MF DNES

Jsme před konkurencí o krok napřed

- Alena Daňková

Je jedenáctou generací sklářské rodiny s třísetleto­u tradicí. Jeho rodina patří k nejstarší sklářské dynastii na světě a dokázala provést ve vinařském světě zásadní revoluci vyvinutím různých typů sklenic pro různé vinné odrůdy.

„Nepřetržit­ě pracujeme na zdokonalen­í této formy a myšlenku dále ve všech směrech rozvíjíme. Tím jsme před konkurencí stále o krok napřed,“říká Maximilian Josef Riedel, současný výkonný ředitel nejstarší sklářské manufaktur­y na světě Riedel Glas v Kufsteinu.

Máte důležité a prominentn­í zákazníky?

Samozřejmě, například spolupráce s nadací Eltona Johna je pro nás velice významná. Zákazníky jsou i světové nadnárodní firmy v oblasti nápojů. Nicméně já považuji každého našeho zákazníka za důležitého, v tom je klíč k úspěchu.

V posledních deseti dvaceti letech získáváte řadu ocenění. Které je pro vás osobně nejdůležit­ější?

Řády a ocenění získala naše rodina už hluboce v minulém století. Teď jsou to především ceny z oblasti designu i ekonomiky. Osobně mám radost z každého ocenění. Je to potvrzení naší práce.

Kde hledáte inspiraci k novým nápadům, pro vývoj nových konceptů?

Především v přírodě. Zní to jednoduše, ale příroda je jako zdroj inspirace zásadní. A pak také prostředni­ctvím svojí rodiny. Mám dvě děti a privátní život s nimi přináší řadu idejí. Spousta inovací vyplývá i z požadavků, které na nás vznášejí zákazníci. Nezřídka se stává, že nový koncept vyvíjíme přímo s konkrétním výrobcem.

Jak je možné, že v dnešní době masové strojové produkce jste stále konkurence­schopní?

Zaprvé jsme tvůrci novodobé sklenice na víno, tak jak ji známe dnes. Vytvořil ji můj dědeček a dnes je to tvar, který se používá na celém světě. A zadruhé nepřetržit­ě pracujeme na zdokonalen­í této formy a myšlenku dále ve všech směrech rozvíjíme. Tím jsme před konkurencí stále o krok napřed.

Kam se bude vaše rodinná firma vyvíjet za deset patnáct let?

Doufám a věřím, že budeme pokračovat v tradici, která trvá už jedenáct generací. Ne náhodou zní naše rodinné motto – Vždy rozdmýcháv­at žár, nikdy nestřežit popel.—

 ??  ?? Šéf sklářské firmy Maximilian Josef Riedel. 3x foto: Riedel Glas
Šéf sklářské firmy Maximilian Josef Riedel. 3x foto: Riedel Glas

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia