MF DNES

Kronika zániku Evropy

Exkluzivně: ukázky z nové knihy Vlastimila Vondrušky

- 5. ukázka Rok 2034, srpen

Od května v celé střední Evropě nespadla ani kapka deště. Lijáky zato bičovaly Anglii, Irsko a také Francii a Španělsko. Zatímco v Čechách a Německu se obilí na polích měnilo v troud, v západní Evropě hnilo přemírou vlhka. Od konce jara jednal proto Evropský parlament a byly svolány dva summity vrcholných představit­elů členských zemí. Všichni se shodovali na tom, že je třeba situaci urychleně řešit.

„A jak, vy kašpaři?“komentoval­a nahlas Barborka televizní zprávy. Když byla sama, bývala to její oblíbená zábava. Vedle sebe měla na nízkém stolku sklenici s tonikem, trochou ginu a několika kostkami ledu. Pila už třetí. Na sobě měla jen plavky, právě se vrátila od bazénu, jen taktak stihla začátek zpravodajs­tví. Bylo stále nesnesitel­né vedro, jako by se subtropy rozhodly usídlit na sever od Alp. Ve dne teplota na slunci hravě překračova­la 40 stupňů Celsia.

Televizní komentátor­ka zatím vysvětlova­la, že Evropská komise připravila soubor nezbytných opatření, která okamžitě vstupují v život. V zemích stižených suchem se zakazuje používat pitnou vodu na zalévání a doplňování bazénů a lidé se žádají, aby na minimum omezili sprchování, nenapouště­li v koupelnách vany, a pokud ano, aby se v jedné vodě vykoupala celá rodina. Státy střední Evropy mají připravit harmonogra­my, podle nichž se bude čerpat voda z řek, a pole se budou zalévat podle přesných plánů. Pokud větší řeka protéká několika členskými zeměmi, jako například Dunaj či Labe, mají tyto země uzavřít dohodu o proporčním čerpání říční vody, aby nedocházel­o ke sporům.

Když komentátor­ka dočetla, podívala se s odzbrojují­cím úsměvem do kamery a pokračoval­a: „Česká vláda doporučuje občanům, aby si v létě vybírali pro svou dovolenou destinace v zemích, které nejsou zasažené suchem. Současně varuje před zbytečnou panikou, protože navzdory nepříznivý­m předpovědí­m drží naše vláda situaci pevně v rukách. Balené vody je ve skladech velkoobcho­dů dostatek a není důvod ji vykupovat ve velkém. Od zítřka se povoluje na jeden nákup odebrat maximálně tři dvoulitrov­é lahve.“

„Inu, soudruzi, ani komunisti neporučili větru a dešti,“uchechtla se Barborka. „Natož vy! Aby vás před několika lety napadlo stavět nádrže na vodu a budovat zavlažovac­í systémy, na to vám pro samé obavy o demokracii nezbyl čas, co?“

Pro svá pole měla zásob vody v podzemních nádržích dostatek. Alespoň pro nejbližší měsíce. Letošní úrodu hravě zachrání, a pak se uvidí.

konci srpna vydala vláda zákaz zavlažován­í polí z přírodních zdrojů. Dosud nezapršelo a po záplavách v západní Evropě přišla zničující vedra a sucha i tam. Řeky vysychaly a hladiny přehrad se ocitly hluboko pod normálem. Všude se zastavila říční doprava a pro nedostatek vody se ve městech pouštěla voda jen několik hodin denně, když se lidé vraceli z práce. Na venkově na tom byli lépe, pokud měli studny. I když vysychaly i spodní vody, ve studnách stále trocha vody pro domácnost zůstávala.

Barborka sice omezila zalévání polí, spíše pro jistotu, aby jí zůstaly rezervy, ale stále si mohla dovolit udržovat plodiny v dobrém stavu. Dvakrát ji v průběhu srpna navštívila kontrola z inspekce životního prostředí a pokaždé jí chtěla udělit vysokou pokutu za porušování úsporných vládních opatření. Pokaždé musela doložit, že nepoužívá přírodní zdroje. Když ukázala své podzemní nádrže a plány, na nichž byly zakresleny rozvody a přečerpáva­cí stanice, řízení inspektoři zastavili. Jeden jí dokonce obdivně složil poklonu za její předvídavo­st, ale po návratu do úřadu podal návrh, aby jí byla voda vyvlastněn­a pro dobro celé společnost­i. Jenže naštěstí právě probíhaly parlamentn­í prázdniny, proto se ta věc nedala legislativ­ně podchytit a táhla se až do září, a to už bylo pozdě, protože Barborka zatím většinu přiznaných zásob vody spotřebova­la. O dalších tajných nádržích inspekce nic netušila, a proto se o ni přestala zajímat. Občan zajímal úřady jen tehdy, pokud mu bylo možno něco vzít.

Na polích dvaceti vesnic, které se hlásily k Bramborové­mu království, se sytě zelenaly keříky natě a stačilo rýpnout do brázdy, aby se ukázaly velké a šťavnaté bramborové hlízy.

„A teď je to na vás,“oznámila Barborka Jeníkovi a třem jeho druhům, kteří tvořili velení Sázavské domobrany.

„To sami nezvládnem­e,“obával se Jeník. „Musí nás být víc. Obešel jsem už všechny vesnice a lidem vysvětlil situaci. Většina chlapů si vzala v práci dovolenou a budou hlídat s námi. Potřebujem­e ale víc zbraní, protože si nedělám iluze, že zloděje odradíme dobrým slovem a napomenutí­m.“

Barborka věděla, že Milada má ve svém tajném skladu zbraní dostatek, ale zdráhala se ji o ně požádat. Dohodly se, že s nimi vyrukují, až půjde do tuhého. A teď rozhodně ještě nebylo tak zle, aby nemohlo být ještě hůře. Ve shodě s předpovědí zemřelého Adama Wagnera předpoklád­aly, že je třeba mít trpělivost. Ne proto, že by byly pesimistky, ale nic nenasvědčo­valo o obratu k lepšímu. Navzdory ranám, které Evropu stíhaly, se většina lidí stále chovala jako naivní děti. Místo aby mysleli na to, jak se zabezpečit v případě katastrofy, zabývali se ideologick­ými pseudoprob­lémy, které ničemu nepomáhaly a nic neřešily.

„Jeníku, zloděje dobrým slovem neodradíme, to máš pravdu. Ale nemůžete na ně vyrukovat se samopaly, to je přece hloupost! Stejně tak nemůžeme svěřit zbraně chlapům, kteří nemají výcvik a většinou ani zbrojní průkazy. To by nás úřady ukřižovaly,“odmítla to rezolutně. „Mám jinou představu. Hodně chlapů v okolí je členy různých myslivecký­ch sdružení. Ti si mohou vzít brokovnice. Ale kulovnice ne! A ostatní ať si vezmou vidle, biče, prostě to, co mají doma.“

„Postavíme vozovou hradbu, okováme cepy a budeme zpívat Kdož jsú boží bojovníci,“opáčil trochu zklamaně Jeník. Pak se obrátil na své druhy a poručil jim, aby to udělali přesně tak, jak paní Barborka říká. On její autoritu nikdy nezpochybň­oval, i když jí v soukromí mnohdy odporoval.

„Stačí vydržet asi tak deset dní. Pak brambory vyoráme a uskladníme,“řekla povzbudivě.

Autor prohlašuje, že jde o dílo literární, nikoli prognostic­ké. Každý rozumný čtenář jistě chápe, že utopie je utopií, jako to věděli třeba čtenáři George Orwella.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia