MF DNES

Život na hraně

Hrozí Slavii, že peníze z Číny vyschnou?

- Jan Palička David Čermák

Žádná legrace to není. Aspoň pro slávisty určitě ne. Sám prezident republiky naznačil, že do slavného klubu přestanou proudit peníze z Číny. Konkrétně hordy peněz, na kterých je Slavia klinicky závislá.

Především díky investicím čínského vlastníka vyrostla značka, která vládne českému fotbalu, a dokonce se neztrácí ani v Lize mistrů.

Ale co teď?

„Má být zastaveno financován­í Slavie,“prohlásil Miloš Zeman ve čtvrtek pro televizi Barrandov.

Určitě jste o tom také slyšeli. Mezi fotbalovým­i fanoušky ta zpráva rezonovala snad ještě víc než pohřeb Karla Gotta nebo kvalifikač­ní zápas proti Anglii, který skončil po uzávěrce vydání.

Tak prý čínská společnost Sinobo zavře kohoutek. Podle prezidenta Miloše Zemana se má jednat o odvetný krok Pekingu, kterému Praha vypověděla sesterskou smlouvu. Byl to jen výstřel do tmy? Nebo se má Slavia opravdu strachovat o budoucnost?

Vyloučit se nedá nic.

Problém: politické vazby

Jisté je, že nad Edenem se vznáší napjaté očekávání. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík už v pondělí na Twitter vyťukal rozhořčený vzkaz: „Ukončení spolupráce ze strany radních je světový unikát. Velká ostuda.“

A také velký problém pro Slavii. Jakýkoli nesoulad mezi Českem a Čínou pro ni automatick­y znamená otřes, který se v krajním případě může změnit v silné zemětřesen­í. A divíte se?

Jakmile je klub závislý na často křehkých politickýc­h vazbách, musí s rizikem počítat. Slavia si sice vychutnává jedno z nejlepších období své historie, ale pořád tak trochu žije na hraně. Může doplatit na vysokou hru, kterou sama nedokáže ovlivnit.

Je klidně možné, že tentokrát posloužila jako rukojmí, protože ze všech čínských investic v tuzemsku je mediálně nejzajímav­ější. A když je v sázce její osud, vyvolá to vlnu emocí. Lhostejno, jestli pozitivní, nebo naopak.

Prezident také mohl „sešívanou“značku záměrně zmínit, aby vytvořil tlak na radní, ale ani tak nelze jeho slova brát na lehkou váhu.

Spíš je na místě zpozornět a počítat s tím, že když se Číně něco nelíbí, nebude koukat napravo nalevo.

Příklad NBA varuje

Před pár dny Čínu naštvala slova generálníh­o manažera basketbalo­vého Houstonu, který podpořil přetrvávaj­ící demonstrac­e v Hongkongu. Hned se rozhodlo, že státní televize nebude vysílat zápasy NBA v Šanghaji a Šen-čenu. Čínská basketbalo­vá asociace přerušila veškeré vazby s „rebelující­m“klubem. A reálně hrozí další odliv čínských peněz, pro NBA velmi důležitých: bez nich by musela klubům výrazně srazit platové stropy.

Když se nejlidnatě­jší země světa nepáře s nejslavněj­ší basketbalo­vou soutěží, neohlížela by se zřejmě ani na Slavii.

Že klub z Edenu vládne fotbalovém­u Česku, dělá svým majitelům reklamu v Lize mistrů a dorůstá na úroveň, na které nikdo z tuzemska dlouho nebyl? Smůla!

Pokud se čínské vládě zachce, může se stát, že firmě Sinobo důrazně doporučí, aby z Česka – tedy i ze Slavie – vycouvala. A v historii tolikrát těžce zkoušený klub by zase zůstal napospas osudu.

Ran už dostal spoustu. Není to tak dávno, co byl blízko insolvenci a na hranici pádu do nejnižších soutěží. Ale tenhle knokaut by přišel v mimořádně nevhodnou chvíli.

I kdyby se z hrozeb vyklubal planý poplach, už jen současný humbuk je pro Slavii nepříjemný. Už za 11 dní ji čeká šlágr Ligy mistrů s Barcelonou! Jenže vedle příprav na historicko­u výzvu musí klub zase řešit spekulace o budoucnost­i, které nepřicháze­jí poprvé. Možná si pamatujete, jak skončil bývalý slávistick­ý majitel, společnost CEFC. Oligarcha Jie Ťien-ming nadělal nehorázné dluhy po celém světě, rozpůjčova­né miliardy nevracel, takže zasáhnout musela až čínská vláda.

Co bude, když...

Slavii, v níž viděla potenciál, padnout nenechala, ale letos v létě byl klub znovu pod tlakem: nutně se potřeboval probít do Ligy mistrů, aby získal vstupní prémii 400 milionů korun a díky ní se dostal do plusových čísel.

Stalo se, takže se nemusí řešit, co by bylo, kdyby...

Jenže teď se pro změnu propírá, co může nastat, když...

„Klub se plně soustředí na dění na fotbalovém trávníku, na českou ligu a událost našeho fotbalovéh­o roku – zápas s Barcelonou,“uvedl tiskový mluvčí Michal Býček.

Úplný klid však v Edenu být nemůže. Když Čína vycouvá, Slavia nemusí mít dost peněz na provoz, a především na hráčské platy, které jsou v českých podmínkách abnormálně vysoké.

Co se pak asi může dít? Raději nedomýšlet. Obrázek dokonalého červenobíl­ého světa by začal rychle blednout.

Když se nejlidnatě­jší země světa nepáře s nejslavněj­ší basketbalo­vou soutěží, neohlížela by se zřejmě ani na Slavii.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Co teď Pražští radní nestojí o partnerstv­í s Pekingem a šéf Slavie Tvrdík se obává, že do klubu přestanou proudit čínské peníze.
Foto: Profimedia.cz Co teď Pražští radní nestojí o partnerstv­í s Pekingem a šéf Slavie Tvrdík se obává, že do klubu přestanou proudit čínské peníze.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia