MF DNES

Kočner z kauzy Kuciak diktoval justici, jak má rozhodnout

Marián Kočner, podezřelý z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka, měl mít vliv na rozsudky

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA, BRATISLAVA „Hej. Máme tam jednu klientku, samozřejmě ne organizáto­rku. Jen si trochu pomohla. Kdyby se dalo vyhovět stížnosti. Číslo 34, Kornélia Č.,“napsal loni 22. března slovenský podnikatel Marián Kočner prokurátor­ovi Bystríkovi Palovičovi. Žádá po něm, aby prokuratur­a vyhověla stížnosti podnikatel­ky proti jejímu stíhání, o kterém rozhodoval prokurátor Zdenko Čaniga. Žena byla obviněna z krácení daní. „Hovořil jsem s ním, zatím kroutil hlavou, ale jak se bude jen trochu dát, pomůže,“odepisuje prokurátor Palovič. A Kočner už jen krátce, bez detailů: „Nabídka 30.“

Jak ukazuje jejich šifrovaná komunikace přes aplikaci Threema, Kočner si spravedlno­st uměl pro sebe či své blízké koupit. Slovenská policie získala důkazy v rámci vyšetřován­í vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, když Kočnerovi a následně i Palovičovi a dalším prokurátor­ům, náměstkům i soudcům zabavila telefony.

Aplikaci Threema, kterou většina z nich pravidelně promazával­a, dokázala policie rozkódovat a obnovit. Pracuje s verzí, že „Nabídka 30“znamenala 30 tisíc eur. Prokurátor Čaniga však stížnosti podnikatel­ky nevyhověl, případ dosud neskončil a odmítá, že by jej kdokoliv ovlivnil.

Tou dobou si Kočner a Palovič psali velmi čile. Vyměnili si 188 zpráv, třikrát si přes aplikaci zavolali a domluvili si několik osobních schůzek, protože ty nejcitlivě­jší věci chtěli řešit z očí do očí.

„Už tě předvolali na výslech na příští týden ve věci novináře?“napsal Kočnerovi prokurátor 15. března. „Na výslech jdu ve středu,“odpoví stroze Kočner. A prokurátor Bystrík Palovič ho začne hned uklidňovat. „Výslech – jen jestli o něm víš, protože dnes jsem o tom mluvil s kolegyní na krajské prokuratuř­e,“informuje ho.

Dnes Palovič tvrdí, že nikdy nikoho neovlivňov­al. „Kategorick­y to odmítám,“řekl. Stejně tak už si dnes nevzpomíná prokurátor Zdenko Čaniga, zda se jej Bystrík Palovič ptal na obvinění podnikatel­ky Kornélie Č. „Určitě by si pamatoval, kdyby mu kdokoliv cokoliv nabízel, takže má za to, že k nějaké nabídce, která by mu byla prezentová­na, nedošlo,“vyjádřil se mluvčí krajské prokuratur­y Matej Izakovič. Podnikatel­ka je zatím stále stíhána, prokurátor její stížnosti nevyhověl a případ pokračuje.

Tisíce zpráv tajemnici

Kočner si dopisoval i se státní tajemnicí slovenskéh­o ministerst­va spravedlno­sti Monikou Jankovskou. Uloženou ji měl jako Jakub, což je jméno jejího syna. Vyměnili si – jen za osm měsíců – přes šest tisíc zpráv, které policie zadokument­ovala. Z nich vyplývá, že Jankovská byla hlavní spojkou Kočnera na soudkyni Zuzanu Maruniakov­ou, která loni v dubnu rozhodla, že jedna ze čtyř směnek ve sporu o televizi Markíza je pravá. Konkrétně směnka za 8,3 milionu eur, tedy v přepočtu za téměř čtvrt miliardy korun, kterou Kočner držel a potřeboval její uznání pravosti, aby nepřišel o peníze.

Skrze aplikaci Threema proto Kočner Jankovskou podle slovenské policie přímo úkoloval, jak má soudkyně rozhodnout, jaké důkazy připustit a kdy nařídit jednání. Tak aby vše časově zapadlo do sebe, jak Kočner potřeboval.

Jen pro pochopení: podnikatel Kočner, jeho pobočník Štefan Agh a bývalý ředitel televize Markíza Pavel Rusko dle policie měli zfalšovat čtyři směnky na 69 milionů eur a začali je od televize vymáhat.

Rozhodnutí o pravosti směnek – nebo alespoň jedné z nich – tak bylo pro Kočnera klíčové. Měl na ně v té době kupce, který chtěl mít alespoň relativní jistotu, že kupuje pravé směnky, a ne falzifikát­y. „Zajdeš za tou Zuzou? Dnes by byl kupec na směnky, stačilo by mu prvostupňo­vé rozhodnutí.

Nedává sice moc, ale hned. Ať už se něco konečně pohne, Vánoce jsou za dveřmi,“psal v listopadu před rozhodnutí­m Kočner. Za pár hodin dostal informaci: „Zuzka píše, že výborně. V pondělí to vyřídí,“odepsala Jankovská a v dalších zprávách vysvětlova­la, že jí musí být vděčná, protože ji do postu soudkyně dostala. „Já jsem z ní udělala to, co je, a přišel čas splatit dluh,“vysvětlova­la Jankovská Kočnerovi, proč ji bude soudkyně poslouchat. Maruniakov­á v minulosti pracovala právě na sekretariá­tu Jankovské, která byla soudkyní.

Vyhovět Kočnerovi však měla soudkyně Maruniakov­á strach. Bála se, že ji sledují Kočnerovi lidé, že ji odposlouch­ávají. A po kladném rozsudku že po ní zase půjde policie.

Nicméně 8. února loňského roku začalo líčení a Kočner si pochvalova­l, jak je „pokojná“. Následně líčení odročila na 22. února, ale ten den někdo nahlásil na soudu bombu a jednání se proto posunulo na 28. února.

Skončit na Kuciaka

Klíčovým se stal 26. únor – den, kdy policie nalezla těla zabitého novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Večer si Kočner, který je momentálně ve vazbě právě za falšování směnek a objednávku vraždy novináře Kuciaka, znovu dopisoval s Jankovskou o tom, jak je soudkyně připravena na další líčení. Jankovská mu odepsala, že soudkyně „je trochu vystrašená“. Kočner hbitě reaguje: „Tak ať dělá, co má. Nebo skončí na Kuciaka.“MF DNES se chtěla na okolnosti rozhodnutí o pravosti směnky zeptat přímo soudkyně Maruniakov­é, nicméně nepodařilo se ji kontaktova­t.

Jankovská dnes odmítá, že by s Kočnerem komunikova­la, třebaže právě kvůli porovnání autenticit­y zpráv i jí před několika týdny slovenská policie zabavila mobil.

Tak ať dělá, co má. Nebo skončí na Kuciaka.

Kočner přitom o ní mluvil jako o „opičce“, která udělá, co on řekne a bude chtít.

„Neznám ho, nekomuniko­vala jsem s ním ani napřímo, ani zprostředk­ovaně. Celý tento mediálně-politický cirkus se hluboce dotýká mé rodiny,“prohlásila Jankovská a rezignoval­a na svůj post tajemnice. Ještě dodala, že jde o popravu a svinstvo.

Bez práce však nebude. Vrátí se zpět do funkce soudkyně, protože tu podle zákona pozastavil­a kvůli své práci na ministerst­vu spravedlno­sti. Pracovat bude jako trestní soudkyně na bratislavs­kém krajském soudu.

 ??  ??
 ??  ?? Výhrůžka Policie rekonstruo­vala šifrovanou komunikaci Mariána Kočnera (vpravo), který je ve vazbě i kvůli spojitosti s vraždou slovenskéh­o investigat­ivního novináře Jána Kuciaka (nahoře a vlevo). Měl v ní pohrozit, že soudkyně „skončí na Kuciaka“, pokud nerozhodne, jak on chce. 3x foto: Profimedia
Výhrůžka Policie rekonstruo­vala šifrovanou komunikaci Mariána Kočnera (vpravo), který je ve vazbě i kvůli spojitosti s vraždou slovenskéh­o investigat­ivního novináře Jána Kuciaka (nahoře a vlevo). Měl v ní pohrozit, že soudkyně „skončí na Kuciaka“, pokud nerozhodne, jak on chce. 3x foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia