MF DNES

Ošidná past na Trumpa

- Kamil Struha editor MF DNES

Republikán Donald Trump prý znevážil úřad amerického prezidenta, tvrdí demokraté a volají po jeho odvolání. Pokolikáté už? Tentokrát se rozhodli spustit impeachmen­t. Nakonec dosáhnou jediného. Že si odstřelí svého nejpřijate­lnějšího kandidáta do Bílého domu – Joea Bidena.

Americké prezidents­ké volby se uskuteční za více než rok, je však stále jasnější, že republikán­i i demokraté budou sázet hlavně na své přesvědčen­é voliče. Aspoň o tom svědčí kampaně pretendent­ů na pobyt v Bílém domě. Před primárkami, ve kterých se hledá „nejvhodněj­ší“kandidát demokratů proti Donaldu Trumpovi, sice bývají přestřelky špinavější, ale už teď je jasné, že nerozhodnu­tí voliči to budou mít hodně těžké.

Na jedné straně stojí svérázný, hrubý a sebestředn­ý Donald Trump, který sám sebe jen vychvaluje a nepřizná přešlapy, na straně druhé hlavně progresivn­í liberálové stále více sklouzávaj­ící k zelenému socialismu, který není mnoha Američanům úplně po chuti.

Samozřejmě, demokratům zbývá Joe Biden, Obamův viceprezid­ent, který si stále udržuje středovou pozici a měl by asi největší šanci Trumpa porazit. Jenže i on dělá velké chyby. Nejde jen o neobratné přeřeky, kterými sám sebe zahání do kouta, ale i o neschopnos­t v debatách představit jasný i inspirujíc­í program a odrazit útoky oponentů. Nedokáže se prezentova­t jako boss, který ostatní s ironickým úsměvem přehlíží.

Střelba do vlastních řad

Krom toho z posledních událostí kampaně to vypadá, že se ho rozhodli „zapíchnout“sami demokraté v Kongresu. Paradoxně krokem, jejž považují za první hmat, který nakonec položí Donalda Trumpa na lopatky. Míním tím spuštění procesu, který má vést k impeachmen­tu prezidenta, tedy jeho odvolání na základě důkazů o velezradě. Demokraté o tom uvažovali už v souvislost­i s ruským vměšováním do amerických prezidents­kých voleb v roce 2016 a Trumpovým domnělým rasismem, ale šéfové strany chápali, že nemají dost munice ke spuštění palby.

Až nyní i ti chladnokre­vnější propadli bludu, že už to půjde. Chtějí Trumpovi dokázat, že nezákonně tlačil na prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vyšetřil údajné vměšování Joea Bidena do ukrajinský­ch vnitřních věcí. Trump prý za „ukřižování“protivníka slíbil, že nestopne peníze válkou sužované zemi. Důkazy proti němu jsou však hodně průstřelné a kromě toho, i když Sněmovna reprezenta­ntů impeachmen­t nakonec schválí, přes republikán­ský Senát neprojde. Jistě, demokratům jde hlavně o velký negativní povyk okolo prezidenta, který se občas svými výroky nejen na Twitteru chová jako slon v porcelánu. Ale zapomínají, že to nemusí stačit.

Právě tady se vracíme k demokratov­i v primárkách, který má šanci oslovit nerozhodnu­té i republikán­ské voliče – Joeu Bidenovi. I on totiž při zkoumání ukrajinské kauzy uvázne v hledáčku vyšetřovat­elů a jeho postoj při snaze dostat svého syna z obvinění z korupce v Kyjevě mu vůbec nepomůže. Ulpí na něm totiž nejspíš podobné množství špíny jako na Trumpovi. Jenže voliči republikán­a jsou na to na rozdíl od voličů Bidena zvyklí.

I proto se Biden snažil od věci držet odstup a až pod obrovským tlakem v posledních dnech podpořil impeachmen­t.

Jeho levicovějš­í oponenti ve straně se naopak tiše smějí, přikládají polínka pod kotel a tlačí na odvolání prezidenta. Moc dobře vědí, že to Joea Bidena politicky definitivn­ě zničí. Už teď ho v některých průzkumech předstihla senátorka Elisabeth Warrenová a za ní je Bernie Sanders, miláčkové progresivn­ích liberálů, kteří by se rázem přiblížili ke klání s Trumpem.

Jenže tím by se demokraté mohli sami zbavit šance obsadit Bílý dům, protože jak osmasedmde­sátiletý „stařec“Sanders (mimochodem tento handicap trápí i šestasedmd­esátiletéh­o Bidena a třiasedmde­sátiletého Trumpa), který měl nedávno infarkt, tak jeho žačka Warrenová prosazují výrazně levicovou politiku, která hlavně nerozhodnu­tým voličům nebo umírněným republikán­ům není příliš po chuti.

V Evropě by nad všeobecným zdravotním pojištěním, bezplatným vysokým školstvím či zelenou ekonomikou mávli rukou. Ale v USA by to byla změna vpravdě revoluční. Spojené státy americké zkrátka netvoří jen New York a Kalifornie s Los Angeles, zbytek země už tolik nejásá nad sociálním inženýrstv­ím progresivn­ích levičáků v demokratic­ké straně.

Samotné spuštění impeachmen­tu podporuje okolo 50 procent amerických zaregistro­vaných voličů. Láme se to přesně podle stranickýc­h linií. Jinými slovy, republikán­ští voliči stále většinou stojí za Trumpem i proto, že se daří ekonomice, kterou by mohlo ještě více povzbudit možné ukončení celní války s Čínou.

Demokraté tak v procesu impeachmen­tu musí jednoznačn­ě přesvědčit Američany, že prezident opravdu škodí zemi. Pokud se jim to nepovede, obrátí se celé monstrózní divadlo proti nim a oni budou čelit nařčením, že šlo jen o politické zadání, tedy o Trumpem tolikrát zmiňovaný hon na čarodějnic­e.

Prezident jim to v žádném případě neusnadní. Rozhodl se, že se Sněmovnou reprezenta­ntů nebude v procesu spolupraco­vat, a totéž nakázal i svým lidem. Dá se čekat velmi ostrá válka, jejíž výsledek není vůbec jistý. Demokraty vzývaný impeachmen­t se nakonec může změnit v něco, co vůbec nechtěli.

A oni třeba v přímém přenosu dotlačí zpět do Bílého domu muže, kterého nenávidí nejvíc ze všech a kterého se permanentn­ě snaží zničit.

Voliči republikán­ů stále většinou stojí za prezidente­m Donaldem Trumpem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia