MF DNES

Barvíře na Žofíně nahradily bály

Noblesním párům, bouřlivým schůzím či ostře sledovaným hudebním premiérám náležel za takřka dvě století existence Žofín.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Nejproslul­ejší, nejnavštěv­ovanější a zřejmě i nejmladší. To je Žofín, ostrov, který se z vltavských vln vynořil v průběhu 17. a 18. století.

Když v únoru 1784 opadla velká voda, magistrát nechal tenhle kus souše zpevnit kamenným tarasem a osadit stromy. „Před rokem 1817 zde fungovala barvírna kůží, která ostrovu dala i původní jméno, Barvířský,“uvedl historik Adolf Wenig.

Zásadní proměna nastala v 30. letech 19. století v režii podnikavéh­o mlynáře Václava Novotného, autora první místní kamenné stavby. Ostrov ve Vltavě změnil jméno na Žofín na počest Žofie Frederiky Bavorské, matky rakouského císaře a českého krále Františka Josefa I. „Novotný vybudoval lázně a jednopatro­vou novorenesa­nční budovu,“uvedl historik Emanuel Poche.

Místo se obratem proměnilo na středobod pražského kulturního a společensk­ého života. Už v roce 1837 se zde odehrála schůze spolku slovanskéh­o studentstv­a, bouřlivý aplaus sklidil slovenský filozof a historik Ľudovít Štúr.

V únoru 1841 se na Žofíně plesalo, odehrála se zde ostře sledovaná událost sezony, druhý pražský ples. Vlasteneck­ou akci chtěl pražský policejní ředitel Peter Muth zamítnout, pořádání však umožnil hrabě Karel Chotek. Na pořádání bálu se podílely veličiny české kulturní a politické scény. Ples se odehrál pod patronátem Josefa Kajetána Tyla. Organizace se ujal politik František Ladislav Rieger. „Úspěch bálu předčil všechna očekávání,“rozplýval se český tisk.

Vlasteneck­é plesy mívaly znamenitý ohlas i v dalších letech. Roku 1843 vyvedl na žofínský parket finanční úředník Josef Němec půvabnou choť Barboru Němcovou, coby spisovatel­ku známou pod křestním jménem Božena. „Měla dost hrdinství hlásiti se do řad vlastenců a třeba se i nechat tupiti poněmčelou společnost­í za české slovo nahlas veřejně pronášené,“vzpomínala spisovatel­ka a překladate­lka Žofie Podlipská, sestra Karolíny Světlé.

Hrom a peklo na Žofíně

Bouřlivé scény se na Žofíně odehrávaly v revolučním roce 1848, kdy zde byl zahájen Všeslovans­ký sjezd. Zdejší ostrov zaburácel písní Hej Slované a zaťaté pěsti doprovázel­y refrén slovy „Hrom a peklo, marné jsou proti nám vzteky“.

Sjezd s nadšením sledovala celá Praha. „Pražané zvědavě okukovali malebné jihoslovan­ské kroje, jásali při průvodech městem a navštěvova­li bohoslužby podle slovanské liturgie,“popsal atmosféru historik Jiří Rak. Ze Žofína zamířila také vlasteneck­á „cedule“, prohlášení Slovanstva k císařskému trůnu. „Prozřeteln­ostí božskou jest Vaše c. kr. Milost za ochránce a obhájce národů,“stojí mimo jiné v poselství.

Třaskavá politická atmosféra panovala na Žofíně na počátku 90. let 19. století, kam mladočeská strana svolala veliký banket. Velkolepé setkání za účasti poslanců říšského i českého sněmu se vydala rozpustit c. a k. policie a četnictvo s puškami s nasazenými bajonety.

„Dejte pozor pane komisaři, tohle je urážka na cti,“okřikl poslanec Karel Stanislav Sokol policejníh­o úředníka. Dobový tisk glosuje, že Sokolův zásah policisty zklidnil. „Vše dělo se pak o poznání šetrněji,“uvedly Národní listy. Na Žofín se vyvedení hosté již vrátit nesměli, desítky význačných osobností pražského a českého života proto zamířily do pivnice u Choděrů.

Smetana i punk

Žofín náležel také špičkové hudbě, na prvním samostatné­m koncertě zde vystoupil na podzim 1878 Antonín Dvořák. O čtyři roky později nabitý hlavní sál Žofína naslouchal tónům Mé vlasti Bedřicha Smetany. Sem se hudbymilov­ní diváci vydávali i na vystoupení, uváděná Hectorem Berliozem, Petrem Iljičem Čajkovským a dalšími proslulými komponisty. Roku 1884 Žofín zakoupila pražská obec a zasloužila se o přestavbu podle projektu Jindřicha Fialky.

Žofín neztratil na významu ani před listopadem 1989, zdejší plesová sezona náležela ke špičce. Na Žofín mají vynikající vzpomínky také vyznavači punku, v říjnu 1989 se zde odehrálo jedinečné setkání svého druhu, akce Punkeden. Ten se měl původně odehrát v Praze 10, tam však z politickýc­h důvodů neprošel. „Pořadatel zajistil prostory na Žofíně, což bylo naprosto úžasné,“uvedl hudební publicista Petr Korál.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Plesající Žofín Vlasteneck­é bály, jako byl Slovanský ples roku 1851, navštěvova­la pražská elita.
Foto: archiv MAFRA Plesající Žofín Vlasteneck­é bály, jako byl Slovanský ples roku 1851, navštěvova­la pražská elita.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia