MF DNES

Svéráz brněnských závodů motorek

- Vilém Barák publicista

Velkou cenu Brna motocyklů pořádá od roku 2016 společná „firma“Brna a Jihomoravs­kého kraje s názvem Spolek pro GP ČR Brno. Letos město poskytlo na Velkou cenu 17,5 milionu korun, kraj 27,5 milionu a ministerst­vo pro místní rozvoj přisypalo 55 milionů. Detailní údaje o hospodařen­í spolku, kromě toho, co je povinně vloženo do obchodního rejstříku, nejde dohledat.

Utajování funguje i vůči poskytovat­elům dotací. Spolek v žádosti o dotaci na rok 2018 neuvedl, že obdržel 10 milionů od města Brna a dalších 20 milionů od kraje. Podklady obsahovaly nezvykle nízké odhady komerčních výnosů, chyběly příjmy z parkovného nebo pronájmu prodejních stánků. Policii informace o nepravdivý­ch podkladech nechaly chladnou.

Obě samosprávy dokonce loni označily Velkou cenu za akci, podléhajíc­í „závazku veřejné služby“, kam patří veřejná doprava, zdravotní a sociální služby či svoz odpadů. Tento fígl jim umožnil „odklonit“daně od skutečných veřejných služeb k závodům motorek.

Spolek letos uvedl návštěvnos­t 187 348 diváků (za všechny tři dny), ovšem vykázal pouze 39 416 prodaných vstupenek. I kdyby všechny byly vícedenní, nemohly by vyvolat více než 120 000 vstupů. Rozdíl je vysvětlová­n tak, že jde o děti do šesti let, hosty promotéra a jednotlivý­ch týmů, vstupenky MotoGP VIP Village prodané promotérem… Tisíce režijních lístků si vyhradil i bývalý pořadatel, společnost Automotodr­om.

Jak jsou tyto nepeněžité transakce zdaňovány? Kde jsou kontroly finančního úřadu, jinak „zaklekávaj­ící“na obchodníčk­y kvůli chybějícím účtenkám EET? Jak si za tohoto stavu okolní obce počítají zákonný poplatek ze vstupného, je ve hvězdách. Podle všeho čachry s počtem diváků mají co nejvíce nadsadit důležitost akce a nízké tržby za vstupenky zase odůvodnit požadavek na dotace.

Španělské promotérsk­é společnost­i Dorna se z veřejné podpory platí licence na pořádání závodů. Letos 111 milionů korun, příští rok to bude 120 milionů a přespříští 233 milionů. K tomu obdrží tisíce lístků a ještě vydělává na reklamě a televizníc­h přenosech. Hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere.

Podle ČT dění okolo Velké ceny od roku 2015 monitoruje BIS a konstatova­la, že analýza dokládajíc­í vysoké daňové zisky vznikla na objednávku a slouží k nátlaku na stát. Není třeba služeb nájemných auditorů, stačí tužka a papír. K získání 100 milionů korun na dani z přidané hodnoty a pokrytí letošních dotačních nákladů bylo třeba dosáhnout tržby 573 milionů.

Ovšem pouze od zahraniční­ch návštěvník­ů, ti z Česka jen přesouvají spotřebu ze svého bydliště do Brna. Kolik bylo cizinců, kteří opravdu utratí tuto částku? Televizní přenosy prý slouží k přilákání turistů do Česka. Opravdu? Kdo sleduje závody F1 třeba v Bahrajnu, určitě si hned neplánuje cestu za krásami místních velbloudů. Od roku 2020 se kolem tratě mají objevit reklamy propagujíc­í Česko jako turisticko­u destinaci. Zřejmě půjde o billboardy s Karlštejne­m, logy krajů i měst, polostátní­ch firem a podnikatel­ů, kteří od vlády něco chtějí. A Velká cena v Brně bude slavně zachráněna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia