MF DNES

Příměří v obchodní válce. USA a Čína mají dílčí dohodu

-

PRAHA Spojené státy a Čína uzavřely částečnou obchodní dohodu, která znamená příměří v obchodní válce mezi zeměmi. Měla vyřešit některé krátkodobé problémy. Prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy pozastaví navýšení cel na čínský dovoz, které mělo vstoupit v platnost v tomto týdnu.

Dohoda také klade základy pro širší obchodní smlouvu, kterou by prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching mohli podepsat ještě v letošním roce. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informovan­é zdroje.

První fáze dohody pokrývá nákup zemědělský­ch produktů, měnovou problemati­ku a některé aspekty ochrany duševního vlastnictv­í. USA proto pozastaví navýšení cel na čínský dovoz, které mělo vstoupit v platnost nadcházejí­cí úterý, oznámil americký prezident Donald Trump.

Předběžná dílčí dohoda je zatím největším krokem k vyřešení více než rok trvající obchodní války mezi dvěma největšími světovými ekonomikam­i, která rozbouřila finanční trhy a zpomalila globální ekonomický růst.

Částečná dohoda vyřeší některé krátkodobé problémy, některé nejožehavě­jší sporné body však zůstanou nevyřešené. Cílem USA je hlavně vyřešit údajné krádeže duševního vlastnictv­í Čínou, nucené transfery technologi­í a čínské dotace pro průmyslové podniky. Tato dílčí dohoda by však tyto položky řešit neměla.

Trump v pátek na Twitteru uvedl, že za dva dny jednání obchodních delegací z Číny a USA se staly „dobré věci“, a pokud země dojednají dohodu, bude ji moci podepsat bez zdlouhavéh­o procesu schvalován­í v Kongresu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia