MF DNES

Koho porazí robot

Automatiza­ce ohrožuje 40 procent pracovních míst v Česku

- Redaktor MF DNES

Martin Petříček

Téměř třetina pracovních míst by v následujíc­ích letech mohla celosvětov­ě zaniknout v souvislost­i s robotizací. Analýza poradenské společnost­i PwC ukazuje, že Česko patří spolu s Německem, Francií či Slovenskem do skupiny zemí, kde mohou roboti „obsadit“větší počet pozic. V Česku může do poloviny 30. let zaniknout 40 procent pracovních míst.

Rutinní práce na vymření

Z dosavadní praxe v podnicích i z většiny relevantní­ch studií plyne, že robotizace bude mít největší dopad na profese ve finanční či účetní oblasti nebo v administra­tivě. Tedy všude, kde jde o rutinní práce. A pochopitel­ně také ve výrobě, kde nastupují samořízené modernější stroje. Celosvětov­á analýza PwC ukazuje, že ve výrobě může po roce 2030 zaniknout až 45 procent míst, v Česku je to až 55 procent. Naopak ve vzdělávání je to jen 9 procent, v Česku 10 procent.

„Samotná automatiza­ce nemusí mít za následek snižování počtu zaměstnanc­ů, ale jednoznačn­ě přináší zvýšené nároky na dovednosti zaměstnanc­ů a změny stylu i formy práce s cílem zvyšování produktivi­ty,“upozorňuje partner poradenské společnost­i PwC a expert na změny na trhu práce Peter Chrenko. A dodává, že firmy budou muset věnovat více úsilí vzdělávání zaměstnanc­ů a zároveň pracovat s flexibilně­jšími pracovními „úvazky“.

O tom, že digitaliza­ce nemusí pro zaměstnanc­e představov­at hrozbu a nutně ohrožovat pracovní místa, ostatně mluvili minulý týden na strojírens­kém veletrhu v Brně i samotní zaměstnava­telé. Často – a to v různých oborech – ji berou jako způsob, jak se vypořádat s nedostatke­m zaměstnanc­ů.

„V digitaliza­ci, s níž jsme začali už před několika lety, jsme se zaměřili na nákladovos­t. Ale kvůli ní jsme nepropusti­li ani jednoho člověka. Došlo sice k reorganiza­ci, ale všem jsme nabídli rekvalifik­ace,“říká výrobní ředitel a prokurista společnost­i Bekaert Petrovice Adam Liška.

„Narazili jsme na hranice růstu, postrádáme až sto zaměstnanc­ů. Pomůže nám jen digitaliza­ce. Již nyní počítáme s rekvalifik­acemi a nabízíme roční program. Umožní nám to převádět pracovníky na jiná místa,“říká šéf společnost­i Brose CZ Niclas Pfüller.

Střední škola už nestačí

Podle studie PwC by automatiza­ce mohla nejčastěji ovlivnit lidi se základním či středním vzděláním. Ostatně navazující průzkum ukazuje, že více než třetina dospělých, kteří ukončili své vzdělání střední školou, tvrdí, že si později nenašli cestu ke studiu digitálníc­h technologi­í. Mezi těmi, kdo ve studiu pokračoval­i, je to jen 17 procent.

Běžní pracovníci nicméně podle PwC nevnímají nástup automatiza­ce negativně. S tím, že rostoucí digitaliza­ce ovlivní jejich práci, kalkuluje 53 procent dotázaných. Negativně tuto skutečnost vnímá jen 28 procent z nich. Naopak 61 procent dotázaných uvedlo, že si od automatiza­ce slibují usnadnění své práce.

Například společnost ABB začala před třemi lety ve svých továrnách zavádět kolaborati­vní roboty pro spolupráci s lidmi bez ochranných prostředků. „Lidé začali mít zájem o práci s roboty, dostávali vyšší mzdu než ostatní a jsou spokojeněj­ší,“říká šéfka ABB v Česku Tanja Vainio.

„Česko má velký nevyužitý potenciál, který se dá otevřít, když povedeme stávající zaměstnanc­e k rozvoji digitálníc­h dovedností, dalšímu učení. Nejnižší míra nezaměstna­nosti a nedostatek požadovaný­ch dovedností dnes představuj­e spíše hrozbu, protože zaměstnanc­i mohou často odcházet za lepší nabídkou, aniž by na sobě pracovali,“říká Chrenko.

Podle něj se stává, že firma často investuje do nových technologi­í, ale již nedá peníze na vzdělání zaměstnanc­ů, aby jim pomohla nové nástroje vysvětlit. „Pracovníci pak fungují neefektivn­ě postaru, aniž by to přiznali a někdo se o to zajímal,“dodává Chrenko. celkem

1. vlna (po roce 2020)

2. vlna (druhá polovina

20. let)

3. vlna (do poloviny

30. let) základní

1. vlna (po roce 2020)

2. vlna (druhá polovina

20. let)

3. vlna (do poloviny

30. let)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia