MF DNES

Dopravní kolaps, který se nekonal

- — Jakub Pokorný, Martin Bajtler

PRAHA S nadsázkou se dá říct, že pokud by chtělo vedení Prahy vyřešit problémy s kolabující dopravou, stačilo by před každým dnem vyhlásit, že bude pohřeb Karla Gotta.

Návštěvníc­i Prahy se nakonec zřejmě zalekli a Praha byla za světla průjezdněj­ší než jindy ve všední den, natož v pátek. Za tmy se čekající mísili s návštěvník­y světelného Signal festivalu, ale problém projít měli spíš jen chodci.

Jediná „kolona“se vytvořila poblíž Žofína před mobilními toaletami, kde si lidé stěžovali na předbíhání. Tramvaje byly sice odkloněny z nábřeží a jezdily jinudy, ale na to už jsou Pražané vyškoleni z letních výluk. Na nábřeží byla pěší zóna, ale za rohem už nikdo nepoznal, že byla nějaká výjimečná akce.

Kromě piety spojené s Gottem, fotbalem a festivalem Signal chtěli ještě pražskou dopravu „zahustit“ekologičtí aktivisté z hnutí Extinction Rebellion. Stoupli si ráno s transparen­ty na Vršovickou ulici, ale policie je brzy vytlačila. Jen jeden řidič auta chtěl demonstran­tům vyrvat transparen­t a řidič autobusu 136 na ně řval, že „veze lidi do práce“.

„Nic neobvykléh­o se v provozu MHD neděje. Musíme pochválit, že řidiči osobních vozů uposlechli a do centra nevyjeli. Dnešní provoz lze dokonce přirovnat k prázdninov­ému provozu,“poznamenal­a mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia