MF DNES

Velká pardubická

Proč je znovu favoritem Faltejsek

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Až se v neděli odpoledne Jan Faltejsek objeví na startu 129. ročníku Velké pardubické (16.40, online na idnes.cz/sport) v sedle obhájce Tzigana du Berlais, může si říct, že už teď je druhým nejúspěšně­jším žokejem historie slavného dostihu.

Jen legendární Josef Váňa (66) má o tři triumfy víc (celkem osm).

Faltejsek (36) během posledních sedmi let ovládl Velkou pětkrát – třikrát s Orphee des Blins, jednou s Charme Lookem a naposledy loni právě s Tziganem.

V pořadí už překonal i Václava Chaloupku s Peterem Gehmem.

Přitom vize, že by Faltejsek mohl Váňu v historický­ch tabulkách ohrozit, byla zpočátku až nepředstav­itelná. Jenže najednou se zdá uskutečnit­elnou.

„Pro mě je to strašně daleko a pořád to pro mě není téma,“říká Faltejsek. „Myslet si, že je možné překonat pana Váňu, by bylo stejné jako tvrdit, že Jágr v bodování předstihne Gretzkého.“

Není to tak. Faltejsek je historické­mu zápisu mnohem blíž. Vždyť je mu stále pouhých 36 let. Když Váňa vyhrál v roce 2011 naposledy, bylo mu téměř 60…

Faltejsek je nyní na vrcholu sil, může mít před sebou klidně 15 let kariéry.

„Je mladý, pokud bude mít štěstí a budou se mu vyhýbat průšvihy, může Pepíka překonat. Žádný rekord není věčný,“myslí si úspěšný kouč Čestmír Olehla.

Na pardubické­m závodišti se Faltejsek cítí jako doma. Vyrůstal v Kladrubech, ale do Pardubic chodil na základní školu. Když byl menší, otec veterinář mu koupil poníka. „Odjakživa jsem byl u koní, šlo o přirozený vývoj,“vypráví.

Zatímco otec chtěl, aby se věnoval parkuru, jeho vždycky lákala rychlost spojená s překážkami. Proto se rozhodl pro dostihy. Svůj první vyhrál v šestnácti ve Slušovicíc­h, záhy dostal šanci právě od Olehly. Čerpal zkušenosti od Gehma, Jima Crowleyho nebo Paddyho Aspella.

A jako jeden z mála Čechů se prosadil v zahraničí.

Před dvanácti lety dorazil na statek ke slavnému trenérovi Alistairov­i Charltonov­i do Stockfield­u, přespával v karavanu, a pokud zrovna netrénoval, oháněl se vidlemi. A jen tak mimochodem si o víkendech žil svůj sen – v kolébce světového turfu závodil a také vítězil.

Dva roky pak pracoval i pro francouzsk­ého šampiona překážkový­ch trenérů Guillauma Macaira. „Žiju stále s ruksakem na zádech a jezdím všude, kde je o mě zájem,“říkal tehdy.

Díky svým toulkám po Evropě nasál to nejlepší z francouzsk­é a anglické dostihové školy. Proto je pro trenéry tak ceněný.

„Je velmi razantní ve vyjíždění koně ve finiši. To je věc, kterou mu ty anglické dostihy určitě daly. V tomhle směru dost jezdců v Česku převyšuje, a je to jeho obrovská devíza. Ten, kdo je v cílové rovině nejrazantn­ější a vydoluje zbytky sil z koně, ten obyčejně vyhraje,“popisuje Olehla.

Má také výborný odhad tempa a cit pro optimální rozvržení sil koní. Zároveň disponuje zvláštní intuicí. Často se posadí na perspektiv­ní koně ještě předtím, než jejich kvality odhalí experti a veřejnost.

Proto byl u prvního triumfu Orphee, Charme Looka i Tzigana. „A to zdaleka není o štěstí, jak sám vždycky říká. Honza velmi dobře ví, co dělá. Vybírá si to nejlepší z nabídky. V Česku spolupracu­je se stájí doktora Charváta, který má špičkové koně, a pokud se dívám na to, na čem sedí v zahraničí, tak si vždycky vybírá koně, kteří mají šanci vyhrát,“vysvětluje Olehla. „Když vám zavolá Faltejsek, že se posadí na nějakého vašeho koně a že s ním vyhraje, tak co s ním uděláte? Posadíte ho na něj.“

Na začátku kariéry ho často brzdily zranění. Sám s nadsázkou říká, že snad nemá jedinou kost v těle, která by nebyla zlomená.

Ani zdravotní trable ho ale v posledních letech nezastavil­y. Pokud v neděli vyhraje pošesté, znovu se přiblíží nedostižné­mu Váňovi.

Tentokrát už jen na dva triumfy.

 ??  ??
 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Vítěz Takhle loni žokej Faltejsek s Tziganem vyhráli Velkou, v neděli se to pokusí zopakovat.
Foto: David Neff, MAFRA Vítěz Takhle loni žokej Faltejsek s Tziganem vyhráli Velkou, v neděli se to pokusí zopakovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia