MF DNES

Otec a syn Heřmánkovi uvádějí komediální hit, který se zvrtne

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Navzdory neuvěřitel­ným malérům a dechberouc­ím katastrofá­m dohrají vždy až do konce. Alespoň o tom na svých stránkách ujišťuje pražské Divadlo Bez zábradlí, které v sobotu v premiéře uvede Hru, která se zvrtla.

O světový hit trojice britských autorů, který slavil úspěchy na West Endu i na Broadwayi a je ověnčený mnoha cenami, usilovala scéna okolo Karla Heřmánka už delší dobu. Ovšem pro nedávné provozní nejistoty se k tomu dostala až nyní. „Táta si to konečně splnil,“hlásí Karel Heřmánek mladší, který měl možnost v New Yorku spatřit slavné původní obsazení. Pražská scéna láká diváky na mysteriózn­í komedii. „Je to divadlo na divadle. Hra sama je parodie, má odstíny až k Monty Pythonům,“popisuje Heřmánek mladší.

„Pojednává o amatérském spolku, který se snaží zahrát mysteriózn­í drama Vražda na panství Haversham. A jakožto amatérům se jim to nedaří, takže postupně se úplně vše rozpadá,“naznačuje herec.

Herec, bratr i zahradník

„Ztvárňuji herce, který se jmenuje Max. V představen­í má Max dvě role, jednak hraje bratra zavražděné­ho a jednak zahradníka. Příběh má prostě několik vrstev,“naznačuje Heřmánek. „Jako herci tak musíme držet charakter, který zároveň hraje ještě někoho jiného. V tom to je zábavné, ale zároveň i náročné,“přibližuje úskalí.

Českou inscenaci režíruje jeho otec, ředitel divadla. Diváci už ji mohli vidět během září v několika předpremié­rách.

Vedle Heřmánka mladšího si v novince zahraje Josef Carda či třeba Dana Morávková. Po sobotní premiéře hrají novinku v Divadle Bez zábradlí hned v neděli a následně 22. listopadu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia