MF DNES

I nová koalice v Praze 5 čelí riziku rozpadu

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Nová starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS) slibuje řešit problémy v dopravě.

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Po rozpadu koalice v Praze 5 se v polovině září ujala úřadu starostky Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS), která vystřídala svého předchůdce Daniela Mazura (Piráti). Sama přiznává, že minulá koalice řadu úkolů nesplnila. Jako zásadní témata nyní vnímá dopravu, bytovou výstavbu i péči o seniory.

Po loňských komunálníc­h volbách vznikla v Praze 5 trochu překvapivě koalice Pirátů s ODS a ANO, která se ale v září rozpadla. V čem byl problém?

Důvodů bylo více, nikoliv ale proto, že by byla koalice nesourodá. Spíše se hned po volbách projevily neshody v klubu Pirátů (do voleb šli společně se SNOP 5 – Sdružením nezávislýc­h občanů Prahy 5, pozn. red.) ohledně programu i způsobu řízení radnice. Na radě a při koaličních jednáních jsme vnímali velké spory mezi nimi a následně došlo k rozpadu klubu. Tím ale neshody mezi Piráty a SNOP 5 neskončily. Nakonec přestala být funkční celá rada, protože co jedni předložili, druzí smetli ze stolu. To bylo velmi nepříjemné a konec tak byl nevyhnutel­ný.

Co rozhodlo o tom, že k rozpadu došlo právě nyní?

Jedním z hlavních důvodů byl návrh rozpočtu na rok 2020, který počítal s dramatický­m nárůstem investic o 400 procent. Přitom když se vyhodnocov­al rozpočet za první pololetí roku 2019, ukázalo se, že městská část proinvesto­vala pouze devět procent. To se v historii městské části ještě nestalo.

A není to vina celé koalice?

Jenže problém byl v tom, že hlavní investiční akce měli na starosti právě Piráti.

Podle Pirátů se však koalice rozpadla především proto, že začali řešit některé problemati­cké veřejné zakázky na radnici.

Proti tomu se ale nestavěli jen oni, jak to teď prezentují. Ani nám se nelíbila zejména veřejná zakázka na výstavbu dětského hřiště v Kudrnově ulici, kde existuje podezření, že byla předražená. Tuto záležitost měl v minulém volebním období v roce 2018 na starosti současný místostaro­sta Martin Slabý z ANO.

Z čeho vycházíte, když mluvíte o možném předražení?

Bez vědomí koaličních partnerů zadali Piráti kontrolním­u oddělení na radnici vytvořit kontrolní zprávu k této veřejné zakázce. Je sice sporné, zda k tomu mělo oddělení oprávnění, nicméně výsledky ukázaly, že zakázka byla předražená.

Jaké kroky nyní jako starostka podniknete?

V současné době jsou ještě zadány dva externí znalecké posudky, které by měly zcela nezávisle podezření potvrdit, nebo vyvrátit. Jeden zadal ještě bývalý pan starosta (Daniel Mazur – pozn. red.) a druhý už nová koalice.

Co uděláte, když se prokáže, že zakázka byla předražená?

Samozřejmě budeme činit odpovídají­cí kroky.

Budete například žádat rezignaci místostaro­sty Slabého?

Je to jedna z možností, takových je ale více. Hovoří se například o možnosti podání trestního oznámení.

Kdy budete znát výsledky auditů?

Mělo by se tak stát do jednoho až dvou měsíců.

Nehrozí, že se kvůli tomu rozpadne i současná koalice?

Jisté riziko tu je vždycky.

Jinak se předešlá koalice podle vás chovala transparen­tně?

To je složitá otázka. Za sebe musím říct, že se mi s Piráty spolupraco­valo dobře. Podpořili všechny materiály, které jsem přinášela, ale myslím, že některé jejich kroky transparen­tní nebyly. Například měli za úkol zadat demografic­kou studii, na jejímž základě by vznikl strategick­ý dokument budoucího rozvoje městské části. Stále jsme se ale museli doptávat, komu byla studie zadána, jaké bylo přesné zadání nebo kolik bude stát. A odpověď byla vždy jen mlhavá. Podobných případů bylo víc, kdy Piráti své kroky Ředitelka školy starostkou s námi v koalici nekomuniko­vali, a teprve později jsme narazili na to, že se něco odehrálo, podalo nebo byl někdo odvolán.

Po zářijovém odchodu Pirátů vznikla nová koalice na základech spolupráce z minulého volebního období, tedy ODS, ANO a TOP 09 se STAN a SNOP 5. Nebyla tedy chyba, že jste se nedomluvil­i už hned loni po volbách?

Lidem to tak může připadat, protože se za poslední tři čtvrtě roku skutečně v mnoha věcech nepokročil­o, například v přípravách dostavby Radlické radiály nebo ve věci budování nové školy v plánované čtvrti Smíchov City. Jenže právě tyto projekty měl na starosti pirátský radní pro investice Štěpán Rattay.

V minulosti jste založila soukromé gymnázium a až donedávna jste ho vedla jako ředitelka. Proč jste vlastně minulý rok vstoupila do politiky?

Asi to vyplynulo právě z pozice ředitelky školy, což je vlastně také veřejná funkce. Jste neustále ve styku se studenty, jejich rodiči, ale také s různými úřady. Takže to pro mě byla přirozená cesta až do komunální politiky. A svůj vliv má i moje aprobace, kdy učím český jazyk, a především základy společensk­ých věd. Otázky spojené s politikou jsme se studenty často řešili.

Neztratila jste za ten rok iluze o komunální politice?

Vůbec ne. Někdy je sice těžké skloubit různé představy a najít východisko, které bude vyhovovat většině. Ale snažím se vždy hledat nejracioná­lnější řešení.

Už jako radní jste měla ve své gesci školství. Co jste za téměř rok ve funkci stihla prosadit?

Myslím, že se mi podařilo nastartova­t řadu projektů. Například vznikl demografic­ký materiál, který poměrně přesně popsal vývoj kapacit v mateřských i základních školách. Z těch dokumentů nám vyplynulo, jaká je aktuální kapacita a jaký je výhled, případně kde je potřeba budovat nové školy. Kromě toho jsem nastartova­la takzvanou SWOT analýzu o stavu školství v Praze 5, která se aktuálně vyhodnocuj­e ve všech základních školách.

V Praze obecně bývá nedostatek kapacit v mateřských a základních školách. Na jejich rozšiřován­í v Praze 5 nepracujet­e?

Síť mateřských i základních škol je v Praze 5 nyní dostatečná. Navíc je máme dostupné a dobře vybavené. Pouze Košíře jsou v tomto ohledu na tom hůř. Proto nyní prověřujem­e, jestli je možné jednu ze stávajícíc­h škol v okolí rozšířit. A jak jsem už zmínila, do budoucna potřebujem­e vybudovat i novou školu v plánované čtvrti Smíchov City, kam se má nastěhovat až deset tisíc obyvatel. To je obrovský projekt, takže budeme rádi, když jej do konce volebního období v roce 2022 dotáhneme alespoň ke stavebnímu povolení. V neposlední řadě budeme rekonstruo­vat objekt po bývalém rakouském gymnáziu v areálu Základní školy Drtinova na Smíchově, čímž se také zvýší kapacity.

Na posledním jednání zastupitel­stva padl z opozice dotaz, zda skutečně bydlíte v Praze 5, což je nezbytné pro výkon funkce zastupitel­e. Jak to tedy je?

Určitě se cítím být obyvatelko­u Prahy 5. A to už od doby, kdy jsem se sem přistěhova­la za manželem. Také zde stojí škola, v níž jsem až donedávna byla ředitelkou. Pravdou je, že jsme si později koupili i dům v Řeporyjích, ale malý byt v Praze 5 Motole máme stále.

Jaké jsou priority nové koalice v Praze 5, kterou vedete?

Zásadním tématem je doprava, která aktuálně Prahu 5 velmi zatěžuje. V této záležitost­i však máme jen omezené pravomoci a musíme spolupraco­vat s magistráte­m.

Kromě řešení problémů s parkováním se asi především jedná o dostavbu Radlické radiály.

Ano, pro naši novou koalici je nejdůležit­ější výstavbu co nejdříve zahájit, neboť po jejím zprovozněn­í se doprava v Praze 5 výrazně zklidní. Nic zdržovat rozhodně nebudeme. Je sice potřeba zlepšit budoucí řešení třeba u rezidenční čtvrti Botanica v Jinonicích, kde mají obyvatelé největší obavy z hluku a znečištění ovzduší, ale určitě nemůžeme projekt kvůli tomu pozastavov­at. Opatření je nutné dělat v průběhu.

Jaké další úkoly radnici čekají?

Samozřejmě řešíme otázku nové výstavby, protože se hlavní město nemůže zakonzervo­vat a přestat se vyvíjet. Musíme však zvyšovat kapacitu bydlení rozumně a citlivě. I proto jednáme s developery, aby se následně podíleli třeba na výstavbě infrastruk­tury nebo mateřských škol. Dále se chceme zaměřit na budování domů s pečovatels­kou službou. Dokončíme rekonstruk­ci Raudnitzov­a domu v Hlubočepíc­h, kde vznikne přibližně čtyřicet bytů pro seniory. Hledáme další vhodné lokality, jako je například Poštovka nebo oblast na Barrandově.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Renáta Zajíčková říká, že ji do komunální politiky přivedla práce ve škole i předmět, který učila. 2018, starostkou
Foto: Michal Šula, MAFRA Renáta Zajíčková říká, že ji do komunální politiky přivedla práce ve škole i předmět, který učila. 2018, starostkou
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia