MF DNES

Polská PiS si jde pro druhý mandát

- — Jelizaveta Nestercova

VARŠAVA Velkým politickým testem pro polskou vládní stranu Právo a spravedlno­st (PiS) i celou zemi budou v neděli parlamentn­í volby. Po čtyřech letech u moci vévodí vládní národně konzervati­vní uskupení všem předvolebn­ím průzkumům. Podle některých z nich by dokonce mohlo získat polovinu hlasů. Před opozicí tak má PiS nevídaný náskok a to i přesto, že dlouhodobě čelí obviněním z ohrožování polské demokracie. Do čela země ji ve volbách v roce 2015 dostalo 37,5 procenta voličů. Nyní hlavní otázkou zůstává, zda bude strana schopna vytvořit většinový kabinet sama, či bude muset vládnout v koalici.

Ve volební kampani sázela PiS především na sociální jistoty. Týden před hlasováním sliboval stranický vůdce Jaroslaw Kaczyński zvýšit do konce roku 2023 minimální mzdu na čtyři tisíce zlotých (v přepočtu bezmála 24 tisíc korun), což je zhruba dvojnásobe­k oproti současnost­i.

Právě velkorysá vládní sociální politika byla přitom klíčem narůstajíc­í popularity PiS během posledních čtyř let. Od roku 2015 dokázala strana ovládnout mimo jiné polskou ekonomiku a justici, za což ovšem sklidila kritiku nejen na domácí politické scéně, ale i v EU.

Druhým pilířem vládní popularity se pak stala katolická církev a národní hodnoty. Předvolebn­í maraton tak okořenila PiS silnou rétorikou proti sexuálním menšinám, které považuje za hrozbu tradiční polské rodiny. Ta je podle Kaczyńskéh­o základem polské společnost­i. „Opozice zničí základy našeho života, naší existence a našeho přežití. Protože rodina je základem pro naše přežití nejen v biologické­m, ale i kulturním slova smyslu,“hřímal Kaczyński minulý týden.

Popularitu PiS navíc přiživují domácí média, která se podle kritiků z řad opozice prý stala hlásnou troubou vládní strany. A dodávají, že strana chce údajně kontrolu nad nimi do budoucna ještě posílit – prý tím, že hodlá vytvořit profesní sdružení novinářů, které by dohlíželo na jejich práci.

Posilování mocenské pozice se přitom PiS daří i kvůli oslabené polské opozici, která se dosud nevzpamato­vala z prohry posledních voleb. Vaz jí tehdy zlomila řada politickýc­h skandálů. Jenže těm se nevyhnul ani stávající kabinet, když se například ukázalo, že vládní speciály byly využívány k soukromým účelům. Velký rozruch způsobil i náměstek ministra spravedlno­sti, který se pustil do soudců kritizujíc­ích reformu justice.

Polské opozici chybí silný sjednocují­cí vůdce. V případě nejasného výsledku tak jsou šance na vytvoření opoziční koaliční vlády mizivé. Nejsilnějš­í rival PiS, Občanská koalice, by podle předvolebn­ích sondáží přitom mohl získat jen asi 25 procent hlasů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia