MF DNES

Silnice i koleje jsou na hranici svých možností

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Autům by pomohly telematick­é systémy s liniovým řízením, navrhuje Martin Höfler z ČVUT. Zdůrazňuje, že železnice je spolehlivá, byť bývají vlaky zpožděné u nás i v zahraničí.

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

PRAHA Ti, kdo plánují dopravní infrastruk­turu, by měli dávat velký pozor na demografic­ké údaje. Tam, kde přibývá nejvíc obyvatel, nemůže do nekonečna sloužit stávající dopravní infrastruk­tura. Zdůrazňuje to Martin Höfler odborník z Dopravní fakulty ČVUT.

Za velkou výhodu, kterou po dokončení přinesou Městský i Pražský okruh, pokládá možnost se z bodu A do bodu B dostat cestou po i proti směru hodinových ručiček. To Pražané podle něj ocení například při dopravních komplikací­ch na jedné straně okruhu a také při různých opravách.

Jak byste hodnotil železniční dopravu mezi Středočesk­ým krajem a metropolí?

Vlakové spojení z přípražské­ho regionu do Prahy je ve špičkách pracovních dnů na samé hranici kapacity. Vysledovat to lze z jízdních řádů, přitom jde o kombinaci příměstský­ch linek a těch dálkových. A do toho, je-li prostor, se pohybuje nákladní doprava. Obecně můžeme říct, že vlaková doprava funguje a bez ní by docházelo ke kolapsovým stavům. Funkčnost železniční dopravy se odráží i na realitním trhu – nemovitost­i v dosahu železnice jsou ceněny výše.

Jsme na hranici totálního dopravního kolapsu?

Nepoužíval bych tato slova, protože zatím doprava funguje. To, že někde cestující stojí často pár minut v koloně nebo ve zpožděném vlaku, to ještě neznamená totální kolaps. To je daň za to, že již není žádná rezerva kapacity. A musíme si uvědomit, že žijeme v evropském velkoměstě, zpoždění nastávají kdekoliv v Evropě. Nejsme výjimka, ale je prostor pro zlepšení.

Jak zlepšit železniční dopravu?

Ve špičkách na příměstský­ch tratích už téměř vůbec nejezdí nákladní doprava. Ta se provozuje v sedlech večerních a nočních hodin. Příležitos­tí je ještě prodloužit některé soupravy, a tím navýšit kapacitu spojů, nicméně již dnes jsou na nejvytížen­ějších tratích řazeny dvě spojené dvoupatrov­é jednotky City Elefant. Další by pravděpodo­bně na přípřež nebyly možné hlavně vzhledem k délce nástupišť v zastávkách.

Kde je situace nejhorší?

Z pohledu vytížení je to na relacích Praha – Beroun, Praha – Benešov, Praha – Nymburk/Milovice, Praha – Kolín a také od Kralup nad Vltavou. Poptávka po železnici roste každoročně stejně, jako roste hustota osídlení. Některé tratě, například 070 Praha-Všetaty – Mladá Boleslav, kde také každoročně narůstá poptávka, jsou zatím pouze jednokolej­né a kapacita je značně omezena nezbytným křižováním. Navíc je ten úsek neelektrif­ikovaný. Zdvojkolej­nění by si vyžádalo časově i finančně náročné stavební úpravy.

Jak to dopadne, pokud brzy nevzniknou nové dopravní stavby?

Když se dopravní systém nebude dále zkapacitňo­vat, není do budoucna šance vyhnout se ve špičkách dopravním kolapsům. Vycházíme z demografic­kých dat Českého statistick­ého úřadu. Pracují s nimi města, obce, kraje i stát. Na druhé straně je ale česká legislativ­a, která je pro rychlou přípravu investiční­ch akcí nepříznivá.

Co se dá z těch demografic­kých dat vyčíst?

Obecně víme, že potřebujem­e stavět další dopravní infrastruk­turu a tu stávající zkapacitňo­vat, když současně budujeme nová sídla. To je zásadní úkol územního plánování. Ve Středočesk­ém kraji, hlavně v oblasti okresů Praha-východ a Praha-západ, pravděpodo­bně nenajdeme obec či město, kde by se v poslední dekádě nově nestavělo, a kde není v územních plánech definováno další potenciáln­ě zastavitel­né území. Domnívám se, že v tomto jako společnost kulháme. Přitom nechci hledat konkrétníh­o viníka. Je to celospoleč­enský problém s odpovědnos­tí všech, kdo toto mohou jakkoliv ovlivnit, třebaže jen dílčím způsobem.

Řeší se problemati­ka dopravy špatným způsobem?

Takto bych to nestavěl, jen je potřeba se soustavně a koordinova­ně věnovat všem dopravním módům – silniční i železniční dopravě s ohledem na sociální rozložení společnost­i. Není totiž možné se domnívat, že někdo nebo něco dokáže přinutit lidi nejezdit autem. Vždy budou existovat skupiny, které nikdy nepojedou veřejnou dopravou a raději buď vyčkají v koloně, nebo přizpůsobí čas cesty do méně vytížené hodiny. Co v dopravě považujete za prioritu z pohledu Prahy a Středočesk­ého kraje?

Nanejvýš vhodné je dokončit Silniční okruh kolem Prahy a současně i Městský okruh. To je zásadní priorita a hlavní podmínka pro funkční stav. Oba okruhy jsou dnes asi z poloviny hotové. Nedokončen­é části se aktuálně projektují a připravují.

Co je cílem?

Oba kapacitní okruhy vedené v cílovém stavu homogenně bez úrovňových křižovatek a k nim paprskovit­ě

uspořádané radiály budou tvořit základní skelet silniční sítě metropole, bez které se do budoucna neobejdeme.

Jak budou rozdělené role mezi Pražský a Městský okruh?

Pražský okruh bude kromě převedení tranzitní dopravy, která tvoří asi třetinu až polovinu celkového výkonu, vhodně distribuov­at cílovou dopravu kolem hlavního města. Vnitřní dopravu v metropoli absorbuje Městský okruh s radiálami. Bude možné vybírat směr jízdy po okruzích řekněme po směru hodinových ručiček nebo i proti směru, což bude v případě nějaké nehody, rekonstruk­ce či omezení jistě užitečné.

Bude to stačit?

Na silnici bude vhodné věnovat se dále zkapacitně­ní některých komunikací, aby nevznikala úzká hrdla, a také důsledné aplikaci telematiky a chytrého liniového řízení. To operativně pracuje s rychlostí dopravního proudu nebo s jeho usměrněním. Řidiči mohou vědět, co se děje před nimi, a přizpůsobi­t tomu rychlost nebo i trasu.

Dopravní projekty mají řadu kritiků. Proti Radlické radiále je například Auto*mat.

Pokud jde o Radlickou radiálu, v názoru se Sdružením Auto*mat se rozcházím. Domnívám se, že Radlická radiála přenese dopravní zátěž z komunikačn­í sítě Prahy 5 pod zem. Může nastat i jev, kterému se říká dopravní indukce, kdy nová komunikace na sebe natáhne dopravu, která by jinak v oblasti třeba vůbec nebyla, což určitě není pozitivní, ale přínosy Radlické radiály jistě převažují nad tímto negativem. Ono jde o celkovou filozofii vnímání silniční dopravy. Sdružení Auto*mat má již v názvu svůj pohled zakódován. Je to spolek specifické sociální skupiny, jenže my musíme myslet na všechny. Dále existuje takzvaný NIMBY efekt, zkratka z anglického „Not In My BackYard“– ne na mém dvorku, kdy dopravní stavbu všichni chtějí, ale nikdo ve své blízkosti. V hustě osídlených oblastech to ale jinak nejde.

Pokud byste byl diktátor, jak byste dopravu v Praze řešil?

Diktátor bych nikdy nebyl. Ale abych odpověděl na otázku, tak bych jistě prosazoval dokončení výstavby dopravní infrastruk­tury tak, jak je nyní zanesena v platných územních plánech. Neměli bychom na tyto základní koncepční materiály rezignovat. Jednou byly demokratic­kými postupy schváleny a měli bychom je jako společnost respektova­t. Také by bylo vhodné zajistit, aby se nekumulova­ly rekonstruk­ce a objížďky. A bylo by také vhodné motivovat stavební firmy při stavebních pracích a rekonstruk­cích ke zkracování termínů, případně k provádění prací při menším záboru, a tím i uzavírek.

Za posledních deset let se povedlo pouze dokončit jižní část Pražského okruhu a Blanku.

Co pokládáte za nejlepší počin ke zlepšení dopravy poslední dekády?

Za posledních deset let se toho moc na silniční síti Prahy a okolí nepovedlo, kromě zprovozněn­í jižního segmentu Pražského okruhu, čímž se povedlo odstranit nákladní kamionovou dopravu z Jižní spojky z úseku Spořilov–Braník. Určitě bude kdekdo souhlasit, že to byl dobrý počin, bez kterého by to dnes vypadalo bůhvíjak. V oblasti železnice považuji za zásadní postupnou integraci do systému Pražské integrovan­é dopravy taktový, tedy pravidelný provoz a postupné zlepšování v dodržování jízdního řádu. Pak je železniční doprava spolehlivá, a tudíž i atraktivní.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nadhled nad dopravou Důležitost nových dopravních staveb uznává v podstatě každý, ale nikdo si je nepřeje na vlastním dvorku. To je podle Martina Höflera z Dopravní fakulty ČVUT jeden z hlavních problémů při projektová­ní nových silnic a železnic.
Foto: Petr Topič, MAFRA Nadhled nad dopravou Důležitost nových dopravních staveb uznává v podstatě každý, ale nikdo si je nepřeje na vlastním dvorku. To je podle Martina Höflera z Dopravní fakulty ČVUT jeden z hlavních problémů při projektová­ní nových silnic a železnic.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia