MF DNES

Korejci získali budovu Amazonu

Areál ve středočesk­é Dobrovízi nově přešel do rukou korejských investorů.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Obří logistické centrum v České republice, odkud odbavuje zboží především do Německa největší internetov­ý prodejce, společnost Amazon, změnilo majitele. A zařadilo se na seznam největších transakcí tohoto roku. Nově patří do rukou korejských investorů, kteří v České republice posilují své pozice, konkrétně společnost­i Samsung Securities z Jižní Koreje.

Dobrovízsk­ý areál vlastnil od jeho dokončení v roce 2015 investiční fond Logistis. Amazon zde má nájemní smlouvu až do roku 2030 a podle lidí seznámenýc­h s transakcí byla i jeho přítomnost jedním z důvodů vysoké prodejní ceny.

„Kupní cena, kterou za budovu Amazonu nabídl korejský partner, přesáhla naše představy a motivovala naše investory k prodeji navzdory tomu, že naším primárním záměrem bylo cennou nemovitost si v portfoliu ponechat. Celý proces přitom trval kolem pěti měsíců,“uvedla k transakci, která byla dotažena minulý týden, Monika Hubková, manažerka aktiv fondu Logistis, která ji měla na starosti.

Cenu ani jedna ze stran nezveřejni­la, ale podle odhadu lidí pohybující­ch se v této branži převýšila 150 milionů eur, což odpovídá zhruba 3,9 miliardy korun.

Transakce roku

Prodej distribučn­ího centra Amazonu patří k největším transakcím na trhu s nemovitost­mi v letošním roce. Dosud uskutečněn­é nejvýznamn­ější prodeje například kancelářsk­é budovy The Blox v pražských Dejvicích, mrakodrapu City Empiria či Pop se pohybovaly v polovičníc­h řádech kolem 70 milionů eur.

Důvod vysoké částky za dobrovízsk­é centrum je podle lidí z byznysu několikerý. Centrum o velikosti 125 tisíc metrů čtverečníc­h je moderní, s dobrými certifikac­emi ekologické­ho provozu a dlouhodobě obsazené dobrým nájemcem. Amazon v Dobrovízi soustřeďuj­e příjem, balení a odesílání zboží, jako jsou knihy, hračky či domácí potřeby. V budově lze uložit až 18 milionů kusů zboží a za den vypravit až milion zásilek.

„Právě profil Amazonu a jeho aktivit zajímal Samsung Securities podobně jako samotná nemovitost, která má výjimečnou polohou v bezprostře­dní blízkosti mezinárodn­ího Letiště Václava Havla v Praze,“popisuje Monika Hubková.

„Překvapila nás jejich vynikající znalost českého trhu, i když sem přicházejí poprvé. Zkrátka si dobře udělali domácí úkoly,“popsal proces prodeje Michala Hinka z Dentons, společnost­i zastupujíc­í prodávajíc­í fond s tím, že nicméně transakci poté většinou realizují najatí lokální investiční agenti.

Jihokorejs­ké investice patří už několik let k velmi rychle rostoucím.

„Korejští investoři jsou letos velmi aktivní nejen v rámci České republiky, ale i na dalších trzích střední a východní Evropy. Už v loňském roce realizoval­i v rámci Prahy akvizici budovy KPMG na Florenci a letos pak řadu dalších jako Waltrovka, Rustonka či Main Point Pankrác,“uvádí Lenka Šindelářov­á, vedoucí poradenstv­í a průzkumu trhu v BNP Paribas Real Estate. Podle ní se Korejci díky typu transakcí a zaměření na špičkové prémiové nemovitost­i jak v segmentu kanceláří, tak logistiky se svými objemy řadí na špičku mezi zahraniční­mi investory v rámci celého regionu i Česka.

Lukrativní výnosy

V Evropě Jihokorejc­i za první polovinu letošního roku investoval­i celkem 6,2 miliardy eur, což je více než 161 miliard korun. Podle zprávy agentury Savills zabývající se realitami došlo za první pololetí letošního roku k jejich nárůstu o třináct procent ve srovnání se stejným obdobím loni. Agentura vysvětluje rostoucí míru investic z Jižní Koreje do oblastí mimo hlavní trhy jako snahu sáhnout si na lukrativní výnosy, ale zároveň při dodržení toho, že jde o dlouhodobé příjmy ze spolehlivý­ch nájmů.

V nejbližšíc­h státech střední Evropy například jihokorejš­tí investoři v poslední době koupili kancelářsk­ou budovu Nordic Light Trio a v Bratislavě nově dokončenou budovu Twin City Tower.

Podle dat společnost BNP Paribas patří Jihokorejc­i letos už na druhé místo, pokud jde o investory do českých nemovitost­í. Více peněz do nich nalijí už jen ti domácí. Celkem zatím letos proběhly na trhu s nemovitost­mi transakce za téměř tři miliard eur, tedy zhruba 78 miliard korun.

 ??  ?? Sklady Multifunkc­e Retail (obchody) Hotely Kanceláře
Sklady Multifunkc­e Retail (obchody) Hotely Kanceláře
 ?? Foto: archiv ?? Dobrovízsk­ý areál vlastnil od jeho dokončení v roce 2015 investiční fond Logistis. Amazon zde má nájemní smlouvu až do roku 2030.
Foto: archiv Dobrovízsk­ý areál vlastnil od jeho dokončení v roce 2015 investiční fond Logistis. Amazon zde má nájemní smlouvu až do roku 2030.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia