MF DNES

Objevili Ameriku Féničané?

Britský mořeplavec chce dokázat, že Féničané mohli přistát v Americe dávno před Kolumbem.

- redaktor MF DNES Jiří Sládek

Ani Kryštof Kolumbus, ani často zmiňovaní Vikingové, dokonce ani Číňané. Britský námořník, spisovatel a dobrodruh Philip Beale je přesvědčen, že prvními objeviteli, kteří se kdy dotkli amerických břehů, byli už dva tisíce let před Kolumbem staří Féničané.

Pokud tedy pochopitel­ně pomineme původní americké obyvatele, kteří se dostali do obou Amerik už před několika desítkami tisíc let.

A Beale se rozhodl také své tvrzení dokázat. Na sklonku září vyplul od tuniského pobřeží, aby se pokusil překonat Atlantik.

Jeho padesátitu­nové plavidlo Phoenicia je téměř přesnou kopií starých fénických lodí, na kterých tehdejší mořeplavci vyplouvali ze své blízkových­odní domoviny na území dnešního Libanonu. Staří Féničané, zdatní řemeslníci a obchodníci, založili na území dnešního Tuniska svou nejznámějš­í kolonii Kartágo. Tím ale jejich cesty zdaleka nekončily.

A podle Bealeho bylo určitě v jejich silách zdolat Atlantik.

„Kolumbova objevitels­ká role se dnes v Americe zásadně přehodnocu­je,“říká osmapadesá­tiletý Philip Beale, podle kterého už je obecně uznáván fakt, že Vikingové připluli k americkým břehům někdy na přelomu prvního tisíciletí.

On chce jít ještě dál. Dokázat, že Féničané to zvládli ještě dávno předtím.

Podle řeckého stoického filozofa Strabona, který proslul rovněž jako historik a kartograf, pronikaly fénické lodě už během sedmého století před naším letopočtem za Heraklovy sloupy. To vede Bealeho k přesvědčen­í, že starověká plavidla byla schopna i dlouhé plavby přes nekonečný oceán, daleko za hranice tehdy známého světa. Chce Féničanům vyhradit důstojné místo v mořeplavec­ké historii, které si podle jeho názoru zaslouží.

Obratní stavitelé lodí

Féničanům je připisován objev hláskového písma, byli obdivováni kvůli dokonalému zpracování cedrového dřeva i používání purpurovéh­o barviva z výměšků mořských měkkýšů, kterého si starověcí panovníci cenili víc než zlata.

Byli ale především úžasnými novátory ve stavbě lodí, přezdívalo se jim „kočovníci moře“. Jejich první plavidla se ještě podobala egyptským, se zvednutou přídí i zádí a s vysokými boky. Postupně se ale zdokonalov­ala, loďaři navíc vyvíjeli velmi obratná a rychlá válečná plavidla, která byla delší i užší a dosahovala rychlosti až 15 kilometrů v hodině.

K orientaci jim ve dne sloužilo pobřeží a v noci se mořeplavci řídili podle hvězd. Podoba fénických lodí byla dlouho zahalena tajemstvím. Féničané totiž považovali své mořeplavec­ké umění za klíčovou obchodní informaci, která se nesmí dostat do nepovolaný­ch rukou. Proto nezanecháv­ali o svých lodích žádné psané nákresy ani zprávy.

Představy o jejich plavidlech vycházejí zejména z nástěnných maleb asyrských a egyptských umělců. Beale se inspiroval především informacem­i významného antického historika Herodota.

Inspiroval ho Heyerdahl

Beale, původním povoláním úspěšný bankéř v londýnské City, postavil své plavidlo už před deseti lety s pomocí syrských lodních stavitelů. Vycházel přitom i z dochovanéh­o nálezu fénické lodi, kterou objevili archeologo­vé u jihofranco­uzské Marseille.

Svou první plavbu s replikou staré lodi vedl podél afrického pobřeží. Nezlomily ho ani krušné okamžiky u mysu Dobré naděje, kdy mu zuřivý vítr roztrhal plachtu na cáry. Využil při své plavbě zkušenosti včetně těch z cesty, kterou podnikl z jihovýchod­ní Asie až k západoafri­ckému pobřeží se svým prvním plavidlem Samudrarak­sa, postaveném podle dochovanéh­o indonéskéh­o reliéfu z 8. století.

Teď si tedy nasadil laťku ještě výš. Vyplul na dlouhou cestu k Americe, kterou chce přepsat naše dosavadní poznatky o fénické civilizaci.

Splnil si dětský sen

Jeho mezinárodn­í posádka čítá dvanáct lidí, nejmladším­u členu je 21 let, nejstarším­u 76. Místem vyplutí bylo naleziště na místě někdejší fénické kolonie Kartága, které kdysi soupeřilo s Římem o nadvládu v západním Středomoří. Další trasa má vést podél marockých břehů, ke Kanárským ostrovům, až k Americe. „Určitě je to riskantní podnik, ale máme už nějaké zkušenosti,“ komentoval Beale svou plavbu. O podobném podniku snil už odmalička. Hltal knihy o legendární­m norském mořeplavci Thoru Heyerdahlo­vi, který podnikl krátce po druhé světové válce se svým vorem Kon-Tiki legendární plavbu přes Pacifik. Tehdy měla plavba dokázat, že lidé z Jižní Ameriky byli schopni na svých plavidlech dosáhnout tichomořsk­é Polynésie.

Také Beale vnímá svou plavbu jako vědecký experiment.

Připomíná, že na některých egyptských mumiích byly nalezeny stopy kokainu i tabáku. Ten přitom mohl pocházet jedině ze zámoří. „To naznačuje existenci dávného transatlan­tického obchodu. A kdo dovážel zboží do Egypta? Přeci Féničané,“hájí Beale teorii, kterou touží potvrdit.

Beala nezlomily ani krušné okamžiky u mysu Dobré naděje, kdy mu vítr roztrhal plachtu.

 ?? Foto: phoenician­sbeforecol­umbus.com ?? Dobrý vítr! Phoenicia pluje s větrem v zádech západním Středomoří­m.
Foto: phoenician­sbeforecol­umbus.com Dobrý vítr! Phoenicia pluje s větrem v zádech západním Středomoří­m.
 ?? Foto: Getty ?? Přípravy Během svých předcházej­ících plaveb doplul Beale i do britské metropole, kde kdysi pracoval v bance.
Foto: Getty Přípravy Během svých předcházej­ících plaveb doplul Beale i do britské metropole, kde kdysi pracoval v bance.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia