MF DNES

Cestopis zabírá líp než krimi

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Části ženských těl poházené po třech městech mají účel i efekt. Horší je, že vyšetřovat­elé z daných zemí se v desetidíln­é krimisérii Princip slasti, jež dnes začne na ČT, chovají shodně jako existenciá­lní rozervanci, jaké by generální inspekce nepustila ani ke kontrole parkování.

Výrobně je projekt Ukrajiny, Polska a Česka nebývalý, zdatný producent Dariusz Jabłoński stál už u filmu Je třeba zabít Sekala – jenže coby režisér pěstuje v Principu slasti pouze mysteriózn­í šablonu.

Ach, je tu krásně

Z Polska vzešel také scenárista Maciej Maciejewsk­i, autor tamního populárníh­o krimiseriá­lu Glina, jejž však točil uznávaný znalec žánru Władysław Pasikowski. Konečně Varšava si ponechala i herecky zajímavou ženu zákona, již ztvárnila Małgorzata Buczkowska.

Co zbylo ostatním? Přímořské Oděse nejpřitažl­ivější kulisy, ve kterých vyniknou ostré rysy detektiva v podání Sergeje Strelnikov­a, a Praze netypický Karel Roden coby kriminalis­ta toužící po penzi a vnoučeti, jakož i dráždivě pokleslá role místa, kde se točí levné horory plné sexu, krve a mizejících modelek.

Seriál předstírá reálný čas, takže než se začnou národní nitky i lokální vyšetřovat­elé propojovat, jsme ve třetím dílu. Ale i pak se kriminalis­té hlavně svěřují, jak jsou osamělí, proč policista nemůže mít rodinu ani přestat kouřit a co ještě tak mají společného. Rodenův hrdina spí se státní zástupkyní, jejíž předchůdce je podezřelý snad ještě před úvodními titulky, Ukrajincův s novinářkou a Polka nezávazně s kdekým, zato poslouchá Českou filharmoni­i.

Vyprávění se noří do šedé sychravost­i po vzoru severské vlny, postavy zpravidla přijdou do prázdného domova, zují se, nalijí si a zvednou telefon. V pozadí naštěstí zabírá turistický cestopis od Moravy po Mazurská jezera, byť s povinnými výlevy „Ach, je tu krásně“a byť kamera občas zapomene přeostřit.

O původnosti detektivky rozhoduje sice až finále, ale naděje bledne, jak přibývají východní oligarchov­é, obchod s uhlím, obchod se zbraněmi, justice zapletená s mafiemi. A to vše téměř bez humoru, zato s příšerným dabingem, jehož nádechy či důrazy vyloženě rvou uši. Eurokrimin­álky jsou zkrátka víc obchodní než tvůrčí záležitost.

 ?? Foto: Česká televize ?? Karel Roden coby kriminalis­ta toužící po penzi a vnoučeti.
Foto: Česká televize Karel Roden coby kriminalis­ta toužící po penzi a vnoučeti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia