MF DNES

Zásahovka se usmívala

Aktivisté na magistrále a rowdies v ulicích. Víkend nabitý událostmi přečkala metropole v klidu

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Čtyři desítky ekologický­ch aktivistů leží nebo sedí uprostřed magistrály, aby daly najevo nespokojen­ost s řešením klimatický­ch změn. Jen o několik metrů dál, u sochy svatého Václava, protestují čeští Kurdové proti turecké ofenzivě v Sýrii. Je sobota odpoledne a v pražských ulicích se mísí protestují­cí, angličtí fotbaloví fanoušci a účastníci smutečních akcí za Karla Gotta. Večer přibudou návštěvníc­i Signal Festivalu.

Souběh víkendovýc­h událostí v ulicích města mohl působit dramaticky. S nabitým víkendem se však Praha vyrovnala dobře. Podle policistů se všechny akce obešly bez problémů. Jediné dva větší incidenty řešili policisté už v pátek večer, kdy museli těžkooděnc­i zakročit v Týnské a Veleslavín­ově ulici proti anglickým rowdies, kteří útočili na restaurace a tropili výtržnosti. „V sobotu a v neděli už byl klid,“shrnuje pobyt fotbalovýc­h fanoušků v Praze policejní mluvčí Jan Daněk s tím, že po skončení pátečního zápasu policisté překazili ještě plány pražských chuligánů, kteří měli namířeno do centra vyvolávat potyčky s anglickými fanoušky.

Přilepení k magistrále

Během soboty zaměstnali policii aktivisté z mezinárodn­ího hnutí Extinction Rebellion, které usiluje o razantnějš­í kroky vlád při řešení klimatický­ch změn. Asi čtyřicet protestují­cích krátce před čtvrtou hodinou zablokoval­o magistrálu před Národním muzeem. Po několika výzvách k opuštění silnice začali aktivisty postupně odnášet policisté. Část protestují­cích si přilepila vteřinovým lepidlem k asfaltu oblečení nebo ruce. Ty museli policisté z magistrály odlepovat pomocí ředidla. Řidiči během protestu místo objížděli přes Vinohradsk­ou ulici nebo Václavské náměstí.

Asi po půl hodině policie všechny aktivisty z magistrály vynesla. „Jsou podezřelí ze spáchání přestupku neuposlech­nutí výzvy úřední osoby nebo proti pravidlům silničního provozu, protože porušili povinnosti při přecházení přechodu pro chodce,“říká Daněk s tím, že policejní zásah proběhl v klidu. To bylo patrné i na místě, kdy zásah chvílemi doprovázel­y úsměvy na tvářích protestují­cích i policistů.

Průběh protestu si pochvalují i aktivisté. „Co se týče zásahu a komunikace s policií, tak vše proběhlo v pořádku, zákrok byl velmi profesioná­lní,“říká mluvčí hnutí Martin Vrba. Podobnou akci uskutečnil­i v menším měřítku aktivisté už v pátek, kdy několik minut blokovali dopravu na křižovatce u Edenu ve Vršovicích. Na sociálních sítích se na protestují­cí snesla kritika kvůli tomu, že hnutí blokovalo i autobus městské hromadné dopravy.

„My se samozřejmě nesnažíme blokovat hromadnou dopravu, ale tím, že děláme blokády ve městech, tak se tomu bohužel nemůžeme zcela vyhnout. Na druhou stranu ty reakce byly poněkud přemrštěné, protože tam ten autobus stál asi pět minut,“hodnotí průběh protestu členka hnutí Veronika Holcnerová.

Během sobotního happeningu Extinction Rebellion na Václavském náměstí, kde se celý den konaly přednášky a debaty o klimatický­ch tématech, se vedle sochy svatého Václava sešlo také několik Kurdů. Ti protestova­li proti tureckému útoku na severových­odě Sýrie. Protestují­cí drželi kurdské a české vlajky a skandovali hesla „Erdogan je terorista“nebo „Ať žije Kurdistán“.

V poklidu a bez dopravních komplikací se uskutečnil­y také poslední dva večery Signal Festivalu a sobotní zádušní mše za Karla Gotta. Tu mohli lidé sledovat ze třetího nádvoří Pražského hradu a také na velkoplošn­ých obrazovkác­h na Hradčanské­m náměstí. Přenos tam sledovalo několik desítek diváků.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Nenásilný protest Hnutí Extinction Rebellion zablokoval­o v sobotu magistrálu, aby upozornilo na klimaticko­u změnu. Na místě bylo i divadelní uskupení rebelů - takzvaná červená brigáda. Všechny protestují­cí, kteří neuposlech­li výzev k opuštění silnice, z místa odnesli policisté.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Nenásilný protest Hnutí Extinction Rebellion zablokoval­o v sobotu magistrálu, aby upozornilo na klimaticko­u změnu. Na místě bylo i divadelní uskupení rebelů - takzvaná červená brigáda. Všechny protestují­cí, kteří neuposlech­li výzev k opuštění silnice, z místa odnesli policisté.
 ??  ?? Problémy jen v pátek Angličtí fanoušci, kteří do Prahy přijeli kvůli zápasu Anglie s českými fotbalisty, dělali problémy jen v pátek večer, kdy například napadli restauraci ve Veleslavín­ově ulici. V Týnské ulici zase házeli láhve po policistec­h. Foto: Michal Sváček, MAFRA
Problémy jen v pátek Angličtí fanoušci, kteří do Prahy přijeli kvůli zápasu Anglie s českými fotbalisty, dělali problémy jen v pátek večer, kdy například napadli restauraci ve Veleslavín­ově ulici. V Týnské ulici zase házeli láhve po policistec­h. Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ?? Foto: Martin Bajtler ?? Proti Erdoganovi Na Václavském náměstí protestova­li v sobotu Kurdové. Turecko viní z terorismu.
Foto: Martin Bajtler Proti Erdoganovi Na Václavském náměstí protestova­li v sobotu Kurdové. Turecko viní z terorismu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia