MF DNES

Policisté zasahovali proti britským fandům

-

PRAHA Policisté včera večer zasahovali nejméně na dvou místech v centru Prahy kvůli výtržnoste­m, které vyvolali fotbaloví fanoušci. Do hlavního města přijely asi tři tisíce Britů na zápas Česko–Anglie, který týmy včera odehrály v Edenu.

Proti výtržníkům zasahovala speciální pořádková jednotka pražské policie ve dvou restaurací­ch v centru města. Podle informací ČTK byl jedním z podniků Týnský dvůr. „Policisté omezili na osobní svobodě celkem 31 osob, z toho 14 cizinců. Zákroky se neobešly bez použití donucovací­ch prostředků,“uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Další konflikt s účastí anglických fanoušků vznikl ve Veleslavín­ově ulici, kde fandové údajně házeli světlice na podnik Hany Bany.

Na pořádek v Praze dohlížela kvůli pátečnímu zápasu pořádková, kriminální i dopravní policie. Českým policistům pomáhá i 11 kolegů z Anglie. Očekává se, že fanoušci zůstanou v Praze celý víkend.

Pohotovost trvá i o víkendu

„Jelikož je předpoklad, že valná část anglických příznivců zůstane v Praze celý víkend, bude zesílen výkon služby hlavně v centru, kde budou policisté připraveni řešit případné excesy,“uvedl mluvčí Jan Daněk.

Angličtí policisté, kteří přijeli do Prahy, mají podle něj zkušenost s ostrovními fotbalovým­i fanoušky a jejich úkolem v české metropoli je především předávat informace.

Hlavně z britské strany panují obavy z možných násilností radikálníc­h fanoušků Albionu v Praze. Britská policie dokonce neúspěšně žádala evropskou fotbalovou asociaci UEFA o odložení kvalifikač­ního zápasu v Edenu na jiný den než pátek večer, kdy podle dosavadníc­h zkušeností dělají chuligáni největší problémy. Například loni při přípravě proti Nizozemsku zadržela v Amsterdamu policie přes sto anglických rowdies.

Komplikova­nou situaci včera v Praze očekávali policisté také kvůli tomu, že město zaplnily tisíce lidí, kteří se přišli rozloučit s Karlem Gottem, na Žofín jich až do nočních hodin dorazilo přibližně 42 tisíc. Další tisíce návštěvník­ů do města láká Signal Festival, jehož světelné instalace jsou v ulicích k vidění až do neděle. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Červenobíl­í v Praze Angličtí fanoušci pojali v řadě případů svůj výlet na zápas do Prahy jako velkou párty spojenou s alkoholem. Protože řada z nich zůstane v české metropoli do neděle, budou policisté ve střehu po celý víkend.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Červenobíl­í v Praze Angličtí fanoušci pojali v řadě případů svůj výlet na zápas do Prahy jako velkou párty spojenou s alkoholem. Protože řada z nich zůstane v české metropoli do neděle, budou policisté ve střehu po celý víkend.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia