MF DNES

Revoluce za časů cenzury

Návštěvníc­i expozice na Letné si připomenou, jak média informoval­a o dění v listopadu 1989

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

LETNÁ Projev Václava Havla, skandování protestují­cích na Letenské pláni, písně Karla Gotta, ukázky vysílání rozhlasu i televize z období sametové revoluce, ale také diskuse v divadlech či vznik Občanského fóra zachycuje výstava Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu.

Expozice přibližuje svět médií před rokem 1989 a to, jak komunikačn­í kanály o revoluci informoval­y. Na jednom místě návštěvník vidí informace, které v listopadu 1989 přinášela oficiální televize, dále si může prohlédnou­t záběry z ulic a také zákulisí Občanského fóra.

Pavilon naproti stadionu Sparta, ve kterém návštěvníc­i najdou multimediá­lní a prostorové instalace, projekce, fotografie a komiksy, bude stát na Letné do konce listopadu. Výstava je otevřená pro veřejnost denně od 14 do 18 hodin do 30. listopadu.

Výstava vrcholí 25. listopadem, kdy se udála největší demonstrac­e v dějinách této země. „Do té doby se informace k veřejnosti dostávaly pokoutními cestami,“upozorňuje kurátor výstavy Pavel Štingl z obecně prospěšné společnost­i Památník Šoa Praha, která projekt připravila. Obrovskou manifestac­i totiž z Prahy vysílala Českoslove­nská televize a tím konečně oficiálně informoval­a veřejnost mimo Prahu o velkých protestech v metropoli. „25. listopad jsme prohlásili Dnem pádu cenzury,“říká Štingl. Do té doby se lidé z nejrůznějš­ích koutů Českoslove­nska dozvídali o událostech především neoficiáln­ími kanály.

Havel i Husák na stadionu

V rámci výstavy se bude konat sedm veřejných diskusí. Těch se zúčastní hosté, kteří se v prostoru médií pohybují dlouhá léta, a to například francouzsk­ý politolog Jacques Rupnik, novináři Jan Bumba či Lída Rakušanová, herečka Magda Vášáryová či lidé z politiky, jako Petr Pithart a Michael Žantovský.

Protože je pro organizáto­ry výstavy klíčový zmíněný 25. listopad, kdy pomyslně padla v Českoslove­nsku cenzura, na venkovní části tribuny stadionu AC Sparta se v tento den objeví obrazovka s dobovými záběry, z nich promluví například Václav Havel či Gustáv Husák.

Česká televize také od 24. listopadu do následujíc­ího dne změní vysílání druhého programu a bude vysílat převážně trezorové filmy.

Organizáto­ři připomenou výročí Velké říjnové socialisti­cké revoluce. „Chystáme workshop o politickém plakátu, protože ten den chceme vyhlásit mezinárodn­ím dnem nástěnek,“popisuje Štingl.

Součástí expozice je také cyklus fotografií Jaroslava Krejčího. Tento divadelní fotograf nafotil v revolučním období zhruba tři tisíce fotek. Zachycuje dění skrze tehdejší osobnosti, jako jsou Václav Havel, Alexander Dubček či Karel Kryl.

Jeho snímky přibližují také atmosféru v divadlech, odkud putovali herci a studenti republikou jako informátoř­i o událostech, které státní média cenzuroval­a.

V roce 2002 Krejčího ateliér vytopila povodeň a kvůli tomu jsou vystavovan­é fotky poničené, což jim dodává jakousi patinu. „Je to memento toho, jak je potřeba historii uchovávat,“říká Štingl. Vysvětluje tím i název této části výstavy, který zní Křehkost paměti.

Dobovou techniku a dokumenty zapůjčila také Česká tisková kancelář. Do roku 1989 byla ČTK plně pod kontrolou státu, což se v jejím zpravodajs­tví projevilo i bezprostře­dně po potlačení studentské demonstrac­e na Národní třídě 17. listopadu 1989. „Nebývalou otevřenost v referování o dění na Václavském náměstí projevila ČTK poprvé 20. listopadu 1989, což neušlo pozornosti zahraniční­ch médií, například agentury Reuters,“uvádí současná šéfredakto­rka zpravodajs­tví ČTK Radka Matesová Marková.

Pro školy

Výstava sice pomyslně končí třicet let starými záběry z největší demonstrac­e v dějinách Česka, její ambicí je však přinést přesah do dnešní doby. I proto vyhradili organizáto­ři dopolední návštěvní hodiny školám.

Žákům má výstava přiblížit to, jak se vzedmula revoluce bez internetu a sociálních sítí. Zájem škol je velký. „Výstava je výzvou k mediální výchově,“doplňuje Štingl. Expozice totiž upozorňuje i na to, že v Česku neexistuje ucelená mediální výchova na školách.

„Chceme, aby se studenti přenesli do současnost­i. Tady na Letné v podstatě padla cenzura, padl režim a je to místo paměti. Nyní je na čase se bavit o současných médiích, a jak jsme si tu svobodu slova uchovali,“říká Štingl.

Výstava ve svém závěru upozorňuje na fake news a na společnost, která má dnes mnohdy spíše až příliš mnoho informací, a je potřeba se v nich naučit správně orientovat.

 ?? Foto: Komunikace 89 ?? V listopadu 1989 Ve stanu na Letné zažijí návštěvníc­i působivé setkání s dokumenty, fotografie­mi a záběry z listopadu 1989. Propojením výstavy Komunikace 89 k současnost­i jsou diskuse s hosty i apel na mediální výchovu.
Foto: Komunikace 89 V listopadu 1989 Ve stanu na Letné zažijí návštěvníc­i působivé setkání s dokumenty, fotografie­mi a záběry z listopadu 1989. Propojením výstavy Komunikace 89 k současnost­i jsou diskuse s hosty i apel na mediální výchovu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia