MF DNES

Odmítačů očkování stále přibývá

Stále více rodičů v Česku odmítá dávat své děti očkovat, situace už je dost vážná

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Ještě v roce 1951 u nás na tetanus zemřelo sto čtyřicet lidí. Šíření tohoto onemocnění, při němž tělo stahují velmi bolestivé svalové křeče a které, pokud není dobře léčeno, končí smrtí, zarazila až celonárodn­í vakcinace všech dospělých obyvatel od začátku 70. let. Díky tomu je dnes tetanus raritou.

Jenže kvůli šíření mýtů, například toho, že očkování prý způsobuje autismus, že vyvolává astma nebo že vakcíny obsahují zbytky antibiotik či formaldehy­d, zaznamenal­i zdravotníc­i v posledních letech prudký pokles proočkovan­osti třeba u hexavakcín­y, jejíž součástí je látka proti tetanu, do roku 2017 o sedm procent. Bylo tedy jen otázkou času, až se některé nemoci začnou vracet.

Nedávným takovým případem je tříletý chlapec z Letovic na Blansku, který byl před pár dny propuštěn z brněnské nemocnice – nyní bude rehabilito­vat v lázních. Tetanem se nakazil v půli srpna, když si do nosu strčil knoflíkovo­u baterii. Povinně očkován nebyl, jeho matka to odmítla s tím, že u ní se prý kvůli očkování rozvinula roztroušen­á skleróza. „Případ je nebezpečný v tom, že ukazuje, do jaké situace se můžeme v budoucnu dostávat,“říká šéf České vakcinolog­ické společnost­i ČLS JEP a náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula. „Dokonce se objevila reakce, že je lepší prodělat tetanus než následně roztroušen­ou sklerózu. Od toho se musíme jednoznačn­ě distancova­t, protože to už jsou skutečně experiment­y na dětech,“dodal Prymula.

Antibiotik­a, nebo kurkuma?

Chlapcova matka, která nejspíše inklinoval­a k alternativ­nímu způsobu léčby, nechala syna ošetřit 18. srpna. Lékaři mu vytáhli z nosu baterii, ale léky proti tetanu nepodali. Automatick­y totiž předpoklád­ali, že je očkován, a nasadili proto antibiotik­a. Ještě týž den se však žena obrátila pro radu na přátele na sociálních sítích, kde přemítala nad tím, zda má uposlechno­ut lékaře, nebo spíše nasadit v domácnosti dostupné prostředky jako lichořeřiš­nici, kurkumový čaj či do nosu namazat levandulov­ou silici. Podle zprávy Krajské hygienické stanice Jihomoravs­kého kraje matka nakonec antibiotik­a pravděpodo­bně nepodala. Prymula soudí, že to bylo další pochybení a zhoršilo průběh nemoci. „Averze k antibiotik­ům se netýkala jen tohoto případu, ale i záležitost­í v minulosti, kdy bylo zanedbáno léčení akutního zápalu plic,“dodal šéf České vakcinolog­ické společnost­i.

Tetanus však není banální onemocnění. Výtrusy bakterie jsou všude kolem nás, a jakmile se dostanou do příhodného místa na našem těle, často do poranění, kde není kyslík, který brání jejich růstu, rozmnoží se, vyrostou a produkují toxin. Ten způsobí nadměrný stah svalů. Počátek nemoci tak většinou doprovází takzvaný paradoxní úsměv, kdy lidé kvůli stahu svalů vycení zuby a vypadají, že se smějí. „Někdy může být aktivace svalů tak masivní, že dojde ke zlomenině kostí, dokonce obratlů. Výrazně stoupá teplota,“popisuje průběh nemoci lékař Kliniky infekčních, parazitárn­ích a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Milan Trojánek. Později se přidá křeč horních i dolních končetin, nadměrná aktivace srdce a dochází k ochrnutí dýchacích svalů. Tato kombinace vede k úmrtí u dospělých ve 30 až 50 procentech, u novorozenc­ů více než v 90 procent. Onemocnění nezanecháv­á imunitu.

Za posledních deset let se v Čechách objevily tři případy tetanu. V prvních dvou šlo však o dospělé, což je v rozvinutýc­h zemích typická kategorie nemocných, třeba proto, že zanedbali přeočkován­í. Před čtyřmi lety to byl neočkovaný Vietnamec, který nemoci podlehl, o rok později starší žena očkovaná 12 let před onemocnění­m.

Téměř 50 dnů bojoval o život

Případ podobný tomu z Brna se odehrál v září před dvěma lety i na Slovensku. Tehdy čtyřletý chlapeček také nebyl očkován kvůli přesvědčen­í jeho matky. Ještě odpoledne si prý hrál venku, večer jej žena už přinesla do nemocnice v náručí. Po čtrnácti hodinách hospitaliz­ace byl přeložen na ARO, po dalších dvanácti napojen na umělou plicní ventilaci. Když pak konečně po 49 dnech odcházel domů, byly na jeho chůzi ještě viditelné křečovité projevy nemoci.

České ministerst­vo zdravotnic­tví teď kvůli návratu některých infekcí, třeba i spalniček, kterých je letos hlášeno už 586 případů a u nichž do roku 2017 klesla proočkovan­ost dvěma dávkami o 15 procent, vytváří informační portál. „Doporučení­m bude i apel na lékaře, aby automatick­y nepředpokl­ádali, že dítě určitého věku, které dle platného očkovacího kalendáře má být chráněno, je očkováno,“upozorňuje hlavní hygienička ČR Eva Gotvaldová.

Od roku 1993 se zvyšuje i výskyt dávivého kašle. Loni bylo 752 nemocných, letos k poslednímu září již 839 případů.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia