MF DNES

Rozhovor: Nechme lesy, ať hoří

Požárů na Sibiři a v Amazonii se příroda bát nemusí, člověk ano. Tvrdí to kybernetik Pavel Vlk, který popisuje systémové vazby v české krajině.

- Jan David spolupraco­vník MF DNES

Když padne les – kvůli vichřici, požáru, či kůrovcové kalamitě – bývá to smutný pohled. Člověka deprimují holé kmeny trčící k obloze, šedá barva místo zelené. „Katastrofa to ale je jen z pohledu nás lidí. I mrtvé stromy jsou plné života. Místo depresí se můžeme chodit dívat, jak roste nový les od přípravnýc­h dřevin po finální. I takhle totiž vypadá les, jenom na to nejsme zvyklí,“říká kybernetik Pavel Vlk, který se na les dokáže dívat z trochu jiné perspektiv­y.

Vy tedy kůrovcovou kalamitu asi nevnímáte tak tragicky.

To, co se děje s uměle vysázenými smrkovými porosty, je snaha přírody vrátit se do přirozenéh­o stavu. Lidé se mohou snažit smrky znovu vysazovat, ale k ničemu to nepovede. Pokud nehospodař­íme v souladu s přirozenou skladbou lesa, tak budeme s přírodou neustále bojovat. Tento boj lidstvo nemůže vyhrát.

A ten kůrovec?

K přemnožení hmyzu historicky dochází pravidelně. Ať už je to dnes lýkožrout, nebo v minulosti bekyně mniška v Brdech. Prokazatel­ně se to děje i v přirozenýc­h porostech vlivem změny životních podmínek. Díky vnějším faktorům dostane některý z tvorů krátkodobo­u výhodu v systému a samozřejmě ji využije. Má dost zdrojů a začne se množit. Stejně jako to nyní děláme my lidé. V přirozeném systému je ale přiměřené množství zpětných samoregula­čních vazeb. Jenže my lidé neustále omezujeme jejich počet. Například tím, když snižujeme rozmanitos­t porostů a celé krajiny. Původní středoevro­pský les není ten smrkový, ale většinou smíšený. A právě tady nám může přispěchat na pomoc kybernetik­a.

Jak?

Před třiceti lety jsem vystudoval na ČVUT oblast řízení systémů a předávání informací. Je to věda tom, jak fungují veliké celky, kdy jsou stabilní a kdy se rozpadají. Teď se věnuji lesnictví a v posledním roce jsem s radostí našel oblast, kde se oba obory protínají. Kybernetik­u dnes vnímáme jako technický obor. Původní kybernetik­a je ale přírodopis­ný obor popisující otevřené přírodní systémy, které jsou matematick­y těžko popsatelné vzhledem k počtu vnitřních i vnějších vazeb.

Otevřený systém… Nabízí se tedy, že je to i les?

Ano, i v případě lesa dochází k oběhům hmoty, energie a informací. Oběh hmoty v tomto systému je dobře popsaný. Víme, jaké prvky strom potřebuje k růstu, víme, že ho po skončení životního cyklu rozeberou dekompozit­oři. To, z čeho se skládá, se vrátí do země, pak z toho vzniká nový strom. V oblasti předávání informací ale tak jasno nemáme. Přitom nejen živočichov­é, ale i stromy spolu komunikují. Kvetoucí rostliny přitahují hmyz, napadený strom zase vysílá látky podobné feromonům, kterými přiláká parazity na svého škůdce. Takových vazeb je v systému velmi mnoho a právě tyto vazby zajišťují jeho stabilitu. I to je kybernetik­a.

Funguje to v případě kůrovce?

I lýkožrout má svoje parazity. Ale to, že samoregula­ční mechanismu­s nezafungov­al v plném rozsahu, ukazuje na míru narušení vazeb v systému. Strom má mnoho možností, jak se při napadení bránit. Když se v něm vylíhne larva, je schopen ji zalít pryskyřicí. Zvládne tak utopit stovky brouků, ale i tyto schopnosti jsou omezené. K tomu, aby pryskyřice byly tekuté, strom potřebuje vodu. V přírodě platí pravidla, která jsou nadřazena i nám, lidem. A nám chybí pokora. Čím víc tlačíme proti přirozeném­u systému, tím větší protitlak vzniká.

Má mizení lesů přímou návaznost na počasí?

V minulých třech stech letech náš region zažíval chladnější období. Smrku jako chladnomil­né rostlině se proto trochu lépe dařilo i v nižších polohách. Lýkožrouti nemají rádi zimu, která jich ve vysokých horských polohách – přirozenýc­h pro smrkovou monokultur­u – vždy velkou část zlikvidova­la. Poslední desítky let se však u nás otepluje, smrkům se daří hůř a nedokážou se bránit. Rád bych tady poděkoval všem lesníkům za práci, kterou aktuálně odvádějí. Protože oni nemohou za to, co se dneska děje. Abychom pomohli příštím generacím, měli bychom sázet odolný, rozmanitý les, protože nevíme, co se stane s vývojem počasí. Oteplí se víc? Potom smrky úplně zmizí. Nebo se ochladí a zmizí zase jiné dřeviny. Rozmanitos­t nám zaručí, že část lesa tady vždy zůstane. V přírodě nepřežívá ten nejpočetně­jší, nebo ten největší a nejsilnějš­í. Ale ten, kdo se dokáže přizpůsobi­t. Tohle se v rámci přírody týká i nás lidí, i když tomu často nevěříme.

Viděl jsem na internetu časosběrné video ze Šumavy, jak se z mrtvého lesa samovolně stává les živý.

Ano, to je krásná ukázka, jak se les umí sám zmladit. Nejprve vypadá zdecimovan­ě. Ale i mrtvé stromy jsou plné života, hmyzu, a mají v lese svoje místo. Vidíme sice holiny, padlý les, ale uvědomme si, že katastrofa je to pouze z pohledu nás lidí. Pro porost je to jen větší narušení a existují typy lesů, pro které jsou takové epizody úplně standardní každých několik set let. Na poslední případy si proto nepamatují ani naši pradědové. Ve starých kronikách je to ale popsáno a je jedno, jestli jde o vichřici, požár, nebo nějaké přemnožení. Pro nás může být bolestné chodit do zničených lesů, které si pamatujeme z dětství, ale i to je přirozená součást lesa. Místo depresí se můžeme chodit dívat, jak roste nový les od přípravnýc­h dřevin po finální. Ukažme dětem, že i takhle vypadá les, jenom na to nejsme zvyklí.

Mají dnes lidem dělat vrásky informace kolem požárů na Sibiři?

V hodnocení jsem opatrný, protože jsem tam nebyl a dostávají se ke mně až protichůdn­é informace. Pokud je oheň na Sibiři přirozenéh­o původu a nemaskuje nelegální těžbu dřeva, tak je podle mě lidskými silami neuhasitel­ný. Můžeme ochránit lidi, města, železnice, ale zachránit takový hořící les je prakticky nemožné. V Americe jsou zdokumento­vané případy, kdy se lidé snažili preventivn­ě chránit lesy proti požárům. Za nepřirozen­ě dlouhou dobu se v nich nashromážd­ilo velké množství materiálu, který nakonec stejně vzplanul. Z požáru, který dřív hořel jenom v podrostu a který velké stromy přežily, se kvůli nesmyslné ochraně stal korunový požár a les shořel na padrť. Katastrofa byla mnohem horší. Požár není pro les konečná smrt, ale obyčejný přerod, a popel je výborné hnojivo.

Proč zprávy o požárech nečteme třeba z Kanady, kde jsou také obrovské plochy lesů?

Proč je nečteme, to nevím, protože lidé si rádi čtou o katastrofá­ch. Ale děje se to. Oheň je součástí životního cyklu lesa, ať už je to na Sibiři, v Amazonském pralese, nebo Aljašce, kde letos hoří víc než obvykle a kde projíždíte rozlehlými oblastmi ohořelých stromů. Některé druhy stromů na oheň přímo čekají, jsou součástí jejich životního cyklu. Šišky borovice Banksovy se otevřou pouze při teplotě nad 60 stupňů! Vysemení se až po požáru, začnou rychle růst a získávají výhodu před ostatními stromy.

Mluvil jste o potřebě různorodos­ti lesních stromů, jaká je v tomto ohledu situace v Česku?

O potřebě změny se u nás mluvilo už po 2. světové válce. Ekonomické tlaky ale vyhrály díky zkušenoste­m trvajícím tři sta let. Nicméně jenom smrk už nestačí, i když se v minulosti osvědčil a hospodářsk­y byl nejzajímav­ější. Dnes vidíme, že je třeba přistupova­t k lesům chytřeji – se současnými znalostmi lesnictví, biologie a ekologie. Nedívejme se na život lesa z pohledu délky života člověka. Vezměte si, že i ten náš slavný Boubínský prales je uměle zasázený les, který nechali schwarzenb­erští lesníci jeho osudu teprve před 150 lety. To je v životě lesa chvilka.

Je sucho v našich lesích navázané nejen na počasí, ale třeba i na holé svahy souvisejíc­í s masivní těžbou kvůli kůrovci?

Prvním krokem ke zlepšení stavu je pochopit fungování vodních cyklů v krajině a pak se podle těchto poznatků chovat. Ve slunečný den, jako je tento, dopadá na Zemi 600 až 1 000 wattů na metr čtvereční. To je hodně! Tisíc wattů, to je příkon vysavače nebo topinkovač­e. Rychlovarn­á konvice – dva tisíce wattů. Škodovka s dvoulitrov­ým turbodiese­lem – 77 tisíc wattů, to je zastavěná plocha jednoho rodinného domu. Musíme si přitom uvědomit, že topinkovač běží tři minuty, ale Slunce svítí na Zemi celý den. Pokud na pole bez trávy nebo na chodník necháme dopadnout energii, tak se celá přemění v teplo a začne zemi ohřívat. V případě porostu je situace jiná. Stromy mají velmi účinný mechanismu­s, jak se ochlazovat.

Takže to není jen stínem, že je tady pod stromem v parku chladněji?

Ano. Stromy zásadně přispívají k udržení příjemné teploty. Pokud má strom dost vody, tak ji odpařuje skrze listy. Na fotosyntéz­u, na budování svého těla využije pouze jedno a půl až dvě procenta. Zbytek vody odpaří a na odpaření jednoho litru potřebuje nějakých 700 watthodin. Tím spotřebuje energii ze Slunce, která nedopadne na zem. Je využita na změnu skupenství vody z kapalného na plynné. V chladnější­m ránu pak voda zkondenzuj­e podobně jako kapky vody doma na okenním skle a předá teplo zpět krajině přesně tam, kde je to potřeba. Geniální způsob termoregul­ace.

Tady v pražském parku na Karlově náměstí jste natáčel termokamer­ou. Co ukázala?

Měřil jsem teplotu loni v polovině léta ve Vodičkově ulici v místech, kde nebyly stromy. Povrch aut měl až 90 stupňů. Chodník i 50 stupňů. Pak jsem popošel tady na Karlák, tráva měla najednou 37 až 40 stupňů. Stromy 35 až 37 stupňů. Strom funguje jako přirozený ochlazovač prostředí. Podmínkou je, aby měl dostatek vody, jinak se přehřeje a zahyne. Chraňme proto i ve městech staré stromy, to je stejně důležité jako sázení mladých! Zatímco mladý strom denně odpaří desítky litrů vody, rozložitý starý strom zvládne několik stovek litrů. Naopak holá země se může ohřát i na 50 stupňů. Horký vzduch pak začne stoupat a odebírá z krajiny ty zbytky vody, které v ní ještě zbyly, až někam do horních vrstev atmosféry. A voda od nás je pryč.

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia