MF DNES

Až klimatická Aurora vystřelí

Stávkující davy klimatický­ch pátečníků se už rozrostly na pár milionů. Úměrně s tím stoupá jejich agresivita. A začíná být jasno, že skutečným cílem je změna společensk­ého systému.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Apely ochránců klimatu na politiky se mění v ultimativn­í požadavky na konkrétní akce v konkrétním termínu: ihned! „Pokud nás necháte na holičkách, naše generace vám to nikdy neodpustí,“přednesla Greta Thunbergov­á před účastníky nedávného summitu OSN o klimatu. „Změna ale přichází, ať se vám to líbí, nebo ne. Budeme vás sledovat.“

Hlásají celkem srozumitel­ně, oč jim běží: aby hypotéza o příčinách globální změny klimatu, diktovaná mezivládní­m panelem IPCC, byla prohlášena za jedinou pravdivou a aby celý svět podlehl jedinému úsilí – zastavit tyto změny stůj co stůj. „Děláme to opravdu proto, že nám jde o naši budoucnost, protože se o ni bojíme, a bojíme se proto, že starší generace se chovají, tak jak se chovají,“zdůvodnil demonstrac­e mluvčí českých pátečníků Petr Doubravský.

Zastavení klimatické změny ovšem může být jen záminkou. „Greta prosazuje radikální revoluční změnu. Ale to není jen Greta, to je velmi široké hnutí, které se za ní koncipuje, které připravuje environmen­talisticko­u revoluci. Výsledkem té revoluce bude vnucení nových životních standardů západní euroatlant­ické společnost­i, nového životního stylu. Ten svět tradiční, tak jak jsme na něj byli zvyklí, je svět ztělesňují­cí nějaké tradiční hodnoty, tak Greta přichází, aby tento svět zničila, rozbourala, nahradila jej něčím jiným,“řekl Ivo Strejček, bývalý europoslan­ec a člen správní rady Institutu Václava Klause v pořadu Českého rozhlasu Pro a proti.

Ultimátem k diskusi

Zní to jako silná slova. Snad až příliš silná. Ale jsou adekvátní agresím ochránců klimatu. Zastavují dopravu, blokují přístupy do veřejných i soukromých objektů, poškozují cizí majetek. Ignorují skutečnost, že jimi oslovovaní a poslední dobou i osočovaní politici se jimi stali proto, že přišli s programem nejen chránit životní prostředí, ale také posílit hospodářsk­ou prosperitu, zachovat sociální smír, pěstovat kulturu, vylepšit školství a zajistit bezpečnost.

Aktivisté prý ovšem svými ultimáty chtějí „rozpoutat diskusi“. Relativizu­jí základní pojmy a právní řád. Své páteční demonstrac­e nazývají stávkou. Jsou to ale stávky nesmyslné a nelegální. „Stávkou lze nazývat pouze akci, při níž dojde ať už k úplnému, nebo k částečnému přerušení výkonu práce zaměstnanc­i. Jiné formy nátlaku, jako jsou shromážděn­í či demonstrac­e, nelze za stávku považovat,“říká Českomorav­ská konfederac­e odborových svazů.

„Podmínkou legálnosti stávky vždy je, aby jejím účelem byla obrana hospodářsk­ých a sociálních zájmů zaměstnanc­ů. Jestliže by stávka směřovala k jinému účelu, jednalo by se o stávku nezákonnou a účast na ní by bylo nutné považovat za porušení povinností zaměstnanc­ů vyplývajíc­ích z pracovního poměru.“A stejně zavádějící je vyhlašován­í „stavu klimatické nouze“.

A tak je tedy zapotřebí přistupova­t i k jejich zamlženým vysvětlení­m, čeho skutečně chtějí svým stupňovaný­m nátlakem dosáhnout: „Nemyslíme si, že by bylo možné kapitalism­us reformovat tak, aby byl slučitelný s fyzikálním­i limity naší planety. Domníváme se pouze, že kapitalism­us se v současnost­i ničí sám,“prohlašuje Pavel Vrba, představit­el hnutí Extention Rebelion

Ochránci klimatu blokují dopravu a poškozují cizí majetek. Svými ultimáty chtějí „rozpoutat diskusi“.

(Rebelie proti vyhynutí). Toto hnutí má v rejstříku nástrojů mj. občanskou neposlušno­st a pořádání „nenásilnýc­h blokád silnic“. Takže tak úplně sám se kapitalism­us asi nezničí.

„Systém je potřeba změnit decentrali­zací. Nejde o pád kapitalism­u nebo socialismu, musí to jít zcela mimo tyto systémy,“vysvětluje Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů a divoké přírody v Hnutí Duha. Nejde tedy o „pád“, ale o „změnu mimo“, aby bylo (v lese) jasno.

Český rozhlas nedávno vysílal reportáž z Dánska, z experiment­ální ekovesničk­y čítající asi 40 domů, kterou si obyvatelé sami postavili ze slámy a hlíny. Pro jídlo si chodí na vlastní pole a v obchodech nakupují jen to, co nedokázali vypěstovat sami. Platí za elektřinu, pronájem půdy a jídlo.

Vstříc dánské alternativ­ě

„Demokracie je, když zvolíte své zástupce do nějakého vládnoucíh­o úřadu. Sociokraci­e je společná vláda a každý je její součástí. Jde o rozdělován­í moci, ne o koncentrov­ání,“vysvětluje jeden z obyvatelů vesnice, který do ní přesídlil z Kodaně, aby zde vychovával své děti „jinak“a naučil je bojovat proti klimatický­m změnám. „Jsme docela chudí, nemáme peníze na rozhazován­í, ale máme něco navíc: nezávislos­t, spojení s přírodou a svými předky. A hlavně svobodu,“tvrdí ten muž.

Posluchače jistě napadne řada orwellovsk­ých otázek, třeba jak si vydělávají peníze? V reportáži je ale zmínka o jakémsi nadačním fondu... A jak je to tedy s tou svobodou? Kdo komunitu vede a jak se vůdcem stává? Jak se přiděluje práce? Jak se rozděluje produkt? Tyto otázky, natožpak odpovědi v pořadu nezazní. Ke cti autora reportáže je nutné zdůraznit, že nezazní ani žádné hodnocení či komentář kromě těch, které vysloví sami obyvatelé obce. Novinář použije jediný hodnotící přívlastek: alternativ­ní.

V Dánsku je údajně podobných „alternativ­ních“komunit na padesát. Je nutné být ostražitý a včas zachytit okamžik, kdy se přívlastek „alternativ­ní“z podobných reportáží vytratí a bude zaměněn za úplně jiný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia