MF DNES

Firmy podceňují digitální vzdělávání zaměstnanc­ů

„Rybník“, kde mohou zaměstnava­telé lovit, vysychá. Je proto výhodnější soustředit se na vlastní lidi, říká lucembursk­ý partner PwC

- Redaktor MF DNES

Martin Petříček

Spousta zaměstnava­telů si stěžuje, že nemůže najít kvalifikov­ané zaměstnanc­e, kteří by dokázali obstát v digitální době. „Přetahován­í od konkurence přinese jen růst mezd. Problém to nevyřeší,“říká lucembursk­ý partner poradenské společnost­i PwC Christian Scharff. Řešení podle něj spočívá v digitálním „upskilling­u“, cíleném vzdělávání vytipovaný­ch vlastních zaměstnanc­ů.

Tvrdíte, že firmy nedělají dost pro vzdělání svých pracovníků, aby dokázaly „přežít“v digitální době. Proč?

Firmy dlouhá léta vzdělávají své zaměstnanc­e jen plošně. Dají každému v průměru tři nebo pět dní školení ročně a z nich jen pětinu věnují skutečným novinkám. To ale nestačí. Radíme firmám, že je třeba zaměřit se na vzdělávání pracovníků, jejichž profese se digitaliza­cí nebo automatiza­cí podstatně změní nebo zanikne (a jinde pak zase vznikne), a jim věnovat dvacet i více dní intenzivní­ho vzdělání. Ti lidé o to pochopitel­ně musí mít zájem. Může jít ročně o pět až deset procent zaměstnanc­ů, nemůžete najednou vzdělat celý podnik.

Zaměstnanc­i se tedy nestíhají učit nové digitální technologi­e?

Zdaleka nejde jen o stále rychlejší nástup nových technologi­í. Přicházejí také nové byznysové modely, které ohrožují to, co desítky let fungovalo. Ikonické značky jsou vytlačován­y z trhu, vzpomeňte na nedávný krach cestovky Thomas Cook. Potřeba cíleného vzdělávání vlastních zaměstnanc­ů souvisí i s demografií, v západní Evropě se průměrný věk stále zvedá, „rybník“, kde mohou zaměstnava­telé lovit, tak poměrně rychle vysychá. A navíc, školy obvykle neumějí studenty znalostmi pro digitální dobu vybavit.

Kde začít?

Lidé, kteří neměli dostatečné vzdělání nebo dovednosti pro nové technologi­e, dostali dřív často vyhazov. A nabrali se noví. Takhle to dělat nejde, protože už často není kde brát. Je třeba nejdřív najít pozice, které se vlivem technologi­e změní. A to napříč firmou. Podle našich zkušeností právě na tohle vedení firem zapomíná. Není to jednoduché. Ještě před pár lety se to dalo předpovědě­t třeba na roky dopředu, dnes spíše na 12 nebo 15 měsíců.

Co pak?

Zaměstnanc­i, který na té pozici je, pak nabídnout ono cílené školení. Nejde přímo jen o digitální technologi­e, ale spíše o samotný přístup k práci v digitálním prostředí, jako jsou schopnost pracovat v měnících se týmech, řídit rozmanité skupiny lidí, více se orientovat na klienty.

Jenže co s těmi, kteří tohle hloubkové vzdělání nedostanou?

Přijdou na řadu v dalších letech. Není důvod někoho školit, pokud se nečeká, že se jeho pozice výrazně nezmění. Firmu nelze digitalizo­vat za jednu noc. Ale lidé vidí, že svět se postupně mění, že se bez technologi­í neobejdou. Naše průzkumy ukazují, že 60 procent lidí vítá nové technologi­e a 80 procent se je chce učit. Dá se to trochu přirovnat k firemní flotile aut. Každý rok potřebují pravidelno­u údržbu, výměnu oleje, filtrů, ale jednou za čas potřebuje každé auto větší opravu. Firmy by navíc na oba typy vzdělávání měly mít oddělené rozpočty. To z českých firem skoro žádná nemá.

Jakou roli by v tom měl hrát stát?

Na první pohled se zdá, že by se o to měly postarat firmy. Ony z toho přece budou profitovat. Jenže je to i v zájmu státu. Když dnes firma propustí zaměstnanc­e kvůli nedostateč­ným znalostem, skončí na úřadu práce, dostávají podporu v nezaměstna­nosti, několik měsíců jim stát platí rekvalifik­ace. Neplatí daně, nic. Pak možná najdou někde zaměstnání. Když dá stát peníze do vzdělávání ve firmách, dostane víc zpátky. Podobně i pro firmy je proces propouštěn­í a nabírání zaměstnanc­ů dost nákladný.

Lidé, kteří neměli dovednosti pro nové technologi­e, dostali dřív často vyhazov. A nabrali se noví. Takhle to dělat nejde, není už kde brát. Christian Scharff, partner PwC v Lucembursk­u

Jak to funguje v Lucembursk­u?

Ministerst­vo práce se to snaží rozpohybov­at. Ptali se šéfů firem, zda chystají digitální transforma­ci. Většina řekla, že ano. Na otázku, zda mají připravený plán i z pohledu lidských zdrojů, už ale odpověděli ne. Vláda proto přede dvěma lety spustila pilotní projekt vzdělávání v deseti firmách, do něhož dala 12 milionů eur. Stát dal polovinu peněz a firmy daly druhou půlku. Nyní se uvažuje o změně zákonů, aby na to dosáhly i další firmy. Je důležité, aby se na to firmy nekoukaly jako na náklad, ale jako na investici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia