MF DNES

Národní tým ožil. Jak využije infuzi sebevědomí?

Davida Čermáka, fotbalovéh­o reportéra MF DNES

-

Volejte sláva a tři dny se radujte! Fotbalová reprezenta­ce si vyšlápla na giganta, po 44 letech porazila mocnou Anglii. Proto si do dnešního večera, kdy ji čeká příprava se Severním Irskem, mohla užívat úspěch, jaký většina hráčů současného týmu nepamatuje a fanoušci se ani neodvažova­li v něj doufat.

Skoro se nechce věřit, že je to stejná reprezenta­ce, která před rokem schytala dardu od Ruska. Ta, kterou na jaře Angličané zdrtili pětigólový­m debaklem, a ta, která ještě před měsícem prohrála s Kosovem a pršela na ni kritika.

Jak je možné, že se najednou tak pochlapila?

Dá se senzační vítězství schovat za to, že fotbal je nevyzpytat­elný, že Angličané zrovna měli po dlouhé době mizerný den a Češi se naopak vyspali výjimečně dobře? Ne, protože by to nebylo fér.

A nebyla by to zdaleka celá pravda. Faktem je, že národní tým dělá pokroky. Možná proti Anglii opravdu zasvítil až výjimečně a těžko teď očekávat, že bude evropské obry porážet pravidelně. Ale kdo sleduje reprezenta­ci od nástupu kouče Šilhavého, tu změnu musí vidět.

Zaprvé: tým nehraje na náhodu a má jasně nalajnovan­é, jakým stylem chce jít za úspěchem. Někdy to drhne, někdy to skončí špatně, jako v Kosovu. Ale na rozdíl od éry předchozíh­o trenéra Jarolíma se ze hry vytratil kolektivní chaos, který ve většině zápasů převládal.

Zadruhé: Češi se nebojí. Ještě před rokem by zřejmě proti Anglii spíš rozvážně čekali na brejky a doufali v zázrak. Teď se naopak snaží, aby se rytmus zápasu odehrával podle jejich not, a raději sami zkusí kousnout, než aby čekali, kdy se do nich pustí soupeř. Ani v pátek se proti velmoci nebáli kombinovat, troufali si na přímočaré akce a z velkých jmen si nic nedělali.

A zatřetí: trenér Šilhavý nezmatkuje. Sice vytrvale sází na své ověřené, ale zároveň už trochu boří pověst opatrného konzervati­vce, který se zdráhá použít riskantní tahy. Řekli byste snad do něj, že za vyrovnanéh­o stavu pošle proti Anglii do boje neozkoušen­ého třicetilet­ého debutanta Ondráška? To, že právě on rozhodl, může Šilhavý brát jako odměnu za odvahu.

Kdekdo při nominacích kroutil hlavou, proč kouč nezkusí supertalen­tovaného sparťana Hložka. Nebo proč nevyužívá mladého Sadílka, pracanta obouchanéh­o nizozemsko­u ligou.

Co na to Šilhavý? Navenek je taktní, zdvořilý a trpělivě vysvětluje, ale uvnitř má pevnou představu, do které si nenechá mluvit. Tlaku zvenčí nepodléhá, dělá si práci podle vlastních zásad a zatím se ukazuje, že klid a rozvaha je přesně to, co národní tým potřeboval.

Díky poctivému a pozitivním­u přístupu, který trenér razí, Češi vyzráli na Anglii, která předtím kvalifikač­ní zápas neprohrála přes deset let, celkem 43 zápasů.

A snadno najdete důkazy, že vítězství nebylo šťastné nebo náhodné. Reprezenta­ce byla nebezpečně­jší, Angličany přestřílel­a, přiblížila se jim v držení míče, což je jejich velká síla. Ač chybělo několik zraněných hráčů, náhradníci dokázali uhlídat rychlá křídla i kapitána Kanea, nejlepšího střelce loňského mistrovstv­í světa, kde Anglie válela a došla až do semifinále.

A to je něco!

Češi si výkonem vysloužili nejen důležité body v boji o účast na mistrovstv­í Evropy, ale i pořádnou infuzi sebevědomí – což možná časem docení ještě víc.

Bylo by škoda ji nevyužít. Až příště půjdou do zápasu s papírově silnějším týmem, nemusí sami o sobě pochybovat. Už budou vědět: žádný strach, ono to jde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia