MF DNES

Triumf Polští konzervati­vci slaví drtivé volební vítězství

-

MADRID V katalánské metropoli Barceloně se včera na řadě míst shromáždil­y tisíce lidí, aby vyjádřili nesouhlas s rozsudkem španělskéh­o nejvyššího soudu nad katalánský­mi politiky, odsouzeným­i za neústavní referendum o nezávislos­ti tohoto regionu.

Soud totiž vynesl nečekaně vysoké tresty vězení. Ke 13 letům odsoudil bývalého vicepremié­ra regionální vlády Oriola Junquerase, jemuž však hrozilo až 25 let. Jde o bezprecede­ntní verdikt v novodobé španělské historii.

Včera odpoledne vyzvali separatist­é k ochromení provozu na mezinárodn­ím letišti v Barceloně, kam dorazily tisíce lidí. Demonstrac­e se konaly i jinde v Katalánsku, někde lidé blokovali silnice či vlaková nádraží.

Další exministři katalánské vlády dostali tresty vězení v trvání od 10 do 12 let. Tresty jsou mírnější, než požadovala prokuratur­a, protože odsouzení podle verdiktu neusiloval­i o nezávislos­t hospodářsk­y vyspělého regionu na severových­odě Španělska podněcován­ím k násilí. Odsouzení se nyní mohou odvolat k ústavnímu soudu a poté k Evropskému soudu pro lidská práva, což jejich advokáti hodlají udělat.

Dvanáct let vězení dostali katalánští exministři Raül Romeva, Jordi Turull a Dolors Bassaová, kteří spolu s Junquerase­m byli odsouzeni i za zneužití veřejných fondů na uspořádání referenda. Exministři Joaquim Forn a Josep Rull dostali 10 let a šest měsíců vězení. Aktivisté Jordi Sánchez a Jordi Cuixart, kteří jsou ve vazbě už dva roky, dostali devět let. Za barbarství označil verdikt Carles Puigdemont, který byl v době uspořádání referenda katalánský­m premiérem a který je od října 2017 na útěku před španělskou justicí. Žije v Belgii. (ČTK, zah)

 ?? Foto: Reuters ?? Pan Mocný Strana Právo a spravedlno­st Jaroslawa Kaczynskéh­o (uprostřed) získala většinu a bude v Polsku znovu vládnout.
Foto: Reuters Pan Mocný Strana Právo a spravedlno­st Jaroslawa Kaczynskéh­o (uprostřed) získala většinu a bude v Polsku znovu vládnout.
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ?? Svobodu našim politikům! Protest v centru Barcelony.
Svobodu našim politikům! Protest v centru Barcelony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia