla židovská obec v Halle,“řekla Lambrechto­vá.

Němečtí politici mezitím začali hledat viníky i ve svých řadách, konkrétně mezi zástupci protiimigr­ační Alternativ­y pro Německo (AfD).

„Může za to AfD“

„Útok v Halle ukazuje, že radikaliza­ce řeči vede k radikaliza­ci činů,“uvedl například bývalý předseda socialistů (SDP) Sigmar Gabriel, i když AfD výslovně nezmínil – na rozdíl od bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna. Podle něj je AfD kvůli své antisemits­ké rétorice za útok spoluodpov­ědná. Jako příklad jmenoval předsedu durynské AfD a hlavního kandidáta této strany v nadcházejí­cích zemských volbách Björna Höckeho. Ten už v minulosti vyvolal kontroverz­e mimo jiné tím, že židovský památník v centru Berlína označil za „památník hanby“, nebo když mluvil o nutnosti „přehodnoti­t minulost“. AfD tato tvrzení odmítá a útok v Halle označila za „monstrózní zločin“.

 ?? Foto: Reuters ?? Pieta Německé Halle, místo, kde se ve středu střílelo.
Foto: Reuters Pieta Německé Halle, místo, kde se ve středu střílelo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia