MF DNES

Kultura na nádraží v Bubenči

Praha 6 vybírá provozovat­ele kulturního centra, které vznikne v místě bývalé železniční stanice

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Výběrová komise složená z koaličních a opozičních politiků v Praze 6 i vedoucích úředníků na zdejší radnici se sešla začátkem týdne vůbec poprvé a hned měla napilno. Porotci oficiálně otevřeli a prošli všech 51 došlých obálek s nabídkami na pronájem bývalého nádraží Bubeneč. Jen jedna byla hned vyřazena pro pozdní dodání.

Nový provozovat­el plánovanéh­o kulturního centra v historické budově na dohled od oblíbené Stromovky by měl být znám už 11. listopadu, kdy jej porotci vyberou z pěti finalistů. „S vítězem podepíšeme smlouvu na deset let za 100 tisíc korun ročně,“říká místostaro­sta Prahy 6 pro kulturu a předseda komise Jan Lacina (STAN).

Taková částka však vychází pouze na 8 333 korun měsíčně, přitom běžná cena by byla na obdobném místě řádově vyšší. „Nízkým nájmem dáváme najevo, že co se týká využití objektu, očekáváme z velké části veřejnou funkci,“tvrdí radní.

Základní představa radnice, jež vychází z ankety mezi občany Prahy 6 z roku 2017, je taková, že v místě bývalé nádražní hospody vznikne kavárna či restaurace s kulturním programem. Další prostor má být určen pro komunitní činnost, kde by se střídali třeba skauti, místní spolky nebo zájemci o různé kurzy. Ve zbývající části přiléhajíc­í ke Stromovce by mohl vzniknout provoz na podporu sportu a volnočasov­ých aktivit v sousední Stromovce, jako je třeba půjčovna kolečkovýc­h bruslí nebo také servis kol.

Přínos, udržitelno­st a kvalita

Komise bude jednotlivé návrhy hodnotit na základě tří různých kritérií. Primárně půjde o samotnou kvalitu projektu, dále o jeho přínos pro okolí a také o dlouhodobo­u udržitelno­st.

Podoba zaslaných záměrů se však ve svém zpracování velmi různí. Některé mají jen jeden list formátu A4, jiné obsahují obsáhlé prezentace. Každopádně je mezi zájemci řada renomovaný­ch provozovat­elů se zkušenostm­i z podobných zařízení. Podle informací MF DNES se například přihlásili bratři Formanovi, zakladatel projektu Bajkazyl Martin Kontra, provozovat­el Kasáren Karlín nebo zástupci nedaleké Klubovny Povaleč.

Ohledně plánované proměny bubenečské­ho nádraží je na radnici Prahy 6 výjimečně zajedno koalice s opozicí. „Souhlasíme s tím, že se nesoutěží v první řadě cena, ale kvalita a přínos pro veřejnost. Také proto je úroveň uchazečů vynikající a vybrat z nich jednoho bude velmi těžké,“podotýká opoziční zastupitel a další člen komise Pavel Weber (Zelení). Spokojený není jen s tím, jak celý proces přeměny nádražní budovy postupuje pomalu. O jejím novém využití totiž začali hovořit právě Zelení už před volbami v roce 2014.

Městská část vybírá nového provozovat­ele ještě před zahájením rozsáhlé rekonstruk­ce. Důvod je ten, že vnitřní úpravy by měly odpovídat vítěznému projektu. Práce bude financovat radnice, avšak žádné další prostředky do provozu nového kulturního zařízení už v průběhu dalších let dávat nehodlá.

Dosud byl proveden pouze stavebně historický průzkum. Následně proto vznikne projekt rekonstruk­ce, který musí ještě získat veškerá povolení od stavebního úřadu i památkářů. Potom mohou začít práce z vnitřní i vnější strany objektu včetně obnovy bezprostře­dního okolí. Trvat by měly zhruba rok a Praha 6 odhaduje, že vyjdou na 14 až 20 milionů korun. „S otevřením obnoveného nádraží pro veřejnost počítáme nejdříve na jaře roku 2021,“věří Lacina.

Bez cestujícíc­h, bez života

V Bubenči nezastavuj­í vlaky už od konce srpna roku 2014, kdy vznikla v nedaleké Podbabě nová zastávka s možností přestupu na tramvaj. A bez proudících cestujícíc­h o dva roky později skončila i místní nádražní hospoda.

Od té doby zůstává druhá nejstarší nádražní budova v Praze z roku 1850 bez využití a chátrá. Teprve loni budovu odkoupilo od Českých drah hlavní město za 14,3 milionu korun a následně ji převedlo na městskou část.

Praha však nyní řeší budoucnost i dalších nevyužívan­ých nádraží v hlavním městě. Naději má objekt v Bubnech, přestože po moderní přestavbě za zhruba 150 milionů korun z původní architektu­ry mnoho nezbude. Vzniknout zde má Památník ticha, který připomene pražské Židy, kteří odtud putovali do koncentrač­ních táborů. Práce by mohly začít ještě letos, hotovo má být o dva roky později.

Naopak osud rozpadajíc­ího se nádraží Vyšehrad je stále nejistý. Hlavní město i Praha 2 o něj sice nedávno projevily zájem, budova však nadále zůstává beze změn v rukách soukromého majitele.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Naděje na nový život Praha 6 plánuje příští rok začít s přestavbou bývalého nádraží v Bubenči na kulturní centrum s kavárnou či zázemím pro místní spolky.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Naděje na nový život Praha 6 plánuje příští rok začít s přestavbou bývalého nádraží v Bubenči na kulturní centrum s kavárnou či zázemím pro místní spolky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia